Doç. Dr. Acar, sarı nokta hastalığının kuru tipinde koruyucu amaçlı olarak A,C, E vitaminleri, çinko, selenyum, lutein, zeaksantin ve omega 3 kullanıldığını ifade ederek, “Tüm bunlar önemli antioksidan maddelerdir.
A, C, E VİTAMİNLERİ İLE OMEGA 3 VE 6, GÖZÜ KORUYOR
Ancak göz sağlığı için faydalı tek besin havuç değil. Dünyagöz Etiler hastanesinden op. Dr. Elvan Yalçın, gözün doğal olarak ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında A, E, C ve B2 vitaminlerinin geldiğini söyledi.
Yaş tip sarı noktalığı tedavisinde amaç, hastalığın ilerlemesini durdurmak, mevcut görme düzeyini korumak ve erken tanı konabilirse görmeyi arttırmaktır. Günümüzde en sık uygulanan tedavi göz içine ilaç enjeksiyonudur. Göz içine verilen ilaçlar anormal damar oluşumunu küçültmekte ve damar geçirgenliğini azaltmaktadır.
Göz içine iğne yoluyla verilen pegaptanib, bevasizumab, ranibizumab ve aflibercept gibi anti-VEGF ilaçlarının, sarı nokta hastalığının ıslak tipinin tedavisinde kullanılması önemli bir gelişmedir.
Bol renkli sebzeler yenilmesi bu hastalara önerilir. Sarı nokta hastalığı tanısı almış kişiler göz doktorları tarafından vitamin, mineral kombinasyonları verilir. Bu hastalık için özellikle C ve E vitamini, lutein ve zeaksantin, çinko ve bakırdan zengin beslenme önemlidir.
İlgili 44 soru bulundu
Doç. Dr. Acar, sarı nokta hastalığının kuru tipinde koruyucu amaçlı olarak A,C, E vitaminleri, çinko, selenyum, lutein, zeaksantin ve omega 3 kullanıldığını ifade ederek, “Tüm bunlar önemli antioksidan maddelerdir.
Sarı nokta hastalığı tanısı almış kişiler göz doktorları tarafından vitamin, mineral kombinasyonları verilir. Bu hastalık için özellikle C ve E vitamini, lutein ve zeaksantin, çinko ve bakırdan zengin beslenme önemlidir.
Etki ettikleri sürece görmedeki sorunu çözebildikleri için başlangıçta aylık düzenli tedaviler gerekebilir. Ancak zamanla ilaç uygulama ihtiyacı azalmaktadır. Hastalığın nadir bazı formlarında lazer tedavisi de enjeksiyon tedavisine eklenebilmektedir.
Sarı nokta hastalığının ilerlemesi ne yazık ki tamamen durdurulamaz, ancak ilerlemesini yavaşlatmak mümkündür.
Makula dejenerasyonu olarak bilinen sarı nokta hastalığı genellikle kalıtımla geçen, 55 yaş sonrası kişilerde, sigara içenlerde ve yetersiz beslenenlerde sık görülen, ilerlemesi durumunda görme kaybına yol açabilen gözde makula ismi verilen bölgenin bozulmasıyla karakterize bir retina hastalığıdır.
Göz Vitamini (Lutein)
Lutein, bir pigment türüdür ve A vitamini ile Beta-karoten ile ilişkilidir. Göz vitamini olarak takviye alınan lutein, insan gözünde bulunur. Ancak bazı durumlarda dışarıdan takviye edilmesi gerekebilir. Pek çok besinde bulunan lutein; A, B, C ve E vitamini, çinko, demir vb.
Sarı nokta hastalığı ilerleyici özellik gösterir. Bu anlamda, hastalığın erken evresinde ortaya çıkan semptomlar hasta tarafından fark edilemeyebilir; ileri dönemde semptomların daha da şiddetlenmesiyle hastalık tanınabilir. Sarı nokta hastalığı ilerleyici olsa da; tamamen körlüğe yol açmaz.
MAKULA DELİĞİNİN TEDAVİSİ NEDİR? Makula deliğinin tek tedavisi CERRAHİDİR. Herhangi bir şekilde lazer, iğne yada damla ile tedavisi mümkün değildir. Yapılan cerrahi işlemin adı VİTREKTOMİ VE GAZ ENJEKSİYONUDUR.
Güçlü ve sağlıklı gözler için besin takviyesi alın
Vücuttaki B12 vitamini eksikliği gözde yanma/kızarıklık, kornea ve ışık hassasiyeti gibi problemleri beraberinde getirirken besinlerden ve gıda takviyelerinden alacağınız B12 ile bu hastalıkların önüne geçebilirsiniz.
Ispanak ve lahana gibi yeşillikler, gözünüzdeki kan damarlarını güçlendiren ve katarakt oluşumunu önleyen C vitamini açısından zengindir. Ayrıca yaşa bağlı makula dejenerasyonunun ilerlemesini yavaşlatan lutein ve zeaksantiniye sahiptir.
Çinkodan zengin fasulye, bezelye, kırmızı et ve kümes hayvanları ışık hasarına karşı gözü koruyor. A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor.
Makula dejenerasyonu yani sarı nokta hastalığında, yanlardan (periferal) görme bozulmaz fakat merkezdeki (santral) görme bozulur. Örnek vermek gerekirse, kişi duvarda bir saatin varlığını görebilir, fakat saatin kaçı gösterdiğini bilemez. Makula dejenerasyonu tamamen körlükle sonuçlanmaz.
Sarı Nokta Hastalığını kimlerde daha çok görülüyor? Yaşa bağlı makula dejenerasansında temel risk faktörü ilerleyen yaştır. Bunun yanı sıra aile öyküsü, açık renkli göz, hipertansiyon, kalp hastalığı, sigara öyküsü ve UV ışınları da diğer risk faktörlerdir. Kadınlar erkenlerden daha fazla risk altındadırlar.
Sarı nokta hastalığı (yaşa bağlı makula dejeneresansı) tedavisi gören hastalarda katarakt ameliyatı mümkünse tedavi başladıktan en erken 6 ay sonra yapılmalıdır.
bazen 3 yükleme dozundan sonra hastalık uzun bir süre sakin geçer, bazen de sık sık ayda bir kere uygulamak lazım. Ozurdex için ise etki süresi 3-4 ay sürdüğü için 3-5 aylık yükleme dozuna gerek yoktur. Daha sonra durumun gidişatına göre tedavi dozları 3-4 ay ara ile ayarlanır.
Sarı nokta hastalığının gerçek tedavi yöntemi olan EYLEA göz iğnesi 29.01.2019 tarihinden itibaren devlet tarafından karşılanmamaktadır.
Sarı kantaron henüz körlüğe çare değil! (HÜRSES) Sarı Nokta Hastalığının tedavi yöntemleri içerisinde en son ortaya çıkan ve en çok başarı gösteren ise göz içine ilaç enjeksiyonu adı verilen ve FDA tarafından onaylanan yöntem. Kuru ve ıslak olmak üzere iki tipi bulunan sarı nokta hastalığın ıslak tipinde kullanılıyor.
Sarı nokta hastalığı özel hastanelerde SGK kapsamına alınmamaktadır.
"Sarı nokta hastalığı erken tedavi edilmezse görme merkezleri kaybediliyor. Özellikle pandemi dönemindeki iki yıllık süreçte hastalarımız kontrollerini aksattığı için çok sayıda görme kayıpları yaşadık ve bunların maalesef telafisi yok. İhmal edilirse görme kaybına, kalıcı körlüklere neden olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri