Sarmalık lahana seçerken yapraklarının ince ve sık kapanmış yapraklı secmeye özen gösterirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Sık kapanmış yaprak ne demek onuda söyleyim. Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez.
Lahana sarması, Lahana dolması ya da Kelem dolması beyaz lahana yaprağının içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir. Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma çeşitleri vardır.
Küçük lahanaların damarlı kısımları fazladır ve sarma yapımına pek uygun değildir. Lahananın içinin boş boş olması da az damarlı olduğunun göstergesidir. Damarı az olduğu için yapısı sağlam değildir ve bastırdığınızda içine göçer. Dikkat etmeniz gereken ikinci husus lahana yapraklarının haşlanma süresi.
Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.
Lahana yapraklarının varsa damarlı kısımlarını kesin. Üzerine kıymalı harçtan paylaştırıp yan kısımları harcın üzerine kapatıp rulo şeklinde sarıp tencereye dizin. Limonu dilimleyip sarmaların üzerine dizin. Tereyağını küçük parçalar şeklinde kesip sarmaların üzerine serpin.
İlgili 15 soru bulundu
Bu noktada daha yumuşak bir iç olmasını isterseniz içine 2-3 yemek kaşığı su ilave edebilirsiniz. Yaprağın içine harcı alıp sıkı sıkı sarın.
İçi oyulan lahanayı lahananın sığabileceği kadar geniş içi tuzlu ve sirkeli suda içe dönük haşlayın (haşlama süresi halk arasında öldürene kadar denilir yani sarılacak yumuşaklığa gelmesi ) . Şayet böyle zorlanırsanız yaprak yaprak da haşlayabilirsiniz.
Lahana ilk önce dış kirli kabukları soyulur. Daha sonra ters çevrilip tam ortasından SAP kısmı bıçakla bir güzel resimde görüldüğü gibi çıkartılır. Daha sonra lahanayı alabilecek bir tencereye kaynayan suyun içine lahanayı koyup kapağını kapatırız. Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra lahanamız hazırdır.
Lahana (Brassica oleracea) veya kelem, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitki.
Lahana sarmasını pişirirken üzerine limon dilimleri ekleyin. Böylece daha aromatik bir tat elde edebilirsiniz.
İç harcı için; soğanları küp küp doğrayın ve 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağında, pembeleşene dek kavurun. Yıkadığınız pirinci de ilave edip, birkaç dakiak daha kavurun. Salçayı ve baharatları da ekledikten sonra biraz daha kavurun.
Sarmalık lahana yaprakları ince yapıda olduğu için çok hızlı haşlanır ve 1 dakika gibi kısa bir süre haşlanmaları için yeterlidir. Eğer bu süreden daha uzun süre haşlarsanız iç harcı koyup sarmaya başladığınızda dağılacak ve istediğiniz gibi olmayacaktır.
Üzerlerine tuz, bir tatlı kaşığı şeker, bir çay bardağı zeytinyağı ve iki su bardağı sıcak suyu ilave edilip yirmi - otuz dakika kadar orta hararette pişirilir. 4) Lahana sarmaları pişer.
Sarmalık lahana ne zaman olur? Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.
Tamamen soğuyunca dolaba kaldırıyoruz. Mümkünse bir gün dolapta dinlendirip ertesi gün servis ediyoruz. Afiyet olsun.
Yani yaprak dolması da, yaprak sarması da doğru kullanımdır!
Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez. Kaskatı ve sert durur lahana. Birazda rengi yeşilimsi ise tadının güzelliğinden yemede yanında yat olur.
Anadolu'da halk arasında kelem adı ile de bilinir.
Lahana haşlama suyuna eksik tuz koymak veya fazla tuz koymak lezzetini yok edeceği için lahanalar haşlanma esnasında tadına bakılarak tuz artırımı veya su eklenmesi yapılmalıdır. Özellikle lahana sarmasında yapılan iç harç tuzlu ise lahanalar daha az tuzla veya hiç tuz eklemeden haşlanmalıdır.
Lahananınızı haşlarken suyun içerisine hiçbir şekilde tuz ilave etmeyin. Lahananınızı bütün bir şekilde en kolay tüm şekilde bu yöntemle haşlayabilirsiniz.
Lahanalarınızı sarmalık ebata küçültün, iç ekleyerek sarın. Tencerenize dizdiğiniz sarmalara limonsuyu ve küçük doğradığınız sarımsakları ekleyin, dolma seviyesinden 1 parmak eksik sıcak su koyarak, dolma kapağı veya porselen kapak kapatarak 40-50 dk pişirin.
* Lahananın haşlama süresine çok dikkat edilmelidir. Çok haşlarsanız lahanalar erir, az haşlarsanız sert olur saramazsınız.
Pişmiş sarma kokusu duymaya başladığınızda kapağını açıp çatalla tabağı ve üste örttüğünüz yaprakları hafifçe kaldırın. Üst tarafa koyduğunuz pirinçler pişmişse eğer sarmalarınız pişmiş demektir.
Damarlarını ayıkladığınız lahanalara dolma içini sarın ve sarmaları tencereye yerleştirin. Kapağını kapatıp kaynayan tencerenin altını kısın ve 35 dakika kadar pişmeye bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri