Sarp, Türkçe kökenli bir erkek ismi olup, "dik ve geçit vermez" (dağ yamaçları için kullanılır), "çetin, güç" anlamına gelmektedir.
sarf - Nişanyan Sözlük. Arapça ṣrf kökünden gelen ṣarf صرف “1. döndürme, çevirme, 2. para harcama, ödeme, 3. Arapça gramerde morfoloji” sözcüğünden alıntıdır.
Sarp ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Sarp ismini koymak caizdir.
nötr - Nişanyan Sözlük. Fransızca neutre “iki zıttan birine ait olmayan, yansız” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince neuter “«ne o ne o», aynı anlamda” sözcüğünden evrilmiştir.
Arapça şwḳ kökünden gelen şawḳ شَوْق “istek, arzu, cinsel arzu” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Keskin kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Şevval ismi Arapça kökenli bir isim olarak bilinir. Bu nedenle de, Kur'an-ı Kerim'de bu ismin yer alıp almadığı da çok merak ediliyor. Şevval ismi Kur'an-ı Kerim'de yer alan bir isim değildir. Ama Arapça kaynaklarda da Şevval isminin konulmasının sakıncalı olduğu İle ilgili herhangi bir bilgi bulunmuyor.
numara - Nişanyan Sözlük. İtalyanca numero veya Fransızca numéro “rakam, sayı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince aynı anlama gelen numerus sözcüğünden evrilmiştir.
Osmanlı Türkçesi دشمن (düşmen) sözcüğünden alıntıdır. Osmanlı Türkçesi sözcük Farsça دشمن (doşmen) sözcüğünden alıntıdır.
4. Türkçe bir sözcüğü başka dünya dillerinde de tespit edilebilen *par köküyle ilgilidir. Aynı kök Türkçe de parmak adını oluşturmuştur. “bir şeyin ilki, başı” anlamına gelen *par {+nAK} topluluk ekini alarak parmaklar adını oluşturmuştur.
Arel ismi, genellikle "cesur" veya "kahraman" anlamına gelmektedir. Eski Türkçe kökenli olabileceği düşünülen bu isim, cesaret ve yiğitlikle özdeşleştirilir. Bazı kaynaklarda ise bu ismin yaratıcı ve sanatla ilgili anlamlar taşıdığı da belirtilir.
Pamir İsminin Anlamı: Pamir, coğrafi bir isim olup, Orta Asya'da bulunan yüksek bir dağ silsilesini ifade eder. Bu isim, genellikle yücelik, görkem ve büyüklük gibi özelliklerle ilişkilendirilir.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Sözlükte “çevirmek, döndürmek” anlamındaki sarf kelimesi terim olarak biri amelî, diğeri nazarî olmak üzere iki şekilde kullanılır.
Nahiv cümle bilgisi ile sınırlıyken, sarf ilmi dilbilgisi kurallarını inceler.
Sözlükte “savmak, çevirmek, harcamak, değiştirmek, nakletmek, altın parayla gümüş parayı değiştirmek, bir para diğerine üstün olmak” gibi anlamlara gelen sarf kelimesi fıkıhta paranın para ile değişimini konu edinen akdi ifade eder. Sarf işini meslek edinen kişiye sayrafî veya sarrâf denir.
Karışık kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Türkçeye sebep kelimesi Arapçadan geçmiştir.
Zalim kelimesinin kökeni Arapçaya aittir.
Eski Türkçe tört “4” sözcüğünden evrilmiştir.
tuvalet - Nişanyan Sözlük. Fransızca toilette “1. kadın giyim ve donanımı (17. yy), 2. giyim ve makyaj odası (18. yy), 3. hela (19. yy)” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Fransızca toile “bez, çul, giysi” sözcüğünün +et° ekiyle küçültme halidir.
Eski Türkçe saymaktan türetilmiştir.
Servan kökeni Kürtçe olan ve hem okunuşu hem de anlamı üzerinden sevilen bir isimdir.
(Sev - Al). Sevmek, birinden hoşlanmak, ilgi duymak ve gönülden bağlanmak anlamına gelir.
Şevval ismi Arapça kökenli bir isimdir, dolayısıyla Kur'an-ı Kerim'de yer alıp almadığı merak edilebilir. Şevval ismi Kur'an-ı Kerim'de yer almamaktadır. Fakat Arapça kaynaklarda da Şevval isminin sakıncalı olduğu bilgisine yer verilmemiştir. Bu sebeple Şevval isminin kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri