Sarımsakların kabuğunu soyun ve dondurucu poşeti içine ekleyin. Poşet yerine dondurucuya uyumlu saklama kaplarını da kullanarak sarımsakların ömrünü uzatabilirsiniz. Sadece soyma ve paketleme işleminden geçen sarımsaklar, dilediğiniz her an dondurucuda elinizin altında olacak.
Sarımsaklarınızın kabuklarını güzelce soyun ve yıkayın. Yıkadıktan sonra mutlaka kuru ve temiz bir bez ya da kağıt havlu yardımıyla tamamen kurulayın. Tamamen kuruduklarından emin olduktan sonra sarımsaklarınızı dondurucuya koymaya uygun, kapaklı ve hava almayan bir kaba ya da buzdolabı poşetlerine aktarın.
Dondurucudan Çıkan Sarımsak Nasıl Kullanılır? Buzluktaki soyulmuş sarımsak poşetini çıkartıp, içinden kullanacağınız kadar alın. Tekrar poşeti dondurucuya koyun. Donmuş sarımsakları tek tek suyun altına tutup, buzu çözündüğünde yemeklerinize kullanabilirsiniz.
Ayıkladığınız sarımsakları uzunca bir süre saklamak istiyorsanız, buzdolabı poşetlerine koyup, derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise kavanoza koyduğunuz sarımsakların üzerini geçecek kadar zeytinyağı döküp, kapağını sıkıca kapatın. Ardından buzdolabına koyun.
SARIMSAK Sarımsak, kuru ve serin ortamlarda 3 ay boyunca kimseye zararı olmadan usul usul bekler. Buzdolabındayken etrafında dolaşan hava antisarımsak etkisi yapar. KAHVE Buzdolabı sayesinde nemlenen kahve çekirdekleri hem lezzetini yitirir hem de kısa sürede bayatlar.
İlgili 17 soru bulundu
Sarımsakları en uzun süre saklamanın yolu buzlukta muhafaza etmektir. Ancak bu yöntemde saklanan sarımsaklar, cacık, salata, sos gibi pişirilmeyen yemeklerde fazla tercih edilmez. Eğer yine de salatalarda kullanmak istiyorsanız, çözünmesi için uzun süre beklemeniz gerekir.
Soyulmuş sarımsakları uzun süre saklamak için en iyi yöntem zeytinyağında bekletmektir. Bir kavanoza koyduğunuz sarımsakların üzerini geçecek şekilde zeytinyağı ilave edin ve buzdolabında saklayın. Kavanozdaki yağ eksildikçe ilave edin.
Tek tek ayırarak saklama yöntemi:
Gerek kabuğunu soyarak gerekse de soymayarak tercih size kalmış, sarımsakları temiz cam bir kavanoz da hava almayacak şekilde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Mutfakta uzun süre durduğunda filizlenen sarımsakları genelikle yenmeyeceği düşüncesiyle çöpe atıyoruz. Ancak filizlenen sarımsak aslında çok daha faydalı. Filizlenen sarımsaklardaki antioksidan miktarı filizlenmemişe göre daha fazladır. Filizlenen sarımsaklar insanlar için oldukça faydalı kimyasallar üretir.
Tazelik demişken, marketten aldığınız sarımsakların taze olmasına da dikkat edin. Dışarıda kalan dişleri yumuşamış ya da kurumuş ya da filizlenmeye başlamış sarımsakları kesinlikle almayın. Sarımsak eskidikçe acılaşır ve keskinleşir. Bu da yemeğinizin lezzetini olumsuz etkileyecektir.
Daha sonra iyice yıkayıp, kurulayın. Kabuğu soyulmuş taze sarımsakları bir kavanoza koyun. Son olarak taze sarımsakların üzerini örtecek kadar zeytinyağı ya da sıvıyağ dökün. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Özellikle de yemeye hazır kıvama gelmiş olgun turşular buzluğa girdiğinde kısa süre sonra lezzetini ve aromasını kaybederek neredeyse lapalaşır. Genede illa ki buzlukta turşu saklama istiyorsanız kurulu turşuları buzluğa atmak yerine sıra dışı bir yöntem olan buzlukta turşu kurma yöntemini araştırabilirsiniz.
İyice karıştırıp dinlenmeye bırakılan sarımsaklı zeytinyağı karışımı, öksürük ve ateş düşürme özelliği ile de biliniyor. Yapılan karışım masaj yapar gibi nazik ve dairesel hareketler ile ayak altına sürülüyor.
Bitkinin ampullerinin raf ömrünü uzun süre koruyabilmesi için havalandırmaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle sarımsağı kilerde, torbada veya hava geçirmez bir saklama kutusunda saklamak yerine evde saklamak en iyisidir.
Bir baş kabuklu sarımsağı, doğru koşullarda sakladığınızda 6 aya kadar dayanır. Bir diş kabuklu sarımsağın saklama ömrü ise 3 hafta kadardır. Ancak kabuğu soyulmuş sarımsak, hızla bozulmaya başlar. Soyulmuş ancak bütün haldeki sarımsak dişleri, buzdolabında bir hafta kadar dayanır.
Siz de bunun zararlı olacağını düşünerek sarımsağı çöpe atmışsınızdır. Sarımsakların filizlenmesinin nedeninin uzun süre kullanılmamaları ve eskimeleri olduğunu bilirsiniz. Ancak yapılan son araştırmalarla filizlenen sarımsakları çöpe atmanın büyük bir yanlış olduğu kanıtlandı.
Birçok hastalıktan koruyan ve şifa olan sarımsak soğan ikilisi uzmanlar tarafından sıkça tüketilmesi öneriliyor.
KABUKLU SARIMSAK NASIL SAKLANIR? Kabuğu soyulmamış sarımsağı uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Bunun için sarımsak alırken uzun sapları olanları tercih edin.Daha sonra sarımsakları sap kısımlarından örerek bağlayın. Son olarak karanlık, serin ve nemsiz bir ortamda saklayın.
Hafifçe ezdiğiniz sarımsakları cam, ağzı hava almayacak şekilde kapanabilen bir kavanoza aktarın, üzerine de 4 çay bardağı kadar zeytinyağını ilave edin ve kapağını kapatın. Ardından güneş görebileceği bir yerde (pencere önü gibi) kavanozu 15-20 gün bekletin.
Doğranan sarımsaklar fırın tepsisi üzerine serilen yağlı kağıt üzerine alınır. Sarımsakları fırın tepsisine sererken dikkat edilmesi gereken nokta üst üste gelmemelerini sağlamaktır. Üst üste gelen sarımsaklar iyice pişmeyebilir. 200 dereceye getirilen fırına atılan sarımsaklar iyice kuruyuncaya kadar kavrulur.
Buzdolabında saklamayın
Soğan ve sarımsağı buzdolabında saklarsanız zamanla lezzetlerinin yok olmasına ve buzdolabındaki diğer yiyeceklerin kötü kokmasına neden olabilirsiniz. Ayrıca buzdolabında saklanan sarımsakların içleri de boşalacaktır. değişmesine neden olursunuz.
Tuzu dökelim her kavanoza silme bir yemek kaşığı tuz, yarım çay bardağı sirke üç yada dört adet limon tuzunu atalım. İçme suyu yada kaynamış soğumuş çeşme suyundan kavanozlara dökelim sarımsakların üzeri kapanana kadar dolduralım. Kapaklarını kapatıp karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri