Sindirime yardımcı olur. İçindeki yararlı vitamin ve bileşenler, sindirimi kolaylaştırmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
Pancar sapları ve yaprakları iyice yıkanır ve yaklaşık 5 dakika kadar sirkeli suda bekletilir. Bir tencerenin içerisine zeytinyağı ve doğranmış soğanlar 3 dakika kadar kısık ateşte kavrulur. Ardından küçük küçük doğranmış pancar sapları ve yaprakları eklenir. 1 çay bardağı su, tuz ve karabiber eklenir.
Kaynayan suyun içine limon tuzu eklenir. Ardından yeşil yapraklarından temizlenip yıkanmış pancar sapları eklenir ve yaklaşık 10 dk kadar haşlanır. ... Cam kavonozun dibine bir halka limon bırakılır. Ardından turşu kavanoza basılır ve üzerine 1 bardak sirke ve turşunun üzerini aşıncaya kadar su eklenir.
Kırmızı pancar yapraklarını smoothielerinizin içine katarak değerlendirebilir veya sıvılaştırıp içebilirsiniz. Çorbalara, omletlere ve kızartmalara ekleyebilir veya pesto sosu için toz haline getirip kullanabilirsiniz.
Çünkü pancar yaprakları içerisinde, kendisinden kat kat fazla protein, fosfor ve çinko, B6 vitamini, magnezyum, potasyum, bakır ve manganez ve bol miktarda antioksidan bulunmaktadır. En inatçı sivilcelere dahi çözüm olan pancar yaprağı yaraları iyileştiriyor ve kemikleri güçlendiriyor.
İlgili 25 soru bulundu
Yine içerisinde bulunan B vitamini ve ayrıca fosfor sayesinde strese iyi gelerek sakinleştirici etkisi bulunmaktadır. Yatmadan önce tüketeceğiniz bir miktar çiğ ya da buharda haşlanmış pezik, rahat bir uyku çekmenizi sağlar.
Kemik sağlığı ve kemik gelişimini olumlu etkiler, Karaciğeri temizleyerek detoks etkisi yapar, Kansızlığı önler, Kalp damar hastalıklarına iyi gelir şeklinde sıralanabilir.
Peki, pancar yaprağı ne yapılır, nasıl tüketilir? Pancar yaprağı genellikle salatalara eklenerek çiğ olarak tüketilir. Ayrıca kavurması ve sarması yapılabilir. Taze yufka varsa böreği bile hazırlanabilir.
Soğuk suda, içindeki kırmızı suyu akıtmamak için zedelemeden yıkanmalıdır. Çok faydalı olan betalainler, ısıya fazla dayanıklı değildir. Besin değerini kaybetmemesi için en sağlıklısı çiğ yenmesidir. Çiğ sevmeyenler ince dilimler halinde seramik veya çelik tavada 1 dakika kaynatarak garnitür veya salataya ekleyebilir.
Sap kısımlarını çatala gelecek şekilde küçük küçük kesiyoruz ve suda 10-15 dk haşlıyoruz. Yaprakların da taze olanlarını ince ince doğrayıp, kâseye alıyoruz. Sonra haşladığımız sapları süzüp, onları da kâseye alıyoruz. Sonra tuz, limon, sarımsak ve zeytinyağı ekleyip, servise hazır ediyoruz.
İçerisinde yaprakları temizlenmiş pancar sapı ve bir miktar kırmızı pul biber ilave edilerek turşusu kurulur. Kış aylarının vazgeçilmezi olan pezik tursusu (Dal) Sivaslar için yeri ayrı ve vazgeçilmezleri arasındadır.
Kırmızı pancar turşusu da yüksek C vitamini içerdiği için bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle kış aylarında ve hastalık dönemlerinde pancar turşusu tüketimi doktorlar tarafından önerilir. Yaş ilerledikçe bilişsel fonksiyonlar azaldığından kırmızı pancar turşusu da bunu düzenler.
Pancarların pişirilmesinden anlayacağınız gibi yumuşak oluyor pancar turşusu. Yerken doğrudan sirke kokusu hissedilmiyor ama ekşisi hissediliyor. Ekşiyi o kadar hissetmek istemiyorsanız sirke miktarını azaltabilirsiniz. Yine aynı şekilde tuz miktarını da damak zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz.
Pancar suyu elde etmek oldukça kolaydır. Pancar suyu yapmadan önce pancarların üst kısımlarını keserek güzel bir şekilde yıkamanız gerekir. Pancarları yıkadıktan sonra ise katı meyve sıkacağı kullanarak çok kolay bir şekilde pancar suyu hazırlamak mümkün olmaktadır.
Pancarlar güzelce yıkanır, kabukları soyulur, rendelenir. Havuç rendelenir, maydanoz ince doğranır, turşu küp doğranır, yağ, limon, tuz ilave edilir. Ezmeden iyice karıştırılır. Afiyet olsun.
Kırmızı pancar turşusu, pancar salatası, pancar çorbası, pancar yemekleri hatta keki, pastası gibi tariflerle kırmızı pancar tüketmenin bir çok yolu var.
Ancak 'tansiyonu düşürdüğünden' aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir. Çünkü yaklaşık 136 gram gelen yumru bir kırmızı pancar 106 mg sodyum içerir.
İçerisinde A, B, C vitaminler ile demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum ve folik asit ve betalain de bulunur. İçeriğindeki “betalain” maddesi, strese bağlı ruhsal bozukluklara karşı etkilidir. Pancar, karaciğer için ideal bir toniktir. Kanın toksinlerden temizliği için önemli bir besindir.
Uzmanlar mevsim geçişleri için pancarın suyu çıkarılarak buzdolabında muhafaza edilmesini tavsiye eder. Pancar suyuna iki tüm ceviz koyup blendırdan geçirdikten sonra her gün bir bardak düzenli bu karışımı tükettiğinizde hem bağırsakları temizlemede hem de kilo vermede oldukça yardımcı bir karışımdır.
Pancarların yapraklarını kesip bir kenara ayırın. Pancarları kabuklarını soymadan kaynar su dolu bir tencerede 25 dakika haşlayın. Süzüp, soğuk suyun içinde bekletin.
Pancar yapraklarını da sıkarak buzdolabı poşetine alın. Elinizle suyunu iyice sıktırın. Daha sonra dondurucuda muhafaza edin.
Zeytinyağı tencereye alınır. Hafif kızdırılır. Üzerine pancar yaprakları koyularak suyunu bırakana kadar har ateşte suyunu bırakınca kısık ateşte pişmeye bırakılır. Rengi biraz değişmeye başladığında yemeklik doğranmış soğan ve tuz eklenir.
Haşlayıp tek başına tüketebilir veya cipsini yapabilirsiniz. Dilerseniz suyunu sıkıp içebilirsiniz. Birçok kişinin aklında “pancar suyu içilir mi” sorusunun olduğunu biliyoruz. Uzmanlara göre pancar suyu içmek çok faydalı.
Glutatyon ağır metallerin temizlenmesine yardımcı olur. Pancar: Pancar (ya da pancar turşusu) yemek karaciğerin normal fonksiyonlarını düzenlemesine yardımcı olur. İçerdiği bioflavonoidler sayesinde karaciğere olduğu kadar dolaşım sistemine de faydalı bir fıda maddesidir.
KARACİĞER SAĞLIĞINI KORUR
Yapılan çalışmalarda,pancar suyunun karaciğerdeki oksidatif hasarı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olduğunu ve ayrıca doğal detoksifikasyon enzimlerini artırdığını göstermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri