Bunun için yapmanız gereken, kabuklu sarımsaklarınızı, kuru, serin, iyi hava alan karanlık bir yerde saklamaktır. Bu durumda ilk akla gelen saklama yeri buzdolabı olsa da, sarımsak buzdolabına konmaz. Oda sıcaklığında ve fırın, ocak gibi ısı kaynaklarından uzakta tutulmalıdır.
Dilediğiniz kadar sarımsağı rendeden geçirin ve bir miktar tuz ile karıştırın. Bozulmasını önlemek için de üzerine zeytinyağı ilave edin. Tuz ve yağ ile harmanlanan sarımsağı saklama kabında veya cam kap içinde koruyabilirsiniz.
Ayıkladığınız sarımsakları uzunca bir süre saklamak istiyorsanız, buzdolabı poşetlerine koyup, derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise kavanoza koyduğunuz sarımsakların üzerini geçecek kadar zeytinyağı döküp, kapağını sıkıca kapatın. Ardından buzdolabına koyun.
SERİN YERDE SAKLAYIN
Ancak yine de en serin noktayı belirleyip (pencere ya da balkon yanı, fırından, ocaktan ve diğer ısı kaynaklarından uzak bir dolap) sarımsağınızı ortaya yerleştirebilirsiniz.
Nem ve sıcaklık değişimini sevmeyen bu gıda maddeleri bir arada değil mutlaka ayrı yerlerde ve serin, kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
İlgili 32 soru bulundu
Sarımsakları sapları uzun olacak şekilde alın. Sarımsakların sap kısımlarını birbirine örerek bağlayın. Ördüğünüz sarımsak demetlerini mutlaka karanlık bir yerde, sıcak ve nemden uzak serin alanlarda muhafaza etmelisiniz.
Bunun için yapmanız gereken, kabuklu sarımsaklarınızı, kuru, serin, iyi hava alan karanlık bir yerde saklamaktır. Bu durumda ilk akla gelen saklama yeri buzdolabı olsa da, sarımsak buzdolabına konmaz. Oda sıcaklığında ve fırın, ocak gibi ısı kaynaklarından uzakta tutulmalıdır.
Hazırlanan Sarımsak kavanozu buzdolabında içerisinde güvenli bir şekilde muhafaza edilir. Burada önemli olan nokta sarımsakları buzluk kısmına koymamaktır. Sarımsakların buzlukta saklanması durumunda sos veya salatalarda kullanabilmek için uzun bir süre boyunca çözünmesini beklemek gerekmektedir.
Sarımsak doğal bir antibiyotik
Özellikle allicin ve kükürt bileşikleri, her türlü patojen mikroorganizma ve parazitlere (bakteriler, virüsler, mantarlar, amipler, solucanlar) karşı öldürücü özelliğe sahiptir.
Sarımsak diş halinde iken -10 0C'ye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir. Bitki halinde ancak, -3,-4 0C sıcaklığa karşı kendini koruyabilir. Düşük sıcaklık koşulları uzun süre devam ederse bitki 0 0C'nin hemen altında donmaya başlar. Sarımsak uzun gün bitkisidir.
Diş halindeki sarımsak, -10 dereceye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilmesi ile tanınıyor. Bitki formundayken ise dayanıklılık -3,-4 derecesinde kalıyor. Ancak düşük sıcaklıklar uzun sürdüğünde, sarımsak bitkisi sıfır derecenin hemen altında donmaya başlıyor.
Kuru Sarımsak Nasıl Saklanır? Kuru sarımsağı uzun sapları ile birlikte örgü yaparak serin, havadar ve karanlık bir yere asarak saklayabilirsiniz. Kuru sarımsağı nemden uzak tutmalısınız.
Bitkinin ampullerinin raf ömrünü uzun süre koruyabilmesi için havalandırmaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle sarımsağı kilerde, torbada veya hava geçirmez bir saklama kutusunda saklamak yerine evde saklamak en iyisidir.
SOYULMUŞ SARIMSAKLARI RENDELEYİN
Ardından ister rendeleyin, ister küçük küçük doğrayın, isterseniz de havanda ezin. Sarımsakları hava almayacak kapaklı bir kavanoza aktarın. Üzerine bol zeytinyağı ve biraz da tuz ekleyin. Güzelce karıştırıp kapağını kapatın ve buzdolabında muhafaza edin.
Dilimler halinde kesilen sarımsak bir elek üzerine yerleştirilir. Sarımsaklar yaklaşık 50 derecelik bir fırında kurutulur. Sarımsakların çeşitlerine ve boyutlarına göre fırında kalma süreleri değişiklik gösterir. Kurutulan sarımsaklar genellikle cam kavanozlara yerleştirilerek saklanabilir.
Sarımsak soğuk hava ile depolanması
Depolanacak sarımsaklar iyice kurumuş olmalıdır. 0 °C sıcaklıkta, %60-65 bağıl nemde 7-8 ay süreyle depolanabilir.
Unu steril ve ağzı sıkı bir şekilde kapanan cam kavanoz içerisinde, son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz. Eğer plastik kapları tercih ediyorsanız kapalı bir dolapta, kabın ağzı açık şekilde ununuzu saklayabilirsiniz. Böylelikle ununuz hava alacak rutubet yapmayacaktır.
Tarifi Nasıl Yapılır? Kabuğu soyulmuş taze sarımsakları bir kavanoza doldurun ve üzerini örtecek kadar zeytinyağı ilave edin. Son olarak kavanozun kapağını sıkıca kapattıktan sonra buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Bazı insanlar soyulmuş sarımsakları dondurur; ancak, bu işlem lezzeti azaltır ve sarımsağın dokusunu değiştirir. Yaşına ve çeşidine bağlı olarak, tüm sarımsak dişleri uygun şekilde saklanırsa bir ay kadar taze kalacaktır. Dişleri sık sık kontrol ederek kurumuş veya küflenmiş gibi görünenleri temizlemek gerekir.
Mutfakta uzun süre durduğunda filizlenen sarımsakları genelikle yenmeyeceği düşüncesiyle çöpe atıyoruz. Ancak filizlenen sarımsak aslında çok daha faydalı. Filizlenen sarımsaklardaki antioksidan miktarı filizlenmemişe göre daha fazladır. Filizlenen sarımsaklar insanlar için oldukça faydalı kimyasallar üretir.
Sarımsaklar dişlerine ayrılıp soğuk suya atılır. Yarım saat sonra kolayca soyulur. Yıkanıp kurulanır ve bir kap içerisinde buzluğa atılır. Bu şekilde aylarca kullanılabilir.
Strese bağlı ya da ilaç kullanımı etkisinden dolayı azalan sakalları, yeniden çıkarmak için haftada 1 defa sarımsaklı ve zeytinyağlı karışımı kullanmalısınız. Sarımsak, kıl köklerini besleme özelliğine sahip bir besindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri