Üzüm yapısında, turuncu ve sarı meyvesi olan altın çilek; kağıt inceliğinde bir kabuk içinde büyür. Ham haliyken ekşi bir tadı olan altın çilek meyvesini güneşte bıraktığınızda rengi sarıdan turuncuya, tadıysa tatlı bir aromaya döner. Altın çileğin Meksika ikliminde neredeyse 46 farklı türü bulunmaktadır.
Altın çilek (Physalis peruviana), bir güveyfeneri türünün İngilizce "golden berry" sözünden çevrilmiş ticari adıdır. İnka eriği olarak da bilinir.
Altın çileğin besin değeri çiğken de yüksektir. Bu yüzden meyve şeklinde tüketilebilir. Tatlı ve ekşimsi tadı ile lezzetli bir yiyecektir.
Meyve olarak da tüketilen altın çilek hem güzel bir görünümde hem de oldukça lezzetlidir. Altın çilek zayıflamak isteyenlerin tüketmesi gereken bir besindir. Özellikle meyve salatalarında, tatlılarda ve turtalarda da altın çilek rahat bir şekilde kullanılabilir.
Vitamin ve mineral desteği sağlar
Altın çilek A, B1, B2, B3 ve C vitamini ile demir, kalsiyum, fosfor, potasyum gibi önemli mineralleri içerir. Vitamin ve mineral desteği sağlamak için lezzetli bir alternatiftir.
İlgili 22 soru bulundu
Altın Çilek Zararları ve Yan Etkileri
Altın çilek kanı sulandırma özelliği taşır bu nedenle düşük tansiyon hastalarının altın çilek tüketmesi önerilmez. Ayrıca tansiyon düşüren ilaç kullananlar altın çilekten uzak durmalı.
Hasat edilen altın çilek, 15'er adet şeklinde 100 gramlık ambalajlara yerleştiriliyor ve paketi 40 TL'den satışa sunuluyor. Kilogram fiyatı ise 400 TL'yi buluyor. Şubat ayı sonunda başlanan altın çileğin hasat süreci haziran ayı sonuna kadar devam ediyor. 1 dönümde ise ortalama 4 ton altın çilek elde edilebiliyor.
Meyveleri oldukça değerli olan Altın Çilek kolaylıkla tohumdan yetiştirilebilen çok yıllık bir bitkidir. Anavatanı Güney Amerika'da 300-2.500 metre rakımda yetişir.
Altın çilek, dünyada en yüksek lif miktarına sahip bir meyvesidir. Altın çilek kilo kaybı sağladığı için özellikle zayıflamak isteyenler tüketebilir. Altın çilek yüksek miktarda antioksidan içerir. Altın çilek insülin direncini düzenlediği için diyabet hastaları rahatlıkla tüketebilir.
Tarım ve Köyişleri Bakanlı, mucize bitki olarak sunulan altın çilekle ilgili 27 Nisan 2011'de düzenleme getirdi. Yapılan açıklamada sadece 'meyve' olarak tüketimine izin verildiğini, 'takviye edici gıda' olarak üretim izni düzenlenmediğini bildirdi.
GÜVEY FENERİ (ALTIN ÇİLEK)
' dır. Çiçekleri sarı renkli olan bitkinin meyveleri oldukça gösterişli taç yapraklar (kaliks) içinde yer alır. Meyveleri çepeçevre saran kaliks sararıp tül görüntüsünü alarak fener izlenimini vermektedir. Güvey feneri ismi buradan gelmektedir.
Altın çileğin dış koruyucu kabuğu yenmez. Kabuğundan çıkarılarak tüketilen altın çilek, parlak sarı ile turuncu renktedir ve olgunlaştığında tatlılaşır. Karakteristik, hafif ekşi üzüm veya domates benzeri bir tada sahiptir.
Inka eriği olarak da bilinen altın çileğin ana yurdu güney amerika'dır. Altın çilek yetiştirciliği konusunda önde gelen ülkeler venezuela, bolivya, kolombiya, ekvator ve peru'dur.
Şeker hastalarının tüketmesinde büyük fayda sağladığı ifade edilmektedir. Altın çilek lif açısından da oldukça zengindir. Altın çilek, kilo vermek isteyen kişilerin sıkça tercih ettiği besinlerdendir.
* Çileklerde bolca bulunan antioksidanlar, kan pıhtılarının oluşmasını önleyerek felce karşı koruma sağlar.
Altın çilek bitkisi, fide döneminde nemi sever, yetişme ve meyve olgunlaşma döneminde yüksek nemden hoşlanmaz. Nemli ortamlarda hastalıklar artar; ama kök çevresinin düzenli su almasını ister.
Bu meyve birçok toprak tipinde yetişmekle birlikte en önemli özelliği çorak topraklarda da verim verebilmesidir. Altın çilek, büyüme aşamasında suya normalden fazla gereksinim duyar.
Bakanlığı döneminde tropikal meyve yetiştirilmesi için çalışmalar yapan Kürşad Tüzmen'in çabalarıyla Mersin'de yılda 4 kez ürün alacak şekilde altın çilek üretiliyor.
Akdeniz koşullarında Ağustos dikimlerinde Mart-Nisan'da hasat yapılır. Genelde tek yıllık yapılır, soğuk bölgelerde 2-3 yıl verim alınabilir, buralarda dikim Haziran-Temmuz'a kayar. Dikimden hemen sonra çıkan çiçekler koparılır. 2- Sonbahar- Kış dikimleri: Genellikle taze kol fideleri kullanılır.
Altın çileğin ne zaman olgunlaştığını belirlemek için, meyveyi örten kabuk kuru görünmeli ve fotoğraftaki gibi koyu sarı bir renge sahip olmalıdır.
Altın çileğe de düşük kalorisi, içerdiği besin öğeleri (vitaminler/mineraller) ve antioksidanlar nedeniyle 4-5 adedi geçmeyecek şekilde meyve porsiyonlarınız dahilinde yer verebilirsiniz.
Altın çileğe de düşük kalorisi, içerdiği besin öğeleri (vitaminler/mineraller) ve antioksidanlar nedeniyle 4-5 adedi geçmeyecek şekilde meyve porsiyonlarınız dahilinde yer verebilirsiniz.
Pürüzsüz, parlak bir yüzeye sahip olan altın çilek turuncu sarı renklerdedir. Taze ya da kurutulmuş olarak tüketilebilir. Altın çileği birbirinden farklı şekillerde meyve ve sebze salatalarınızda tercih edebilir, eritilmiş çikolata ya da karamele batırarak tatlı olarak tüketebilirsiniz.
Amerikalı bilim insanları, balık genini çileğe enjekte ederek mavi çilek ürettiler. Sadece buzlukta muafaza ediliyor. Tadı kırmızı çilekle aynı. Mavi çileğin fiyatı ise normal çileğin yaklaşık 5 ila 10 katı arasında değişiyor.
fragaria vesca - alpine yellow. Yellow Wonder, Sarı Alpin çilek varyetesi oldukça yüksek verimli, tıpkı kırmızı çilek gibi oldukça tatlı ve kokulu HİBRİT olmayan bir varyetedir. Yani tohumu alınabilir, tekrar ekimi yapılabilir ve pazarda bulunan dev çileklerin aksine lezzetinden ödün vermeyen bir çilektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri