Şanlıurfa'nın geleneksel giyimi olduğunu ve genellikle çocuklar için tercih edildiğine değinen Konacak, "Urfa'da bunun hiç modası geçmez. Urfa'nın geleneksel giyimidir. Düğün salonlarında, sıra gecelerinde hep bunlar giyilir. Bindallı, şalvar, şemmame giyilir.
Şanlıurfa yöresel kıyafetler nelerdir? Şanlıurfa yöresel kıyafetleri erkekler için sırmalı puşu, köynek, kuşak, kırk düğme yelek, şalvar, çorap ve yemeni; kadınlar için gümüş başlık, hıbriye başlık, köfü başlık, üçetek, köynek, ayze, şalvar önlük ve yemenidir.
Özellikle patlıcan kebabı, Şanlıurfa'ya özel çiğ köfte ve Urfa gibi bu konuda ilk sırada yer alır. Diğer yandan bakır eşyalar ve taş süslemeleri ile lokumları üzerinden harika hediyelikler sunar. Şanlıurfa hem yemekleri hem de alınabilecek olan hediyelikleri kapsamında şehre özel yöresel etkiler sağlamaktadır.
İlde en çok ekilen tarımsal ürünlerin başında buğday, arpa, pamuk, mercimek, susam, nohut, karpuz, kimyon, biber, mısır, domates ve patlıcan gelmektedir. Bu ürünler içerisinde pamuk, biber, mısır, domataes ve patlıcan sulu şartlarda, diğer ürünler ise ağırlıklı olarak kuru şartlarda ekilmektedir.
Halfeti'de yetişen ve anavatanı Hindistan olan kebat meyvesinden reçel yapımına başlandı.
İlgili 37 soru bulundu
Şanlıurfa Bitkisel Üretim Miktarları
Ülkemizin Pamuk ve Mercimek üretiminde lider, Fıstık ve Mısır üretiminde 2. sırada, yağlı tohum üretimi, tahıl üretiminde ilk sıralarda yer alan Șanlıurfa, sebze, meyve ve seracılık yatırımları için bir cazibe merkezidir.
Şanlıurfa yemekleri denildiğinde ilk akla gelen lezzet, Urfa kebabıdır. Kıyma, kuyruk yağı, soğan ve tuz ile hazırlanan Urfa kebabı, şişlere geçirilir ve ağır ağır pişirilir. Ardından bulgur pilavı ve közlenmiş sebzelerle birlikte sunulur.
Urfa'nın meşhur şıllık tatlısı yiyenler tarif isteyecek 🍂 | Semra Yetim - YouTube. Herkese merhaba 🙋🏻♀️ Urfa yöresine ait nefis, pratik, hafif şıllık tatlısı evinizin vazgeçilmez tatlısı olacak misafir sofralarınızın baş köşesinde yerini alacak harika bir tatlı denerseniz mutlaka yorumlarınızı bekliyorum.
Buzdolabı magneti, yöresel kumaşlar, yöresel kıyafetler, halı ve kilimler, cevizli pekmezli sucuk, isot biberi, bakır eşyalar, taş süslemeleri, Urfa akıtması, Urfa peyniri, menengiç gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz.
Şanlıurfa il genelinde oynanan oyunları Halay ve Karşılama diye iki başlık altında ele alabiliriz. Halay türü yaygın olmakta birlikte Şanlıurfa Merkezde oynanan Dörtlü Değnek Oyunu, Fasıl, Kılıç Kalkan ve Bıçak Oyunu karşılıklı oynana karşılama türündeki oyunlardır.
Urfalıların Meşhur Baharatı: İsot.
Şıllık, Şanlıurfa yöresine özgü bir tatlıdır. Şıllık tatlısı isminin etimolojik olarak kökeni ıslak (yaş) sözcüğünün Kürtçedeki karşılığı olan Şil (Şıl) kelimesinden türemiştir. Şanlıurfa ve Adıyaman yöresinde ıslak hamur tatlısı olarak bilinir.
Bunun yanında yer sofraları ve acısı bol besinler gibi Anadolu yemek kültürünün karakteristik nitelikleri, Şanlıurfa mutfağında karşınıza çıkar. Muska, isot, menengiç kahvesi, külünçe, biyanbalı, frenk suyu, lahmacun gibi yöreye özgü pek çok lezzetin tadına bakmak için Şanlıurfa'ya doğru bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Şanlıurfa'ya özgü yemekler arasında lahmacun, etsiz çiğ köfte, Urfa kebabı, patlıcan kebabı, şabut balığı, üzlemeli pilav, ciğer kebabı, içli köfte, yöresel çorbaları, şıllık tatlısı, aya köftesi, ağzı açık, ciğer kebabı gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Yücelen Mağaraları, Tek Tek Dağları Milli Parkı, Habur Suyu ve Yılanlı Dağ ise ilçenin en popüler doğal güzellik alanları arasında yer almaktadır. Siverek, şehir merkezine yaklaşık 95 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Şehrin en büyük ilçesi olan Siverek'in toplam nüfusu yaklaşık olarak 266.369'dur.
Şanlıurfa ili, genel olarak plato görünümünde olup başlıca ovaları; Harran, Suruç, Viranşehir, Hilvan, Ceylanpınar, Bozova ve Siverek ovalarıdır. Şanlıurfa kara iklimi özelliği gösterir. Yazları çok kurak ve sıcak, kışları bol yağışlı, nispeten ılıman geçmektedir. Deniz etkisinden uzak bir bölgede bulunmaktadır.
MEŞHUR KEBAT(AĞAÇ KAVUNU) MEYVEMİZ Eski Halfetimizde bahçelerde yetişen Kebat(ağaç kavunu) meyvesinden yöremize özgü Meşhur Kebat Reçeli yapılmaktadır.
Urfa gezisinde Nemrut dağına da çıkılacaksa en uygun tarih Nisan sonu Mayıs başıdır. Haziran sonundan itibaren Urfa çok sıcak günler geçirir. Bu yüzden eğer ki şehir içi turistik gezi yapılacaksa Mart ayı uygundur. Sonbahar geldiği zaman hem Urfa ve çevresini gezmek hem de Nemrut dağına çıkmak için ideal mevsimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri