isimleri yunancada bir mana ifade eden yemekler yunan kökenli, türkçede anlam ifade edenler anadolu kökenlidir derim ben.türkçede dolma ve sarma kelimeleri anlamlıdır ve yemeğin ne olduğunu size anlatır ; anlatmayanlar muhtemelen cacık gibi yunanlı dostlarımızın olsa gerektir.
Osmanlı mutfağı kökenli olup, Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü topraklarda yapılmaktadır. Asma yaprağıyla olanı Nevşehir, Tokat, Ege mutfağına özgü olan Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma şeklinde farklı çeşitleri vardır.
Mutfak kültürü, ulusların temel karakteristik özelliklerini yansıtma konusunda son derece verimli araçlardır.
Dolma, yüzyıllardır ilk olarak yapıldığı Orta Doğu mutfağının bir parçasıdır. Her ne kadar "dolma" terimi Osmanlı'nın Topkapı Sarayı mutfağında ortaya çıkmış olsa da, Osmanlı öncesi Arap mutfağında dolma sayılabilecek "etle doldurulmuş patlıcan" tariflerine rastlanmaktadır.
Yaprak sarma Tokat ve Gümüşhane yörelerine aittir. Malzemeler: 250 gram taze yaprak. 2 adet orta boy kuru soğan.
İlgili 41 soru bulundu
Börek, Türk mutfağında bir açılmış hamurun veya yufkanın arasına çeşitli malzemeler konularak değişik biçimlerde pişirilebilen hamur işi.
Yoğurt (< Yuğurt) Türkçe kökenlidir.
Yaprak Sarma (Türkiye) Geleneksel Türk mutfağının temellerinden biri olan sarma, etrafı yapraklarla veya yapraklı sebzelerle sıkıca çevrili bir dolgudan oluşur.
Sarma içi Balıkesir'in ilçesi Edremit'in kadim lezzetlerinden bir yemek. Bu yazıda Kuzey Ege yemekleri arasında yer alan sarma içi tarifini bulacaksınız.
Sarma kelimesi Türkçe'de "Sarmak işi." anlamına gelir.
Yunanlar da sarma ve dolma diyor.
Osmanlı mutfağına ait bir lezzet olan midye dolma, hayvanlar aleminde yumuşakçaların “Bivalvia” -“Midyeler” sınıfında yer alan deniz ürünlerinin içerisine baharatlı iç pilav konularak doldurulması ile elde edilen ve çok beğenilen bir Türk sokak lezzetidir.
Beypazarı Dolması / Beypazarı Yaprak Sarması 20.05.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
narince cinsi üzümden elde edilen asma yaprakları, yaprak sarma yaparken kullanılan en ideal asma yaprağıdır. Altın sarısı yaprağımız narin, ince, sarımı kolay ve damarsız olmasının yanı sıra mükemmel bir aromaya sahiptir.
Denizli mutfağının eşsiz lezzeti: Hamur dolması! Bildiğiniz tüm dolmaları unutun, bu tarif evinizin vazgeçilmezi olacak.
Sarma kültürü Türk mutfağının en köklü kategorilerinden biri. Hatta 1600'lerin sonundaki kayıtlara baktığımızda lahana ve asma yaprağı sarmalarının o dönemki lokantalarda satışa sunulduğunu görüyoruz.
Geleneksel Mutfak
Sarmalık yaprak özelliği olan, besin değeri yüksek ve maharet isteyen yöresel bir yemektir. Amasya'dan başka hiçbir yerde yapılmaz. Bir gün önceden ıslatılan baklalar soyulur. Yarma, kıyma, kuru soğan, salça, biber, tuz sıvı yağ ile hepsi karıştırılır.
Malatya'da yapılan bir çeşit lahana sarmasıdır. Malatya'da köfte olarak adlandırılır. Bu köfte Malatya'da nahna küftesi adını alır.. Malatya Pöçüklü Lahana Sarması / Malatya Nahna Küftesi 27.07.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Eskiden dolma hazırlamak için ihtiyacınız olan ilk malzeme biber, kabak gibi malzemeler değil, kıymaymış aslında. Kıyma ise Moğol İmparatorluğu zamanında yazılan bir yemek kitabında "Türk yemeği" olarak geçiyor, bu nedenle dolmanın da bir Türk yemeği olduğu kabul ediliyor.
Ermenice 'yaprak, pancar yaprağı' anlamına gelen pançar kelimesinden geldiği düşünülünüyor.
Cacık, yoğurt, su, salatalık ve sarımsak ile yapılan soğuk Türk mezesi olarak bilinse de içine birçok sebze katılarak yapılan çeşitleri vardır.
Ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. Türk mutfağına ait olan en yaygın içeceklerdendir. Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve diğer bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya (Türki Cumhuriyetler) ülkelerinde yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri