Domates kabukları da tıpkı domatesin bütününde olduğu gibi bol miktarda likopen içeriyor. Domatese kırmızı rengini de veren bu madde, kanser türlerinden tutun da genel olarak ileri yaşlarda gözde meydana gelen katarakt gibi hastalıklara kadar birçok sorun karşısında vücudu koruyor.
DOMATES KABUĞU: Piştiğinde yemeğin içinde kıvrılan o sevmediğiniz domates kabuğu, kendisine sımsıkı bir şekilde bağlanmış yüksek orandaki likopen ile size kanser ve katarakttan koruyor. Bu yüzden en azından salatalarda domatesleri soymamanız öneriliyor.
Üstelik kabukları yenen meyveler yalnızca bunlar da değil. Patates, muz, soğan, sarımsak, domates, mandalina ve havuç gibi birçok meyve ve sebzenin kabuğu düşündüğünüzden çok daha faydalı.
Lezzetlendirmek için birçok yemeğe veya çorbaya katabilirsiniz. Salça ile yaptığınız yemeklerde aromayı güçlendirmek amacıyla kullanabilirsiniz. Pizza veya makarna baharatı olarak kullanabilirsiniz. Domates sosuyla servis edeceğiniz yemeklerde lezzeti katlamak için ekleyebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Domateslerinizi ısıya dayanıklı bir kap içerisinde eğer varsa mikrodalgaya koyarak 10 saniye orada ısıtmalısınız. Çıkarttıktan sonra yumuşayan domates kabuklarınız kolayca soyulacaktır.
- Domatesi kaynar suyun içinde 10 ile 12 saniye kadar tutunuz. Suyunu süzdükten sonra soğuk suyun içerisine koyunuz. - Kaynar sudan soğuk suya atılan domatesin kabuklarının çatladığını göreceksiniz. Soyulmaya hazır domatesin kabuklarını yavaşça tutarak soyunuz.
Birçok meyvenin kabuk bölgesinde de vitamin bulunduğu doğrudur. Ancak neredeyse hiçbir meyvede, meyveden edinilecek vitaminlerin çoğu veya büyük bir kısmı veya tamamı kabukta bulunmaz, bu bir mittir. Hatta birçok meyve için, kabuğun yenmemesi alınacak vitamin değerlerini dikkate değer bir biçimde değiştirmeyecektir.
Uzmanlar domatesten en iyi faydayı almamız için bu sağlıklı besini pişmiş olarak tüketmemiz gerektiğiniz vurguluyor. Pişen domatesten aldığımız likopen oranı çiğ domatesten çok daha fazladır.
Hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiren domatesi yedi gün boyunca tükettiğinizde kemik kaybı, kanser, şeker hastalığı, böbrek taşı, felç, kalp krizi ve obezite gibi hastalıkların önüne geçer. Çiğ domates pişirilmiş domates göre daha etkilidir. Çünkü asit seviyesi yüksek olduğundan mide şikayetlerine fayda sağlar.
sadece menemende değil, domates kavurması yaparken de kabuklar soyulur. ayrıca menemene soğan koyulmaz. soğan koyulursa o domates kavurması olur.
Ben de bu şekilde ketçap gibi kıvamlı ama tadıyla tam bir menemenlik sos olan bir yöntem denedim çok güzel oldu. Tavsiye ederim deneyin.hem domatesi ziyan etmiyorsunuz kabuğunu soyarak.
Domatesin en önemli özelliği likopen adını verdiğimiz antioksidan özellikteki maddedir. Likopen'in kalp hastalıkları ve kanser riskini azaltıcı etkisini gösteren pek çok bilimsel yayın mevcuttur. Domates aynı zamanda yüksek oranda C vitamini, folat ve K vitamini içerir. Domatesin 100 gramı 18 kaloridir.
domates kabuğunun ana maddesinin selüloz olmasındandır. insanoğlu olarak selülozu sindiremiyoruz. vücut tarafından sindirelemeyen ender maddelerden birisidir domates kabuğu. bu yüzden sindirim sistemine güvenmeyen şahısların domates kabuğunu tüketmemesi önerilir.
Domates tohumlarında bulunan antioksidan likopen ve beta-karoten de etkili bağışıklık güçlendirici maddelerdir. Domatesler ve tohumları yüksek miktarda A vitamini içerir.
Her gün beş tane domates yiyerek kansere karşı kalkan oluşturabilirsiniz. Domateste bulunan likopen ve selenyumun; prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim tarafından ispat edilmiştir. Bu bilgilerin ışığında biz de hastalarımıza günde 4-5 tane domates yemesini tavsiye ederiz.
DOMATESİ ÇİĞ YEMEK YERİNE PİŞMİŞ TÜKETİN. Bununla birlikte uzmanlar domatesin mutlaka mevsiminde ve her gün tüketilmesi gerektiğine dikkat çekerken çiğ yemek yerine, püre, salça, pişmiş ve konserve şeklinde tüketilmesini öneriyor.
'KÖZLENMİŞ DOMATES EN BİLİNDİK İLAÇ'
Domateste yüksek oranda bulunan likopenin prostat kanseri riskinin azalmasına yol açan bir antioksidan olduğunu belirten Dr. Arslan, "Özellikle közlenmiş domates prostat kanserinin en bilindik ilacıdır.
Özellikle diyet yapanlara salatalık sık sık önerilir. Kilo vermede etkili olan aynı zamanda da tadı lezzetli olan bu meyvenin kabuğunu soymadan yemeniz gerekir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker sebzeler bol suda haşlanır ve haşlama suları dökülürse vitamin ile mineral içeriğinin kayba uğrayacağını belirterek, “Bu yüzden sebzeleri bol suyla haşlamak yerine az suda, düşük sıcaklıkta, buharda veya kendi suyu ile sote ederek pişirin. Kızartmalardan ise uzak durun.
Genellikle salatalığın kabuğunu ya alacalı ya da tamamen soyup çöpe atarız. Fakat bu büyük bir yanlıştır! Salatalığın kabuğunun kalorisi oldukça azdır ve kolesterolün düşmesini sağlar. Baş ağrısına iyi gelen salatalık kabuğu ayrıca tok tutar, gerginliği alır ve metabolizmanın hızlanıp rahat kilo vermenizi sağlar.
Kuruyan domatesleri soğuyana kadar bekletin. Daha sonra öğütücü veya blender yardımıyla kuruyan kabukları toz haline getirin. Kuru ve serin bir yerde, cam kavanozda saklayın. Dilerseniz içerisine az miktarda tuz ve şeker de ekleyebilirsiniz.
Domates, kısa sürede tüketilmesi gereken bir besindir. Buzdolabında maksimum 1-3 gün arasında saklanabilir. Saklamak için güzelce yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Ardından sap kısımları temizlenmeli ve bütün bir halde buzdolabının sebze-meyve rafına yerleştirilmelidir.
Yapacağınız yemeklerde kullanacağınız kadar domatesi ayrı ayrı poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Ardından dondurucuya kaldırın. Hazırladığınız kışlık domatesleri 9-10 ay kadar dondurucuda saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri