Kendine has yemek kültürü ve damak çatlatan eşsiz mutfak lezzetleri ile gastronomide önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa'nın yemek kültürünü tanıtmak amacıyla modern bir gastronomi merkezi kazandırıldı.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Gaziantep mutfağı nineden toruna öğretilen yemeklerle ulusal ve uluslara- rası bilinirliğe ulaşmıştır. “Dünya Gastronomi Kenti” olarak tescillenen Gaziantep, bundan sonra da yemek kültürünün yıldız şehri olarak milyonları ağırlamaya devam edecektir.
Bildiğin gibi, zengin mutfak kültürlerinin sunduğu yemekler tüm dünyaya mal olur. İşte bu lezzetleri tadabileceğin kentlere gastronomi şehirleri adı verilir.
Türkiye'den 2015 senesinde Gaziantep, 2017 senesinde ise Hatay “Gastronomi Şehri” ismiyle Yaratıcı Şehirler Ağında yer almıştır (en.unesco.org, 2020).
İlgili 40 soru bulundu
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı'na ilk giren şehrimiz olan Gaziantep, 2015 yılında listeye dahil olmuş. Gastronominin başkenti olarak anılan şehir, 51 lezzetiyle coğrafi işaret tescil belgesine de sahip.
-EN ZENGİN MUTFAK: GAZİANTEP-
Çeşit açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip ili Gaziantep... Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor.
Türkiye'nin UNESCO tarafından gastronomi dalında "yaratıcı şehirler" ağına dahil edilen dört kenti Gaziantep, Hatay, Afyonkarahisar ve son olarak Kayseri'nin birbirinden eşsiz lezzetleri adeta damak çatlatıyor.
2019 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na gastronomi şehri olarak katılması ile Afyonkarahisar, kültürel zenginliğini tüm dünyaya kanıtladı. Bu da demek oluyor ki Afyon'un sucuğu çok meşhur; ama aslında sucuk, Afyonkarahisar'ın zengin yemek kültürünün sadece bir parçası.
2.258.718 nüfusu ile bölgedeki lokomotif şehirlerdendir. Türkiye'de lezzet denilince akla ilk gelen şehirlerden biridir Adana.
Diyarbakır'ı cazip kılan bir başka değer, şehrin zengin mutfak kültürüdür. Tarih boyunca ev sahipliği yaptığı farklı medeniyetlerin yanı sıra İpek Yolu güzergahında olmasından dolayı oluşan kültürel zenginlik Diyarbakır mutfağını özel kılmaktadır.
Mardin mutfağı farklı kültürel değerleri barındırıp, kendi değerleriyle harmanlayan zengin ve çok renkli bir yapıya sahiptir. Ancak bu mutfağın ziyaretçilere sunulamaması veya yanlış şekilde sunulması yüksek potansiyeli olmasına rağmen Mardin'de gastronomi turizminin gelişmesine engel olmaktadır.
Son olarak Nevşehir ve Tokat illeri 'Gastronomi Şehri' olarak UNESCO Ulusal Liste'sine dahil edildiler. Böylece 2021 de Adana, Balıkesir, Diyarbakır, Kayseri, Konya, 2023'teNevşehir ve Tokat olmak üzere toplam 7 şehir ulusal listeye alınmış oldu.
Mutfağındaki 600 çeşit yemek ve tatlının yanı sıra mutfak kültürünün yaşatılmasını başaran medeniyetler şehri Hatay, 2015 yılında listeye eklenen Gaziantep'ten sonra bu ödüle layık görülen ikinci Türkiye şehri oldu.
2022'de dünyanın en iyi mutfakları sıralandı: Türkiye 7. sırada, Cağ Kebabı ilk 10'da.
Türkiye'nin en zengin mutfaklarından olan Gaziantep, dünya çapında da üne sahip. UNESCO tarafından 2016 yılında gastronomi başkenti ilan edilen şehirde yuvalama, şiveydiz, beyran, küşleme ve çeşitli kebapların yanı sıra Antep baklavası ile fıstıklı katmer de yiyebilirsiniz.
Kütahya'nın “Yaratıcı Şehir” Unvanını Alması
Kütahya, 31 Ekim 2017 tarihinde ilân edilen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağının yeni üyeleri arasında yer alarak “Zanaat ve Halk Sanatları (Crafts and Folk Art)” alanında “Yaratıcı Şehir” unvanını almaya hak kazanmıştır.
Gaziantep'in İpek Yolu ve mevcut yaşamış kültürlerin dışında diğer adıyla Baharat Yolu diye tanımlanan ve önemli bir kervan yolu üzerinde bulunması Gaziantep mutfağının bu kadar zenginleşmesine sebep olmuştur.
Geleneksel lezzetlerin tüm dünyada tanınmasına öncülük eden online seyahat ve gastronomi rehberi TasteAtlas'ın belirlediği dünyanın en iyi yeme içme listesinde Gaziantep mutfağı 9'uncu sırada yer aldı.
Hatay, 13 medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir kültür şehridir. Birçok turizm türüne ev sahipliği yapabilecek potansiyelde olan Hatay, 2017 yılında UNESCO tarafından Yaratıcı Şehirler Ağı listesine gastronomi şehri olarak dâhil olmuştur (Hatay İl Kültür Turizm Müdürlüğü, 2019).
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü Türkiye'de lisans düzeyinde ilk olarak 2008 yılında Yeditepe Üniversitesi tarafından açılarak eğitim verilmeye başlamıştır.
Türkiye'nin dünyaya kazandırdığı, Türkiye denince akla ilk gelen lezzet olan Türk Kebabı, dillere destan olan çeşitleri ile Türk mutfağının mihenk taşıdır.
Yapılan çalışma sonucu, çeşitlilik açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına Gaziantep'in sahip olduğu ve Gaziantep mutfağının tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu açıklanmıştır. İkinci sırada Elazığ'ın geldiği ve Elazığ mutfağının 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri