şanzıman yağı yakıtı kesinlikle etkilemez ama şanzıman yagınızı değiştirdiğinizde eğer şanzımanınızda bir sorun varsa yeni yağla birlikte daha belirgin duruma ckıcak bilginiz olsun sonra yağ değiştirmeden önce bu ses yoktu dememeniz için söylüyorum.
Motor yağı, parçalar arasındaki sürtünmeyi ve ısıyı azaltır. Aynı zamanda motorun içerisine kaçan partikülleri toplayarak temizler. Şanzıman yağı da motor yağı gibi sürtünmeyi azaltıp ısıyı düşürür. Ancak asıl amacı, şanzıman sisteminde yer alan dişlilerin doğru zamanda geçişini sağlamaktır.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Motor yağı, aracın performansını ve yakıt tüketimini etkileyen faktörler arasındadır. Birçok kişi sıfır araç aldığında veya ikinci el alıp bakımını yapıp kullanmaya başladığında ilk aylar aracın az yaktığını ve sonrada bu miktarın arttığını fark etmiştir.
İlgili 38 soru bulundu
Kullanıcı kaynaklı sebepler;
Takip mesafesine dikkat edilmemesi fren ve gaz pedalını daha fazla kullanmanıza sebep olur. Yokuş iniş ve çıkışları öncesinde hızın ayarlanmaması. Yokuş çıkarken gaza ani yüklenmeler turbo sistemini zorladığı için uzun vadede arızalanmasına sebep olabilir. Yüksek hızda araç kullanımı
Manuel Şanzıman Yağı Ne Zaman Değişir? Manuel şanzıman yağı değişimi aksi önerilmedikçe 60 bin, 120 bin, 180 bin gibi periyotlarla değiştirilmesi aracın performansına katkı sağlar. Manuel şanzımanlar, aksi önerilmedikçe 90 numara olarak tabir edilen şanzıman yağları kullanırlar.
Şanzıman yağı eksildikçe aracın şanzımanından ses gelmesi, vuruntu sorunu ve vites değişikliği sırasında zorlanmalar meydana gelmektedir. Durum ciddiye gittikçe vites değişimi yapılamayacak duruma gelebilir. Buda aracın performansının düşmesine ve aşırı yakıt tüketimine sebep olmaktadır.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.
Çoğu üretici manuel şanzımanlı araçlar için her 100 bin kilometrede şanzıman sıvısının değiştirilmesini öneriyor. Aynı şekilde otomatik vitesli araçlarda şanzıman yağının da 60 ila 100 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
Motorda şanzıman yağını kontrol etmek için farklı bir yağ çubuğu bulunur. Şanzıman yağ çubuğu, motor yağı kontrolünde olduğu gibi dışarı çekilerek temizlenir ve tekrar yerine takılır. Daha sonra şanzıman yağı seviyesini ve kalitesini kontrol etmek için şanzıman çubuğunu tekrar dışarı çekebilirsiniz.
Genel olarak uygulanan bakım her 40.000 kilometrede yada 2 yılda bir şanzıman yağının ve filtresinin değiştirilmesidir. Kendi aracınızın yağ değişim kilometresini garanti ve bakım el kitabından öğrenebilirsiniz.
Şanzıman yağ çubuğu genelde kırmızıdır (motor yağ çubuğu sarı veya beyaz olur). Yağ çubuğunu bulmak için kullanım kılavuzuna bakabilirsiniz. Eğer şanslıysanız varsa, üzerinde bir etiket göreceksiniz. – Arkadan çekişli araçlarda, yağ çubuğu genellikle motor bölmesinin arka kısmında, motorun arkasında bulunur.
Fazla olan şanzıman yağı sızdırmaya neden olacağı için bu durum şanzımanın yeterince yağlanmasını engelleyecek ve aşırı ısınmaya yol açacaktır. Şanzımanda bulunan fazla yağ basıncı etkileyerek vites değişiminde sorunlara sebep olacaktır. Olması gerekenden fazla yağlanan parçalar süreç içinde aşınmaya uğrayacaktır.
Doğru şanzıman yağı ise araçtaki şanzıman çeşidine göre belirlenir. Tıpkı motor yağında olduğu gibi, şanzıman yağının ömrü de otomobil üreticileri tarafından belirlenir. Şanzıman yağı kullanımı, hiçbir zaman aksatılmamalı, belirli periyotlarla yağın değişimi yapılmalıdır.
Tıpkı motor yağı gibi şanzıman yağının da bir ömür vardır. Çünkü o ada motor yağı gibi ısıya maruz kalan bir yağ çeşididir. Zaman içerisinde kararma yaşar ve işlevini kaybeder. Çoğu usta şanzıman yağı ömürlük dese de, aslında durum hiç göründüğü gibi değildir.
İşte daha düşük sıcaklık altında ve daha temiz bir çalışma ortamına sahip olan şanzıman yağlarının değişim periyotları çok daha uzundur. Bu nedenle de şanzıman yağı, aracın kullanıldığı şartlara ve kullanılan yağın tipine göre genellikle 60.000km ile 200.000km aralığında arasında özelliğini kaybeder ve değişim gerekir.
Sanayide bazı ustalar ucuz diye 80W90 öneriyorlar sakın koymayın vites geçişleri zorlaşır. Kesinlikle 75w numara yağ konulmalı.Fiat Marea aracımda 80-90 şanzıman yağı konulması yüzünden sekromeç ve 3 vites dişlisin değiştirmek zorunda kalmıştım.
Aracın gösterge paneli üzerindeki motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa motor yağının değişim zamanı gelmiş olmalıdır. Bu lambanın yanması motor yağı ile ilgili bir problem olduğuna işaret eder. Bu uyarıyı mutlaka dikkate alın. Eksilmiş, kalitesi bozulmuş motor yağı kullanımı, motora büyük zarar verebilir.
Motor yağı ve Şanzıman sıvısı, aracınızın motor sisteminin optimum işlevselliği için gerekli olan temel sıvılardır. Şanzıman yağı direksiyon ve vites sistemi için gerekirken motor yağı motorda çalışacak şekilde tasarlanmıştır.
Ancak buradaki konumuz otomatik şanzıman. Ortalama olarak, otomatik şanzıman yağı her 60 bin - 100 bin km'de bir değiştirilmesi gerekir. Öte yandan bu durumun değişebileceğini bir kez daha hatırlatalım.
Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir. Uzun yolda, saatte 80-90 kilometre hız yakıt tüketiminizi dengede tutmak için ideal bir seçenektir.
Söz konusu benzinli motorlar olduğunda aşınmış bujiler, tıkanmış hava ve yakıt filtreleri, bakımı yapılmamış gaz kelebekleri ve oksijen sensörleri yakıt tüketimini artıran başlıca sebepler arasında yer alıyor.
Zengin yakıt karışımı hatası, genellikle aracın hava-yakıt karışımını düzenleyen sensörlerde bir sorun olması veya motorun beslenme sisteminde bir tıkanıklık olması nedeniyle oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri