Şanlıurfa'da ne içilir sorusunu cevabı Gaziantep'te olduğu gibi değişmiyor. Menengiç kahvesi! Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen menengiç yani halk arasındaki adıyla çitlembik ağacının saçma büyüklüğündeki meyveleri kahve çekirdeği gibi kavrulup genellikle sütle pişirilip kahve gibi servis ediliyor.
Şanlıurfa'ya özgü yemekler arasında lahmacun, etsiz çiğ köfte, Urfa kebabı, patlıcan kebabı, şabut balığı, üzlemeli pilav, ciğer kebabı, içli köfte, yöresel çorbaları, şıllık tatlısı, aya köftesi, ağzı açık, ciğer kebabı gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
ama ismini doğru duydunuz şıllık tatlısı. Şanlıurfa yöresine ait bir tatlıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Şanlıurfa'da Kahvaltı
İsot reçelli, bal kaymaklı, katmerli serpe kahvaltısıyla Şanlıurfa'nın salaş ama en sevilen kahvaltı salonu.
Şehirde sıra gecelerinin yanı sıra arkadaşlarınız ile birlikte canlı müzik eşliğinde eğlenceli vakitler geçirebileceğiniz mekânlarda bulunmaktadır. Şehrin en popüler eğlence mekânları arasında; Yıldız Sarayı Konuk Evi, Mısra-i Berceste, Nobel Cafe, Nostalji Türkü Bar ve Antik Cafe yer almaktadır.
Sur tatlısı Diyarbakır'ın Sur ilçesine ait yöresel bir tatlı.
Kasefe ( Erzincan Yöresi )
Buzdolabı magneti, yöresel kumaşlar, yöresel kıyafetler, halı ve kilimler, cevizli pekmezli sucuk, isot biberi, bakır eşyalar, taş süslemeleri, Urfa akıtması, Urfa peyniri, menengiç gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz.
Şanlıurfa Bitkisel Üretim Miktarları
Ülkemizin Pamuk ve Mercimek üretiminde lider, Fıstık ve Mısır üretiminde 2. sırada, yağlı tohum üretimi, tahıl üretiminde ilk sıralarda yer alan Șanlıurfa, sebze, meyve ve seracılık yatırımları için bir cazibe merkezidir.
Şanlıurfa'da da içilen mırra, Arapların yaşadığı; Harran ve Ceylanpınar'da yaygın olarak içilir.
Bizde çakma makma olana değil öz Urfalı olana İsotçu denir.
Bitkilerin meyvelerinden elde edilen baharatlar arasında; karabiber, kimyon, kırmızı biber ve kişniş yer almaktadır. Diğer bir üretim alanı olan tohumdan elde edilen baharatlar ise oldukça çeşitlilik göstermektedir. En çok elde edilen baharat susam ve çörek otudur.
Şıllık, Şanlıurfa yöresine özgü bir tatlıdır. Akıtma arasına ceviz sarılarak şerbetlendirilip ikram edilir. İki çeşidi vardır. Sarma şıllık, krep benzeri bir hamur olan akıtmanın içine ceviz ya da nadiren fıstık sarılıp üstüne çok ince şerbet dökülerek yapılır.
Pamuk, mercimek, Antep fıstığı, mısır ve buğday üretimi ile küçükbaş hayvan varlığında önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa, tarım alanları kadar su ürünleri üretim alanı ile de ön plana çıkıyor.
Urfanın Meşhur Şıllık Tatlısı (Detaylı)
Urfa Şıllık Tatlısı
Urfa Şıllık Tatlısının ayırt edici özelliği, üretim metodundaki farklılığı ile birlikte Şanlıurfalı ustaların bilgi birikimi ile üretilmesi ve ürün malzemeleri arasında yörede yetişen koyunların sütlerinden elde edilen sadeyağın kullanılmasıdır.
Urfa kebap ise, Şanlıurfa ve çevre illere özgü kebap türüdür. Urfa kebabı acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
Sıra gecesinde acı kahve ve çaydan başka, yazın ayran ve şurup ikram edildiği de olur. Sıra gecelerinde alkollü içki kesinlikle içilmez. Sıra gecelerinde yemek olarak “çiğköfte” yapılır, nadiren diğer yemekli sıra geceleri de vardır.
Kişi başı fiyatları çoğunlukla 200 TL ile 280 TL arasında değişmektedir. Dört mevsimde kesintisiz bir şekilde devam eden sıra geceleri genellikle akşam saatlerinde başlamakta ve gece yarısına kadar sürmektedir. Urfa sıra gecesi fiyatları 2023 için henüz fiyat bilgisi bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri