Manuel vites dişli arızasının belirtileri çok belirgin olarak anlaşılmaktadır. Dişlilerin kırılması veya dağılması gibi bir durumda arabanın hareket ettirilmesi zor olacaktır. Dişlilerin dağılması bütün vitesleri etkiler ve aracın hareket etmesini engeller.
Aracın vites takılmaları ve zor vites geçişleri, vites geçişlerinde oluşan metalik sürtünmeler sonucu, bakım onarım ihmalkârlığı yapıldığından dolayı şanzıman dişlisi kırılma arızası yaşayabilirsiniz.
Kötü kalitede üretilen şanzıman yağı ve şanzıman sıvısı kullanmak şanzıman dişlileri bozmaya yol açar. Ani fren ve ser vites değişikliği dişlileri yormakla kalmayıp farklı durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. Araç yokuş yukarı durumda park etme esnasında öncelik el freni çekilerek vites boşa alınmalıdır.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
Diş kırılması, ağız sağlığı bakımından büyük problemlere yol açabilecek tehlikelerden birini oluşturmaktadır. Dişleri kaplayan mine, beden en sert dokusu olsa dahi diş çürüğü öncelik olmak üzere düşmek, yüz bölgesine darbe almak ya da sert bir şeyi ısırmak gibi türlü faktörler dişin kırılmasına yol açabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Dişlilerin kırılması veya dağılması gibi bir durumda arabanın hareket ettirilmesi zor olacaktır. Dişlilerin dağılması bütün vitesleri etkiler ve aracın hareket etmesini engeller.
Şanzıman tamiri ne kadara mal olur? Cevap gerçekten hasarın ciddiyetine bağlıdır. Tek ihtiyacı olan bir değişiklikse, 750-4000 ₺ arasında bir maliyete bakıyorsunuz. Bir yağ sızıntısını onarmak için 750-2500 ₺ ve solenoid dişli değişimi için 1500 – 4000 ₺arasında harcamayı bekleyin.
Şanzıman Ömrü Ne Kadardır ve Şanzıman Bakımının Önemi
Ayrıca 0 km alınan bir aracın temiz kullanımda şanzıman 200 bin km üzerinde performans sergiler. Hiç bakım yapılmazsa 100 bin km'de dahi sorun çıkarabilir. Bu yüzden aracın her parçasında yıllık bakımı yaptırmak önemlidir.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Şanzımandan Ses Gelmesi
Normal zamanlarda vites geçişleri kolay ve nispeten yumuşak olmalıdır. Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar.
Dişliler, makine bileşenleri arasında hareket ve gücü aktarmak için kullanılmakla beraber mekanik aktarım elemanlarıdır. Eşleştirilmiş çiftler halinde çalışan dişliler, dişlerini, şanzıman işlemi sırasında kaymayı önleyen, karşılık gelen başka bir dişlinin veya dişli bileşenin dişleriyle birbirine geçirir.
bakımı yapılan ve kronik sorunları olmayan şanzımanlar hiçbir zaman yolda bırakmaz.
Otomatik şanzımanın beyni arızalanırsa araç, arıza modunda çalışır. Bu modun adı, aracın modeline bağlı olarak 'standart mod' veya başka bir ad olabilir. Böyle bir durumda araç viteste kilitlenir ve aracın bazı özellikleri devre dışı bırakılır.
Vites geçişlerinde zorluklar yaşanmaya başlar. Özellikle yalnızca belli bir vitese geçişte sürekli hale gelen takılmalar senkromeç sorununu işaret ediyor olabilir. Yani araç 1'den 2'ye ya da 2'den 3'e geçerken hiç sorun çıkmasa da 4. vitese geçiş sırasında her zaman problem yaşanıyorsa senkromeç hatası var demektir.
Şanzıman Yağı Sızıntısının Nedenleri
Contalar, sıvının şanzımandan kaçmasını önleyen bileşenlerdir. Zamanla, bu contalar doğal aşınma ve yıpranma veya eski ve yıpranmış bileşenler nedeniyle aşınabilir ve çatlayabilir. Bazı durumlarda, çatlamış bir conta plakası veya plakası şanzımandan yağ sızmasına neden olabilir.
Otomatik şanzıman arızasında, mekanik parçalar arıza sebebiyse bu parçaların değişimi yapılır. Arıza elektronik parçalarda ise sorunun yazılımsal mı yoksa donanımsal mı olduğu araştırılıp ona uygun bir tamir / değişim işlemi uygulanmaktadır.
Manuel Şanzıman Yağı Ne Zaman Değişir? Manuel şanzıman yağı değişimi aksi önerilmedikçe 60 bin, 120 bin, 180 bin gibi periyotlarla değiştirilmesi aracın performansına katkı sağlar. Manuel şanzımanlar, aksi önerilmedikçe 90 numara olarak tabir edilen şanzıman yağları kullanırlar.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
İki parçanın sürtünerek birlikte çalışması aşınmaya ve yüksek ısıların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Şanzıman da bu sürtünme katsayısını düşürmek ve ortaya çıkacak yüksek ısının engellenmesini sağlar.
şanzıman, araç tipine ve modeline göre farklılık gösterse de çok fazla dişliden ve güç aktarım organlarından oluşan bir yapıdır. Tamiratını yapmak çok zor bir iştir.
Şanzıman fiyatları genel olarak 2.000 – 35.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Şanzıman yağı, araç ve parçaları için önemli bir etmendir. Değişim zamanı belirli periyodik sistemler dâhilinde gerçekleşmesi gerekmektedir.
Şanzıman beyni Hydra-Test adı verilen bir cihaza tabi tutularak tamir edilmesi gereken kısımların tespiti sağlanır. Ardından arızalı kısımların tamiri yapılarak aracın test sürüşleri ile eski sağlığına kavuşması sağlanır. Bu hizmete parça değişimi dahil değildir, ihtiyaca göre böyle bir değişim söz konusu olabilir.
Aks keçesinin değişim fiyatı
Eğer tavsiyelerimize uyup vites kutusunun yağını değiştirmeye karar verirseniz size toplam maliyeti ortalama yaklaşık olarak 250 TL'yi bulacaktır. Her iki aksın keçesini değiştirip üzerine vites kutusunun yağını eklemek isterseniz de ortalama olarak 300 TL'ye bu işlemi yaptırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri