Kişi bağımlılık süresince stres, kaygı ve öfke gibi durumlarla madde kullanarak başa çıkmıştır. Bağımlılıkla ilgili psikolojik destek sürecinde olumlu ve sağlıklı baş etme yöntemleri çalışılmakta, madde isteği ile başa çıkabilmek için nefes egzersizi gibi teknikler ile kişi desteklenmektedir.
İlişki bağımlısı bir kişi partnerine sıkı sıkıya sarılır. Karşı tarafa özel alan tanımaz. Bağımlı kişi sevildiğinden bir türlü emin olmaz ve partnerini sürekli kontrol etme ihtiyacı hisseder. Sürekli kaybetme korkusu yaşar ve onaylanma ihtiyacı hisseder.
Duygusal bağımlılık genellikle anne ve babadan gelen yanlış bağlanma sebepleri dolayısıyla görülüyor. Dolayısıyla aile ile yaşanan duygusal bağımlılık çeşitler arasında bulunan ve en üst sıralarda gelen çeşitlerden biri. Bu durum yaşayan kişiler aile üyelerine karşı aşırı derecede takıntı gösteriyor.
Başkalarından ilgi ve destek almak için aşırı çaba sarf eder ve hoş olmayan şeyleri yapmaya gönüllü olur. Kendilerine bakamayacaklarına dair abartılı korkular nedeniyle yalnızken kendini rahatsız veya çaresiz hisseder. Yakın bir ilişki sona erdiğinde, bakım ve destek kaynağı olarak acilen başka bir ilişki arar.
İlgili 27 soru bulundu
Yargılamadan iletişim kurulmalı, amacınızın destek olmak ve yardımcı olmak olduğu belirtilmelidir. Kişi ile iletişime geçerken samimi, empatik ve gerçekçi olunmalıdır. Yaralayıcı mesaj vermeden zor bir süreç olduğu vurgulanmalıdır.
Bu kişiler yoğun bir ayrılma korkusu yaşarlar; buna bağlı olarak sakin ve yapışkan davranış gösterirler. Bu kişiler pasif davranış gösterirler; kendileri tek başına işlerini halledemedikleri için başkalarının kendi yaşamlarına karışmasına izin verirler.
Bağımlılık, şeker hastalığı gibidir. Tamamen iyileşmez ama düzelir. Tedaviye uyum sürecinde şeker hastalarının uyuşturucu madde kullananlara kıyasla tedaviye daha uyumsuz olduğu araştırmalarda gösterilmiştir. Fakat uyuşturucu madde kullanımında hastalığın tekrarı sadece fiziksel sorunlardan ibaret değildir.
Yalancı bağımlılık: Bir insanın kontrolsüz şekilde doğru olmayan konuşmalar yapmasını sağlayan bu problem yalancı bağımlılık nedir sorusuna yanıt olarak verilmektedir.
Bağımlılık tedavisi ömür boyu sürebilir. Yatarak tedavi olmadan sadece ayaktan tedavi olabilir miyim? Doktorunuzun da uygun görmesi durumunda, düzenli poliklinik kontrollerine gelmek ve ilaçlarınızı düzenli olarak kullanmak kaydıyla ayaktan tedaviye başlıyabilirsiniz.
Bu tür bir bağımlılık, bireyin bir anda başka birine, o kişinin duygusal olarak uygunluğunu gözetmeksizin bağlanmasını içerir. Karakteristik olarak, aşk bağımlıları düşük öz-saygıdan muzdariptir ve doğası gereği başkasına bağımlıdır. Aşk bağımlılığı gizlice takip etmek (stalking) gibi durumlara yol açabilir.
Bir kişi ne zaman bağımlı sayılır? Aşağıdaki durumlardan sadece üçü 12 aylık bir süreç içerisinde görülen kişi bağımlıdır: Kullanılan madde miktarının, aynı etkiyi sağlamak amacıyla giderek arttırılması Madde kesildiğinde ya da azaltıldığında fiziksel ve ruhsal yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması
Madde bağımlılığının tedavi süreci yoğun bir çaba ile 2-6 hafta arasında gözetim altında tutularak ve sonrasında da bir psikoterapi süreciyle mümkündür. Bu sürecin tedavisinde bilişsel davranışçı terapi, grup terapisi, aile terapisi, Biorezonans (Mora Terapi) gibi psikoterapi yöntemleri kullanılır.
Yoksunluk belirtileri gösteren hastalarda ilaç veya madde bağımlılığının değerlendirilmesi gerekir. Ani gelişen yoksunluk durumlarında semptomatik tedavi ile hastanın acil durumu giderilirken, uzun dönemde bağımlılıkla mücadele edilmesi ve madde bağımlılığına son verilmesi gerekir.
Depresif semptomlar metamfetamin yoksunluğunda görülen en belirgin semptomlardır ve 2 haftalık ayıklık döneminden sonra da devam edebilir. Yoksunluk döneminde görülen bu semptomlar intihar düşüncelerine neden olabilir.
2-PSİKOLOJİK BAĞIMLILIK: Maddeye alışma, arzu etme, onsuz yapamayacağına inanma halidir. Madde alınmadığı taktirde anksiyete, sinir gibi psikolojik belirtiler ortaya çıkabilir.
Kullanılan maddeye bağlı olarak kullanım sıklığı, kullanım süresi, kullanılan madde türüne göre değişiklik gösterse de dopamin hormonunun kullanım sürecine bağlı olarak zarar görmesi sonucu beyin doğru şekilde çalışamamaya başlar ve bağımlılık ortaya çıkar.
Bağımlılık, adamak, kendini başkasına adamak anlamında gelmektedir. Psikolojik olarak asalında bağımlılık insana keyif verse de bir süre sonra ruhsal problemleri bereberinde getirmektedir. Bağımlılık, adamak, kendini başkasına adamak anlamına gelmektedir.
Bağımlılık Yapan Maddeler Nelerdir? Bağımlılık yapan maddeleri; tütün, alkol, ecstasy, esrar, eroin, kokain, bonzai, içe çekilen, LSD, GHB, bazı mantar türleri, ketamin, anabolik steroidler, metamfetamin olarak sıralayabiliriz.
Şizoid kişilik bozukluğu olan kişilerde yakınlık arzusu yoktur, bunun yerine yakın ilişkilere kayıtsızlık hakimdir. Şizoid kişilik bozukluğu, temel olarak yakın sosyal temasları neredeyse imkansız hale getirir. Bu bireyler yalnız vakit geçirmeyi tercih ederler ve genellikle sosyal olarak izole ve yalnızdırlar.
Saflık ile güvensizlik, açgözlülük ile kanaatkarlık, utangaçlık ile gösterimcilik, çekingenlik ile kibir gibi çelişen karakter özellikleri. Gelecekteki rollerine hazırlıksız olma, geçmişine kayıtsız kalma gibi zamansal kopukluk. İçtenlikten yoksun olup başkalarının davranış, ifade, düşünce ve yaşam tarzını taklit etme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri