Leblebi üretimde kırmızı ve iri nohutlar kullanılır. Çorum yöresinde üretilen nohutlar daha çok sarı leblebiye dönüştürülürken, Ege bölgesinde yetiştirilen nohutlar daha çok beyaz leblebiye (sakız leblebisi) dönüştürülür.
Nohudun kavrulması ile elde edilen sarı leblebiler, hem sağlıklı hem de oldukça düşük kalorili atıştırmalıklardır. Aynı zamanda elbette bozanın yanına da en çok yakışacak leblebidir. Sarı leblebi 100 gramında 268 kaloriye sahiptir. 100 gram sarı leblebide yaklaşık olarak 38.3 gram karbonhidrat bulunmaktadır.
İçerisinde barındırdığı zengin A,C ve E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, bakır, potasyum ve yüksek miktarda sodyum içermektedir. Lif bakımından zengin olan sarı leblebi; kalp ve böbrek sağlığından, cilt ve saç sağlığına kadar birçok alanda fayda sağlamaktadır.
REİS GIDA. Sarı koçbaşı nohuta göre daha iri, beyaz renkli nohut çeşididir. Ülkemizde Çanakkale, Biga, Gönen bölgelerinde az miktarda ekimi yapılmakta fakat ihtiyacı karşılamadığından Meksika, Hindistan'dan ithal edilmektedir.
Sarı leblebinin içerdiği zengin mineraller, saç ve cilt sağlığına olumlu anlamda katkı sağlamaktadır. Böbrek taşları oluşmadan önce sarı leblebi tüketilmesi, taşların oluşumunun önüne geçmektedir. Uzmanlar düzenli olarak sarı leblebi tüketilmesini önermekte ve birçok hastalığa iyi geldiğini söylemektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Sağlıklı ve doğal şekilde enerjileri sarı leblebiden karşılanacaktır. Sarı leblebi kilo aldırmayan bir besindir; fakat bir öğünde koca bir kase yerseniz; hem mide problemi yaşarsanız hem de fazla karbonhidrat alımından dolayı kilo almaya doğru yaklaşabilirsiniz.
LEBLEBİNİN ZARARLARI NELERDİR? -Aşırı miktarda tüketilmemelidir. Fazla miktarda tüketilirse şişkinlik, gaz ve hazımsızlık yapabilir. -Bazı kişilerde yan etki olarak gaz, hazımsızlık, bağırsaklarda kramp ve şişkinliğe sebep olabilir.
Nohut ve leblebi aynı şey değildir. Sarı leblebi ve beyaz leblebi olarak iki türü vardır. Bunların yanında tuzlu sarı leblebi, şekerli leblebi, susamlı leblebi ve çıtır leblebi gibi ekstra işlemler ve gıdalarla yapılan leblebi çeşitleri vardır.
Leblebi nohudun kavrulmasıyla elde edilir. Elenmiş ve temizlenmiş nohutlar fırınlarda ısıtılarak kurutulduktan sonra 3 gün çuvallarda bekletilir. İkinci kez fırınlanır ve sonra düz bir alanda 20 gün boyunca yeniden kurutulur. Bu süre sonunda nohutlar yavaş yavaş leblebi halini almaya başlar.
- Nohutların sabit sarımsı rengi olmalıdır. Renginde değişiklik olan alacalı bir renge kayan nohutu satın almayınız.
1 porsiyon tahıl grubu : 1 ince dilim ekmek (25 gram), 1 küçük kase çorba, 2 yemek kaşığı pilav/makarna, 2-3 bisküvi, 1 avuç leblebi, 3 kestane, ¼ simit, 1 küçük boy patatestir. Bu besin grubu karbonhidrattan ve B grubu vitaminlerden zengindir. Günlük enerjimizin büyük bir kısmını oluşturur.
Orada ham madde yok. Kütahya'nın Tavşanlı'nın Uşak'tan Denizli'de Manisa'dan nohut alarak üretim yapıyorlar. Bu yüzden sahip çıkıyorlar. Nereye götürürlerse götürsünler bu Çorum leblebisi olarak satılıyor."
Leblebi aslında temelde nohudun fırında ya da tavada kavrulmasıyla elde edilir. Kavurma aşamasında nohutta bulunan bazı besin öğeleri kaybolsa da leblebi A, C, E vitaminleri, demir, bakır, potasyum, kalsiyum ve sodyum açısından zengindir.
Bir bakliyat türü olan nohuttan üretilen leblebi; sağlıklı beslenme ve diyet açısından oldukça faydalı bir kuruyemiş türüdür.
Sarı leblebi, beyaz leblebiye kıyasla daha çok tercih edilse de aslında beyaz leblebinin daha faydalı olduğu görülmektedir. İçerdiği yağ oranının daha az olması sebebiyle beyaz leblebinin kalorisi de daha azıdır. Ayrıca daha az işlem gören beyaz leblebi, protein ve lif konusunda da daha zengindir.
Kunak, midede gaz, yanma varsa sarı leblebinin yenmesi gerektiğini, böylece midenin rahatlayacağını belirtti.
Leblebinin besin değerlerine gelince, içeriğinde bolca karbonhidrat, protein, yağ ve besin lifi bulunuyor. Tam bir potasyum kaynağı olan leblebi, bunun yanında kalsiyum, sodyum, demir gibi mineraller ile A, C ve E vitaminleri bakımından da zengin yiyecekler arasında yerini alıyor.
Bir avuç leblebide yaklaşık 30 kalori vardır. Kalorisinin az olmasının yanı sıra tokluk hissinin oluşmasını sağlamaktadır. Gün boyunca tüm ara öğünlerde tercih edilebilen sarı leblebi, ekmeğe olan ihtiyacın azalmasında yardımcı olmaktadır.
Bunun için nohutlarınızı bir gece önceden bol suyun içerisinde ıslatıp yumuşatın. Ardından ertesi gün kalın tabanlı yanmaz bir tavanın içerisine aktarın. Kısık ateşte sürekli karıştırarak nohutlarınızın kavrulmasını sağlayın. Bu işlemi yaparken ekstra yağ, su vs. ilave etmeyin.
corumluların kabız olmamak için geliştirdikleri bir yöntemdir. fakat leblebi ve su miktarı 1000 ml3/mg dengesini saglamazsa bu seferde cırcır olunur. "insanların leblebi yedikten sonra su içmeleri" şeklinde de yapılabilecek, çok normal bir ihtiyacı belirten genelleme.
Protein açısından zengin olduğundan tokluk hissi verir. Leblebi Kilo Aldırır mı: Midedeki geçiş süreci uzun olan sarı leblebi, kana karışırken yavaş hareket ettiği için diğer kuruyemişlere oranla daha uzun süre tokluk hissetmenizi sağlar.
Libidoyu yükselterek, cinsel isteği artırıyor. Erken boşalma ve isteksizliği ortadan kaldırıyor. Diğer faydaları ise şöyle sıralanıyor: Lifli yapısı ile tok tutar.
Faydalı yağlar ve lif bakımından zengin olan beyaz leblebi bölgesel incelmeyi hızlandırır. Güçlü protein kaynağı olan beyaz leblebi hem spor yaparak kas yapmaya çalışanların hem de et tüketmeyenlerin dostudur.
Genellikle kuruyemiş olarak tüketimi yapılan leblebinin kalorisi düşük, karbonhidrat oranı az ve protein kaynağıdır. Leblebi Bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri