Epilepsi, her yaştan insanı etkileyebilen kronik ve bulaşıcı olmayan bir beyin hastalığıdır. Bazen bilinç kaybı ve bağırsak veya mesane işlevi kontrolünün kaybedilmesine neden olur. İstemsiz hareketler ve tekrarlayan nöbetlerle karakterizedir.
Anne veya babanın epilepsi hastası olduğu çocuklarda bu hastalığa yaklaşık olarak %5 oranında bir yatkınlık söz konusudur. Düşmeler ve çarpmalar gibi kafa travmaları sonrası kişilerde epilepsi hastalığı meydana gelebilir.
Epilepsi bulaşıcı değildir, bu yüzden ona sahip olan birinden kapamazsınız. Ailelerde bulaşabilir, ancak bir kişinin annesinde, babasında veya kardeşinde epilepsi olması, o kişinin de epilepsiye sahip olacağı anlamına gelmez.
Halk arasında da Sara hastalığı olarak da bilinir. Beyindeki sinir hücrelerinin artmış uyarılabilirliğinden kaynaklanan tekrarlayıcı, geçici anormal elektriksel deşarjları sonucu görülen nörolojik bir hastalıktır.
Epilepsi vakalarının büyük bir bölümünde kesin neden belirlenemezken, nedeni saptanabilen epileptiklerde ise sinirleri uyaran durumlar, doğumsal anomaliler, doğum travmaları, kafa travması, beyin damar hastalıkları, tümörler, beyin iltihapları ve aşırı alkol tüketme gibi nedenler söz konusudur.
İlgili 37 soru bulundu
Nöbetlere bağlı olarak hayati tehlike ya da beyin hasarı çok nadir oranda görülmektedir. Fakat nöbet çok uzun sürerse veya hasta çok kısa süre içerisinde birden fazla nöbet geçirirse, hayati risk ciddi derecede artmaktadır.
hastayı uzaklaştırarak veya bunları hastanın yanından uzaklaştırarak hastayı koruyun. Sıkı giysileri varsa giysilerini gevşetin (kravat, kemer gibi), şayet takıyorsa gözlüğünü çıkartın. Sırt üstü yatar pozisyonda ise onu bir yana doğru yatırıp, tükürüğünün veya varsa kusmuğunun dışarı akmasını sağlayın.
Epilepsi hastalığı, erkek ve kadınlarda ırk ayrımı olmaksızın eşit olarak görülmektedir. Epilepsi hastalığı, dünya nüfusunun yaklaşık %1'ini etkiler. Her yıl, 100.000 kişinin yaklaşık 45'ine epilepsi hastalığı tanısı konulmaktadır.
Anlık dalmalar, ellerde sıçrama, çığlık atma, kol ve bacaklarda kasılmalar, bilinç kaybı, ağızdan köpükler gelmesi, idrar kaçırma, olduğu yere yığılma, başdönmesi gibi birçok belirti epilepsi nöbetlerinde görülebilir.Epilepsi, genetik yatkınlıktan, beyindeki yapısal bir bozukluktan, beyin travmaları ve tümörlerinden ...
Epilepsi Sara Hastalığı her yaştan insanı etkiler ve dördüncü en yaygın nörolojik bozukluktur. Epilepsi dünya çapında yaklaşık 65 milyon insanı etkiliyor.
Epilepsi hastaları, büyük ölçüde erken ölüm riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Fokal veya jeneralize tonik-klonik nöbetler, en yaygın ölüm nedenidir. Bununla birlikte, diğer nöbet türleri, anti-nöbet tedavileri ve komorbid bozukluklar mortaliteyi artırabilir.
Çoğu epilepsi nöbeti 30 saniye ila 2 dakika arasında sürer. 5 dakikadan daha uzun süren bir nöbet varsa acil tıbbi yardım alınması gerekir. Bazı epilepsi nöbetleri; uyuşukluk, hantal davranışlar, garip tat ve kokular alma, bozulan zaman ve mekan duygusu, az konuşma ve çok yavaş hareket etme şeklinde ortaya çıkabilir.
Epilepsi nöbetleri 30 saniye ile 2 dakika arasında sürer. Ardından kendiliğinden sona erer. Fakat bazı epilepsi nöbetleri 5 dakikadan daha uzun sürebilir. Bu gibi durumda kişinin acil tıbbi yardım alması gerekir.
9 Nöbetlerin sıklığı da değişken olup bazı hastalarda senede birden az nöbet görülürken bazıları günde çok sayıda nöbet yaşayabilmektedir. Nöbetler genellikle, beyindeki anormal elektrik aktivitesi alanına bağlı olarak iki ana gruba (parsiyel ya da jeneralize nöbetler) ayrılmaktadır.
Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan hastalık listesinde tanımlanan epilepsi hastalıklarında, çalışma gücünün yüzde 60'ının kaybedilmiş olduğu kabul ediliyor.
Epilepsi kabaca iki ana gruba ayrılır: Jeneralize epilepsiler ve fokal epilepsiler.
Çoğunlukla çocukluk döneminde başlar. Beyni etkileyen her türlü hastalık epilepsi nöbetlerine neden olabilir. Menenjit gibi beyin enfeksiyonları epilepsiye yol açabilir.
Anne karnında gelişimsel anomaliler, enfeksiyonlar, zor doğum nedeniyle beynin oksijensiz kalması, çocukluk döneminde geçirilmiş enfeksiyonlar, travma, sonradan edinilmiş beyin içi patolojiler (beyin tümörü, AVM gibi), beyin damar hastalıklarına bağlı inme sonrası epilepsi görülebilir.
Epilepsi tanısı, öncelikle nöroloji uzmanının yapacağı fizik muayene ve hastanın şikayetleri alınır. Hastanın bilemediği bilinç kaybı ile oluşan nöbetler söz konusu ise, nöbet sırasında hastanın yanında olan kişiden bilgi alınır.
Unutkanlık hastalığı dendiğinde ilk akla gelen Alzheimer hastalığıdır. Ancak beyinde bir damarın tıkanması, sara hastalığı, beyin iltihabı, multipl sklerozis, beyin tümörü ve bir kafa darbesi de unutkanlığa yol açabilir.
Bu nedenle epilepsi hastalarının balık tüketmeye özen göstermesi gerekmektedir. Epilepsi hastaları alkol, çayı çok sık tüketmemeli, kahve ve kola gibi kafein içeren içeceklerin tüketimi sınırlandırmalıdır. Bu içecekler epilepsi nöbetlerini tetikleyebilecek özelliğe sahiptir.
Bazen bir iş yaparken aniden donakalma, sabit bir noktaya bakma, ağzını şapırdatma, eliyle amaçsız olarak bir şeyler ile oynama, kol-bacaklarda istemsiz atmalar gibi durumlarda nöbet aktivitesi olabilmektedir. Psikolojik Bir Rahatsızlık mıdır? Epilepsi psikolojk bir hastalık değildir.
Hastalığın tedavisi, nöbetleri durdurmaya yönelik ilaç tedavisidir. Burada en önemli nokta ilaçların düzenli ve planlı kullanımıdır. Her beş saralıdan dördünde uygun ilaçlar seçildiğinde ve yeterli dozda alındığında nöbetler kesilir. Diğer yöntem ise cerrahidir.
Uykuda epilepsi nöbetleri genellikle EEG (elektroensefalografi) gibi testlerle teşhis edilir. Bu testler, beyin aktivitesini ölçerek nöbetlerin türünü ve karakteristiklerini belirlemeye yardımcı olabilir. Uykuda nöbetleri olan kişiler için uyku düzeni ve kalitesini artırmak da önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri