Kur'ân, sarhoş eden alkollü içkileri kesin olarak yasaklamıştır. İmamı A'zam'a göre sarhoş etmeyen az miktardaki alkol içeren içkiler (bira gibi) haram değildir.
İkincisi; şarap dışındaki içkileri sarhoş olmayacak kadar içmek haram değildir.
Dinimizce yasaklanan şeylerin yapılması haram olduğu gibi bunların yapılmasına zemin hazırlamak, yardımcı olmak, özendirmek vb. şekilde katkı sunmak da caiz değildir. Buna göre Alkolsüz şampanya caiz değildir.
İslam'da alkollü içkilerin tüketilmesi haram kılınmış (Mâide, 3/90), sarhoşluk veren her şeyin miktarına bakılmaksızın haram olduğu ifade edilmiştir (Müslim, Eşribe, 74; Ebu Davud, Eşribe, 5).
“Sarhoşluk veren her şeyden sakınınız.” (İbni Mâce, Eşribe, 14.) Buna göre, birada % 2-8 (Yüzde iki-sekiz) oranında sarhoşluk veren alkol bulunmaktadır. Bundan dolayı içinde az miktarda da olsa alkol olduğundan içilmesi caiz değildir; bir damlası dahi haramdır.
İlgili 38 soru bulundu
Alkolsüz şarap, üretim sürecinde alkolün çıkarılması dışında normal şarap gibi yapılır. 2. Alkolsüz şarap, hacimce %0,5'ten fazla alkol içermez. 3. Her tür üzümden alkolsüz şarap yapılabilir ve hem kırmızı hem de beyaz çeşitleri mevcuttur.
Dolayısıyla ibadetleri yerine getirmekle mükelleftir. Fakat sarhoşluk, kişinin bilincini etkilediği için bu hâlde iken kılınan namaz geçerli olmaz.
İslam dünyasında sarhoşluk verici özelliği sebebiyle alkollü içecek kullanımı dinen meşru (caiz, helal) görülmemektedir.
İbnü'l-Arabi ise şöyle demiştir: İçki içen kimse ya tövbe etmeden ölür veya tövbe ettikten sonra ölür.
Helal et'ten sonra helal şarap da üretildi. "Helal şarap" için 40 otelle anlaştı, marketler de sırada. Müslümanlar için dünyada ilk kez Kevserhelalwine markasıyla alkolsüz içki üretimini başlatan Hollanda'da bir Türk girişimci 'helal şarap'ın satışı için EMITT Fuarı'nda 40 otelle anlaştı.
sorusuna cevap. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, "Alkol içeren maddelerin temizlikte kullanılması caiz midir?" sorusuna "Temizlikte kullanılmaları caizdir" yanıtını verdi.
Müminler için cennette "sonu misk olan, karışımı tesnimden, mühürlü, katıksız bir şarap" (Mutaffifin, 83/25-27) hazırlanmıştır. (Tesnim: Cennetteki çeşmelerden birinin adıdır.) Ayetlerde de belirtildiği gibi, bu içecekler aynı zamanda güzel kokular da içermektedir.
İçkinin haramlığı meselesine gelince, Tevrat'ta şarap (içki) haram değildir, şarap İncillerde de yasak değildir. İslam'ın ilk dönemlerinde şara- bın haram olmadığı bilinir, hatta şarapta çok zararın yanı sıra, faydanın da olduğunu açıkça ifade eden ayet vardır. (Bakara, 2/219.)
Şarap veya mey, genellikle üzümün fermente edilmesiyle üretilen alkollü bir içecektir. İçki çoğunlukla %9 ila %15 arası alkol ihtiva etmektedir. Başka meyvelerden de üretilebilen şaraplar o meyvenin adı ile anılmaktadır.
Romantik anların eşlikçisi kırmızı şarabın alkol oranı markalara göre değişmekle birlikte yüzde 11 ile yüzde 14 arasındadır. Bu alkol oranı ile kırmızı şarap sarhoş eder mi, bu kişiden kişiye değişir. İlk defa içen birisi daha kolay sarhoş olabilirken alkole alışkın bir bünye daha zor sarhoş olur.
Prof. Dr. Ali Osman Ateş, ANKA'ya yaptığı açıklamada, İslamiyet'in yasak saydığı alkolle hazırlanmış yiyecekleri bilmeden yemenin günah olmadığını söyledi.
Sual: Gazetelerde şöyle bir fetva yayınlandı: (Sarhoşluk verecek derecede alkol bulunmayan içeceklerin içilmesi caiz, sarhoş edecek derecede alkol bulunan içeceklerin içilmesi ise haramdır. Sarhoş etmediği için kefirin içilmesi caizdir.)
İçki içip sarhoş olan kimsenin kırk gün namazı kabul olunmaz o durumda ölürse de kâfir olarak ölür.” (Nesai) Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre; Resulullah (asm) şöyle buyurmuştur: ”Kim dünyada içki içer (de tevbe etmeden ölür)se, o kimse ahirette içki içmeyecektir."
Yedi büyük günah şunlardır: 1- Allah'a şirk koşmak. 2- Büyücülük, 3- Katillik, 4- Harpten kaçmak, 5- Yetim malı yemek, 6- Faizcilik, 7- Namuslu kadına iftira etmek. (Buhari, Müslim) Başka bir hadis-i şerifte de, yedi büyük günah içinde Müslüman olan ana babaya asi olmak ifadesi geçiyor.
19253- Abdullah b. Amr bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Yüce Allah, içki içen kişinin kırk gün namazını kabilI etmez. Sonrasında tövbe ederse Allah onun bu tövbesini kabul eder.
Müslüman sadece haramı işlememekle değil, elinden geldiği ölçüde işlenmesine engel olmakla da mükelleftir. Bu kaide onun, kat`i bir mecburiyet olmadıkça, içki içilen yerde oturmasına mânidir.
(Mâide Sûresi, 91. Âyet). Peygamberimiz'in (s.a.v.) bu konuda sahih hadisleri vardır: 'İçki bütün kötülüklerin anasıdır' (ümmül habais). 'Sarhoşluk veren her içkinin azı da çoğu da haramdır' hadisleri bunlardan sadece ikisidir.
Mâide sûresinin 90. ayeti ile içki haram kılınmıştır.
Kişi, içki içtiğinde kırk sabah namazı kabul olunmazdan maksat; kırk gün müddetinde kılacağı tüm beş vakit namazlarının sevabı kabul olunmaz. Çünkü kişi, içki içtiğinde içtikleri kanında kalır ve kırk gün müddetince vücudundan atılmaz.
Sarhoş olması nedeniyle ibadetlerini yerine getiremeyen kişi, hem içki içtiği hem de bu ibadetlerini yerine getirmediği için öncelikle tövbe etmesi gerekir. Daha sonra ibadetlerini kaza etmesi gerekiyor. Alkol aldıktan sonra imsak vaktine kadar ayık olan, ne dediğini bilen kişi oruç tutabilir, oruca niyet edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri