ÖNEMLİ BİLGİ: Sardalya diğer pullu balıklar gibi pulları kazınarak temizlenir. Sardalya etleri yumuşak pulları hemen dağılan ve kılçıkları ince bir balık olduğu için yavaş yavaş pullarının kazıma işlemini yapmak gerekiyor.
Sardalya, hamsi gibi küçük balıklar kılçıklarıyla birlikte yenildiğinde süt ürünlerinden alınan kadar kalsiyum almaya yardımcı oluyor ve kemik gelişimine fayda sağlıyor.
Kendine özgü rengi ve görünümü ile dikkat çeken sardalya balığı, lezzetli balık yemeklerinin başrol oyuncusu olmak için idealdir. Ülkemizdeki en popüler balık türlerinden biri olan hamsi ile benzerlik taşımasıyla ön plana çıkar.
Balık hiç temizlenmeden kendi iç yağı ve suyuyla pişiriliyor. O nedenle de bölgemizde sardalya bu şekilde anılır ve tüketilir.
Sardalya Akdeniz'de 15-20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Hamsi Karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanya'nın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için aynı şeydir. Bu ülkelerde bir çok yemek sardalya üzerine kurulmuştur.
İlgili 17 soru bulundu
İçerdiği yüksek B12 vitamini kalbi koruyarak, genç kalmasını sağlar ve kolesterolün yükselmesini önler. KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR: Sardalya kalsiyum, fosfor, D vitamini ihtiva etmesi sayesinde; kemik sağlığı için gerekli üç ana bileşenle güçlü iskelet sistemi için önemli bir besindir.
Haziran: Mercan, akya, kaya balığı, mersin, orkinos, orfoz, sardalya, bu ayda tüketilebilen gereken balıklardandır. Temmuz: Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli balıklarıdır.
Sardalya, mangal ve ızgara için de ideal bir balık türüdür. Sardalyaları ızgara dizdikten sonra üzerinde zeytinyağı ve limon suyu gezdirin. Önlü arkalı bir şekilde pişirdikten sonra soğan ve maydanoz ekleyerek servis edebilirsiniz. Izgara yöntemiyle sardalyaları, yaklaşık 20 dakikada pişirebilirsiniz.
Vücut hemen dökülebilen pullarla kaplıdır. Solungaç kapakçıklarının kiremitvari dalgalı gümüşlü olması ve vücudunun yanlarında sıra halinde siyah noktaların bulunması karakteristik özelliğidir. 10–25 cm arasında boyları değişmektedir. Sağlık için önemli bir yağ asidi olan Omega-3 açısından çok zengindir.
Çift taraflı balık tavasının küçük kısmına 1 yemek kaşığı zeytinyağını yayıp balıkları dizin. Tüm balıkları dizdikten sonra 1 yemek kaşığı zeytinyağını balıkların üzerine gezdirin. Orta-Yüksek ateşte 5-6 dk kadar pişirdikten sonra ters çevirip 5 dk kadar daha pişirin.
Eğer ızgara üzerinde ya da tavada yapılacak ise sardalyanın unlanması önemlidir. Yani kızartma yapmadan önce mutlaka bütün sardalya balıklarının her kısmını unlamak büyük bir öneme sahiptir. Bu durum balığın yanmadan çok daha dengeli bir şekilde kızarmasına ve daha lezzetli hale gelmesine olanak vermektedir.
Sardalya en yaygın olarak mangalda yapılan bir balık türüdür. Mangalda sade ya da asma yaprağına sarılı bir şekilde pişirilir. Bunun haricinde tavası, ızgarası, buğulaması, pilakisi ve kağıt kebabı da oldukça lezzetlidir. Bir diğer yaygın tüketim şeklide tuzlanarak, tuzlu balık şeklinde yenilmesidir.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Balığın kılçığında bulunan yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından son derece önemli. Bu nedenle özellikle kemik erimesi sorunu yaşayanların, hamsi gibi küçük balıkları kılçığıyla tüketmesinde fayda var.
çok lezzetlidir, insanın yedikçe yiyesi gelir. ancak çok tüketildiğinde alerjik bünyelerde hemen etkisini gösterir. kokusundan nefret ettiğim balık.
Temmuz. Sardalya Temmuzda sardalyanın mevsimi başlamıştır. Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir. Tekir, barbunya yine tadını devam ettirir.
PULLU BALIKLAR
Barbunya, Berlam, Çipura, Gümüş, Hamsi, Hani, Karagöz, Kefal, Kupez, Lipsoz, Mercan, Minekop, Sardalya, Sazan, Somon, Sudak, Turna, Sinarit, Trança balıkları pulludur.
Balıklar iyice temizlenir, 10 dk suyu süzülür. Tavaya yağ dökülüp unlu karışıma bulanır ve şekilde göründüğü gibi dizilir. Kapağı kapalı 10 dk bir yüzü pişirilir, kapakla ters çevrilir ve diğer tarafta kızartılır servise hazır.
Hamsi biraz daha küçüktür ve koyu kırmızımsı gri ete sahiptir. Sardalya beyaz etli daha büyüktür. Sardalyanın aroması, özellikle konserve çeşitleri olmak üzere hamsiden daha az yoğundur. Bu balıkları taze yiyebilirsiniz, ancak genellikle konserve edilirler ve bu da besin bileşimlerini değiştirir.
Izgarada balık pişirecekseniz çipura ve palamut gibi yağlı ve iri balıkları tercih etmelisiniz. Kızgın yağda kızartmak için küçük balıklar çok daha uygundur. İstavrit, hamsi, sardalya, barbun gibi balıkları kızgın yağda pişirebilirsiniz.
Balıkçılarda veya balık satın aldığınız yerlede balığı fileto şeklinde isteyebilirsiniz. Balık ekmek için en sık tercih edilen uskumrunun çok ama çok ince ve piştiği zaman yerken rahatsız etmeyen bir derisi olduğu için derisini çıkarmaya gerek yok.
Ateş balığı olarak da bilinen sardalyanın küçüğüne papalina adı verilir. Göçebe bir balık olan sardalya balığının Ege'de sürü halinde sabit bölgelerde yaşayanları vardır. Sardalyalar, balıkçılar tarafından sinarit, mercan, çipura, trança ve orfoz gibi taş balıkları yakalamak için yem olarak da kullanılmaktadır.
Yüzey Balıkları (Deniz balıkları): Bu balıklar genelde sürüler halinde, denizlerde açık su bölgesinde yaşarlar. Hamsi, istavrit, uskumru, kefal, kılıç, lüfer, somon, palamut, sardalya gibi.
Balık kış mevsiminde en çok tükettiğimiz besindir. Sardalya da özellikle kılçığından kolaylıkla ayıklayabildiğimiz nefis bir balık türüdür. İşte evde kolaylıkla yapabileceğiniz enfes sardalya tarifi...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri