Fazla miktarda ve aç karnına sarımsak tüketmek mide sorunlarına neden olabilir. Mide hastalıkları olanların sarımsağı yutarak kullanmaları doğru olmayabilir. Çünkü mide tahrişlerine yol açabilir. Hamile olan ve emziren annelerin de sarımsak yutmaları sakıncalıdır.
Sarımsaktaki etkin sülfür bileşiği DADS'ın tansiyonu düşürür. Bu nedenle düşük tansiyon olan kişiler sarımsak tüketmemelidir. Ayrıca düzenli tüketmek kan damarlarının esnekliğini arttırır.
Sarımsak çok fazla tüketildiğinde mide ve bağırsak rahatsızlığına neden olabilmektedir. Halihazırda kanın pıhtılaşmasını önleyen antikoagülan ilaç kullanan kişiler ile tansiyonu düşük olan kişiler düzenli olarak fazla olmamak şartıyla sarımsak tüketebilir. Ancak, sarımsak kan inceltici ilaçların etkisini artırabilir.
Kişiler sağlıklı olduğu için sarımsağı fazla tüketmek isteyebilirler ama fazla tüketim başta mide olmak üzere sağlık üzerinde olumsuz etkiler gösterir. Çok fazla sarımsak tüketildiğinde mide hastalıkları tetiklenebilir. Gastrit ve reflü problemleri yaşanabilir. Bunun yanı sıra midede yanma ve ağrı meydana gelir.
Kalp dostu olan sarımsak, kan dolaşımını hızlandırarak kalp krizi ve felç geçirmeye neden olabilecek damar tıkanıklıklarının önüne geçer. Kansere yakalanma riskini azaltır. Pankreas ve kolon kanserini önleyici özelliği vardır. Kanserli hücrelerin gelişimini yavaşlatır.
İlgili 34 soru bulundu
Sarımsak; damarların genişlemesini sağlar, kanın akıcılığını artırır, dolaşımı hızlandırır, damar içi pıhtılaşmaları engeller ve kalp krizi ya da felç geçirmeye neden olacak damar tıkanıklıklarını önler. Ayrıca, kalbi besleyen koroner damarları genişletir, kalp kasını güçlendirir.
Akciğer, karaciğer, safra kesesi ve kalp gibi önemli organları güçlendirir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kalbi beslyene kroner damarları genişletir. Kalp adelelerini güçlendirir.
Bilimsel ismi Allium sativum olan sarımsağın kan kolesterolü ve trigliserid seviyelerini düşürdüğü bilinmektedir. Bu bazı kanser türlerinin risklerini azaltmasıyla ilişkilendirilmiş, ancak kanseri tedavi ettiğine dair şimdiye kadar bir kanıt bulunmamştır.
Kalbi koruyucu sayısız yararı da bulunan sarımsak; trombositlerin damar duvarında birikip pıhtı oluşturmasını azaltarak, damar darlığı ve olası kalp krizini riskini düşürür. Ayrıca, yapılan kontrollü klinik çalışmalarda, sarımsağın total kolesterolün düşürülmesinde yardımcı etkisi olduğu görülmektedir.
Bilimsel tespitlerde sarımsağın, sperm sayısını artırdığı ve kanın cinsel organlara akışını hızlandırıp sperm kalitesini de artırdığı belirlenmiştir. Pek çok kültürde sarımsağın afrodizyak olduğu düşünülmektedir. Sarımsak cinsel organlara giden kanı artırdığı düşünülen allicin isimli bir madde içerir.
Sarımsak içeriğinde yer alan bazı maddeler sayesinde anti-inflamatuar yani iltihap giderici özelliğe sahip bir üründür. Kokusundan dolayı tercih etmek istemediğiniz sarımsağı su ile birlikte hap gibi yutabilir ya da direk almak yerine yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Sarımsak yutma, vücutta oluşan iltihaplı hastalıklara karşı antibiyotik etkisi yapar. Kolesterolü düşürür ve idrar söktürücü özelliği ile yüksek tansiyona iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve bağırsak kurtlarının düşmesine yardım eder.
Doğal bir antibiyotik olarak bilinen sarımsak tansiyonu düşürmektedir. Tansiyon hastaları tarafından yoğun olarak kullanılan sarımsak kan basıncını da düşürmektedir. Yapılan araştırmalara göre kan basıncı yüksek olduğunda sarımsak tedavisinin ardından kan basıncında azalma olur.
'SARIMSAK VÜCUDU KORUYOR'
“İlaçlar gibi sarımsağın da yan etkileri olabilir. Aşırı yenildiğinde baş ağrısı, yorgunluk, baş dönmesi, alerjik cilt reaksiyonları, cilde sürülmesiyle cilt yanıkları, bulantı, kusma, kanama bozuklukları gibi yan etkileri yapılan araştırmalarda gözlenmiştir.
İltihaplı romatizmanın sebep olduğu eklem sertleşmelerini ve ağrılarının önlenmesinde balık yağı etkili olmaktadır. Günde 1-2 diş sarımsağın küçük parçalar halinde doğranıp su ile yutulması da yine iltihabın atılmasına yardımcı olmaktadır.
Sarımsağı çiğ halde yutmak, yağının mikroorganizmalar üzerinde etki göstererek antibiyotik özelliğinin ortaya çıkmasını sağlar. Sarımsağın bu antiseptik işlevi, grip ve nezle gibi soğuk havaya bağlı olarak meydana gelen hastalıkların önüne geçer.
Zerdeçal, damar temizliğinde en etkili baharatlardan biridir. Ayrıca damar sertliğini önler ve yağ depolanmasını engeller. Yeşil çay, damarlara hasar veren oksidatif stresi azaltır ve damarları temizler. İçerdiği antioksidanlar kolesterolü düşürür ve bu sayede kalbi korur.
Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelen limon sarımsak kürü damar tıkanıklıklarını açıyor, damar iltihaplarını iyileştiriyor. Kötü kolestrolü düşürüyor, hipertansiyonu önlüyor. Beyin hücrelerini yeniliyor, felç riskini azaltıyor.
Et doymuş yağ ve kolesterol oranı yüksek bir yiyecektir. Bu nedenden dolayı haftada 2 veya daha fazla miktarda tüketilen yağlı kırmızı et, damarlarınızın tıkanmasına neden olabilir. Yumurtanın sarısı damarları tıkayan lipoproteinlerden bol miktarda içerir.
Örneğin kanser hücreleri oksijeni sevmez. Yani şöyle bol oksijenli yürüyüş yaparsanız doğada, temiz havada, içinize oksijeni çeke çeke dolaşırsanız kanser hücreleri bunu sevmez.
Araştırmalar sarımsağın göğüs, yemek borusu, prostat, kolon, cilt ve mide kaynaklı tümörlerin oluşmasını ve gelişmesini engellediğini gösteriyor.
Bazı çığır açan çalışmalarda, karahindiba özünün farklı organ sistemlerinde kanser hücrelerinin büyümesini azalttığını tespit edildi. Yapılan dört haftalık bir çalışmanın ardından karahindiba kökü özünün kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını sınırlayabileceğini tespit etti.
Her gün sarımsak yutmak, içerdiği antioksidan, mineral ve vitaminler sayesinde vücuda direnç kazandırır. Mide, prostat, göğüs gibi pek çok kansere karşı koruma sağlar. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir ve metabolizmayı düzenler. Tümör oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Sarımsak belirtiğimiz gibi sağlık için son derece yararlıdır. Ancak her şeyde olduğu gibi sarımsağın da fazlası zarardır. Sarımsak fazla tüketildiğinde özellikle tansiyon sorunlarına sebep olur. Bu nedenle uzmanlar günde 2-3 dişten fazla sarımsak tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Sarımsak kireçlenmeye karşı oldukça etkili bir besindir. Eklem, sırt ve bel ağrılarının oluşmaması için sık sık tüketilmesi tavsiye edilir. Güçlü bir iltihap söktürücü olan sarımsak, tüm bedeni toksinlerden arındırarak hastalıkların peyda etmesine engel olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri