Genel kanı, sirke veya şarap gibi asitli sıvılar kullanarak, etleri marine ettiğimizde sert dokularının kırılıp yumuşadığı yönünde. Ancak bilim, tam olarak öyle söylemiyor.
Sos için serin bir kapta şarap, bal, zeytinyağı, ince doğranmış kekik, biberiye, sarımsak, limon suyu, tuz ve karabiberi iyice karıştırın veya el blenderi yardımıyla çırpın. Pirzolaları bu kabın içine alıp iyice karıştırdıktan sonra üzerini streç film ile kapatıp buzdolabında en az 3-4 saat marine edin.
Kırmızı et terbiyesi için süt, sarımsak, 2 soğanın suyu ve çeşitli baharatlar ile özel bir karışım hazırlanır. Ayrıca isteğe göre bitkisel yağ eklenebilir. Et belirli bir süre boyunca bu karışımın içinde buzdolabında bekletilirse yumuşacık duruma gelir.
Gerekli malzemeler şöyle: 1,5 yemek kaşığı kaya tuz, çeyrek yemek kaşığı sarımsak, 50 ml. su, 50 ml. zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber. Hepsini karıştırın ve etinizi afiyetle marine edin. Yaklaşık 4-8 saat marine süresi yeterlidir.
Damak tadınıza göre kırmızı şarap ve bira kullanılabilir.
İlgili 34 soru bulundu
ET NASIL MARİNE EDİLİR? Eti marine ya da terbiye etmek için bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezilen sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etleri içine yerleştirin. Sosun içindeki eti, en az 2 saat ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletin.
Pişirme sonrasında şarapta bekletilen et, marine edilmeyene göre daha lezzetli ve aromatik çıkıyor. Bunun sebebiniyse, 'şarapta bulunan farklı ve kompleks kimyasalların etle birlikte pişmesinin, etin lezzetine birçok farklı boyut kattığı' şeklinde açıklıyor.
Tuzlama: Etinizin tuzlayıp 2 saat kadar bekletmeniz yumuşatma konusunda iyi bir sonuç verecektir. Çünkü tuz, etin protein yapısında tepkime yapar ve etin yumuşamasına yol açar. Etinizde fazla tuz olmaması için 2 saatlik bekletmenin ardından etinizi suya tutabilir ve peçete ile kurulayabilirsiniz.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir. Bu teknikle et, suyunu bırakmadan pişecek ve lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır. Dana kuşbaşı nasıl pişirilirsorusunun en can alıcı yanıtlarından birisi de harlı ateşte pişirilmesidir.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar.
Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
etleri marine ederken marinad içerisine eklenen şarap, etin yumuşamasına yardımcı olur. hatta şarap gibi asidik bir ortam içerisinde yeteri kadar bırakılan et, teorik olarak pişer bile.
Yunus Vehbi Yavuz, şarabın İslamiyete göre haram olduğunu belirterek, "Yemeğe ya da başka maddelere karıştırılarak kullanılması da haramdır. Ancak, yemekte kullanılan şarap kimyasal bir değişikliğe uğramış, sirke haline getirilmişse bu o zaman caizdir" diye konuştu.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Kışlık, dolaba koyacağınız kavurmaların yumuşacık olması için ise tuzunu son anda ilave etmeye ve bolca yağ kullanmayı ihmal etmeyin. Etlerinizi önce güzelce soteleyin. Ardından yağlarla birlikte kavurun ve etler yumuşayıp yağlarla özdeşleşince tuzunu ilave edip ocaktan alın.
Bonfile, kontrfile, antrikot (Antrikot; sığırın iki kürek kemiği arasından ve pirzolalık yerinden çıkartılan, kemiğinden sıyrılmış et dilimi) ve T-bone kısımları ise dana etinin en yumuşak kısımlarıdır, dolayısıyla ızgara için mükemmeldir.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Bonfileyi ateşte mühürlemeden önce tuz, karabiber ve diğer baharatı tüm yüzeye serperek ekle. Böylece et pişerken suyunu salmaz ve yumuşaklığını korur. Mühürleme işleminden sonra bonfileyi ateşten hemen almadan istenen pişirme derecesine göre 5-12 dk kadar daha pişir.
İyi kalite zeytinyağı, deniz tuzu, iri çekilmis karabiber, sapından ayrılmış taze biberiye ve taze kekik ile bir kaç damla soya sos, klasik bir marinasyon olacak ve etlere lezzet katacaktır.
Etinizi Dinlendirin
En ideal süre ise 24 saattir.
Et neden şarapla marine edilir? Pişirme sonrasında şarapta bekletilen et, marine edilmeyene göre daha lezzetli ve aromatik çıkıyor. Bunun sebebiniyse, 'şarapta bulunan farklı ve kompleks kimyasalların etle birlikte pişmesinin, etin lezzetine birçok farklı boyut kattığı' şeklinde açıklıyor.
Bu soslar ile hazırladığınız karışıma marine denir. Etin bu sos içerisinde 2 ya da 24 saat arasında dinlenmesine marine etmek denir. Marine işlemi kesinlikle buzdolabında yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri