Sarsılmış bebek sendromunun bulguları: Aşırı huzursuzluk, tiz sesle ağlama, uykuya eğilimli olma, solunum problemleri, iyi beslenememe, titremeler, kusma, solunum güçlükleri, solgun ya da mavimsi renkte cilt, nöbetler, felçler, koma görülebilir.
Sarsılmış Bebek Sendromu Ne Zaman Belli Olur? Bebeğin uğradığı istismarın boyutuna bağlı olarak; Şiddetli sarsıntı sonucunda belirtiler anında kendini gösterebilir. Bazı bulgular için ise 1-2 gün beklemek yeterlidir; doktorlar bu süreçte gerekli testleri yapıyor olacaktır.
Sarsılmış bebek sendromu (SBS); bebeğin kollarından veya göğsünden tutularak sertçe sarsılmasıyla ortaya çıkan, subdural hematom, aksonal yaralanma ve beyin ödemi gibi ciddi beyin yaralanması, retinal kanama ve ölüme neden olabilen bir fiziksel çocuk istismarı türüdür.
Sarsılmış bebek sendromu, tedavisi olan bir hastalık değildir. Sadece travma sonucu ortaya çıkan hayati durumlara müdahalede bulunulabilir. Bu nedenle tüm aile bireylerinin bu konuda hassas davranması ve gerekli özeni göstermesi gerekir.
Sarsılmış Bebek Sendromu, tek başına veya bir darbe ile birlikte sarsılma ile meydana gelen kaza dışı, istismari bir kafa travması türüdür. Bebeğin ağlamasıyla tetiklenmekte ve bebeğin sert bir yüzeye çarpılması veya çarpmadan şiddetle sallanması sonucu gelişmektedir. Mağdur bebeklerin % 80'i 1 yaşın altındadır.
İlgili 42 soru bulundu
Sarsılmış bebek sendromunun bulguları:
Aşırı huzursuzluk, tiz sesle ağlama, uykuya eğilimli olma, solunum problemleri, iyi beslenememe, titremeler, kusma, solunum güçlükleri, solgun ya da mavimsi renkte cilt, nöbetler, felçler, koma görülebilir.
Bebeği elinize yüz üstü yatırdığınızda, elinizden aşağı doğru kayar. Gevşek bebeği kol altlarından tutarak havaya kaldırdığınızda başı öne düşer ve ellerinizden kayar. Tüm bunların yanı sıra, hipotonisi olan bebeklerde kuvvetsizlik, çiğneme, yutkunma ve solunumda güçlük gibi belirtiler de olabilmektedir.
Beyin sarsıntısında baş ağrısı, birkaç saniye veya dakikalık bilinç kaybı, yaralanma sürecinde yaşananları hatırlamama, işitme, görme, tat ve koku duyularında değişiklikler, dikkat eksikliği, kafa karışıklığı, duygusal dalgalanmalar, yorgunluk gibi belirtiler görülebilir. Beyin sarsıntısı genelde iyileşir.
Eğer sakinleşecekse bebeğe kısa süreli emzik verilmeli, bebek rahatlar rahatlamaz emzik alınmalıdır. Bebeğe uzakta çalışan saç kurutma makinesi ya da elektrik süpürgesinin sesini dinletmek de denenmelidir, monoton ritmik sesler bebeği rahatlatabilir.
K: Bir bebek, küçük bedeninin tahammül edebileceğinden daha uzun süre uyanık kaldığında aşırı yorgun olarak kabul edilir. Bu durum, kortizol gibi hormonların salınımı da dahil olmak üzere, bebeğin uykuya dalmasını daha da zorlaştıran bir stres tepkisini harekete geçirir.
Kontrolü birkaç saniyeliğine kaybedip çocuğunuzu sarsarsanız, ona ömür boyu zarar vermiş olabilirsiniz. Bebekler kafalarını henüz kendileri tutamazlar. Sarsma esnasında kafa öne ve arkaya doğru savrulur. Böyle bir durum da beyinde ciddi yaralanmalara yol açabilir.
Bu sebeple bebekler de kolayca etkilenmektedir. Annesi mutsuz olan bebeklerin daha huzursuz ve stresli bebekler olduğu görülebilir. Bebeklerin davranışlarında da yansımalar görülebilir. Huzursuz ve stresli olan bebekler daha çok ağlarlar ve normalden fazla agresyon gösterirler.
Bir yıla kadar, birçok bebek "hayır" anlamında ya da farklı duygularını ifade etmek için başlarını sallar. Bazı bebekler başlarını iki yana sallamayı yatıştırıcı bulur. Bunu aşırı uyarıldıklarında, endişelendiklerinde veya uykuya dalmaya çalışırken yapabilirler.
Aydan aya farklılık gösteren ataklar genellikle 2, 3, ve 6. haftalarda ve 3, 6.aylarda gözlemlenir. Son olarak ise 2.yaşta bir atak dönemi geçirirler.
Sarılmak, sırtını okşamak gibi fiziksel temaslar çocuğu oldukça rahatlatacaktır. Sakin bir ses tonu kullanarak korktuğunu anladığınızı gösterebilirsiniz. Çocuğun anlaşıldığını hissetmesi kendini ifade etme isteğini de arttıracaktır. Korkusu olan çocuğa 'ağlama', 'geçer' ya da 'korkma' demek fayda etmez.”
BEBEKLER AĞLAYINCA SÖVMEYİN, DÖVMEYİN ! ve resulü olduğuna) şehâdettir. Dört aya kadar ağlaması, Allâhü Teâlâ'ya itimaddır. (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) Salavâttır.
Cadı saati; bebeğin günün belli saatlerinde ve belli bir süre ile ağlaması ve süresi dolmadan susturulamaması durumudur.
“Bebeklerde kafa travması kaç saatte belli olur?” için net bir yanıt vermek zordur. Bebeklerde kafa travması sonrası belirtiler travma anından hemen sonra veya birkaç saat içinde ortaya çıkabilir.
Belirtiler kazadan hemen sonra veya en geç 48 saat sonra ortaya çıkar. Baş ağrısı gibi şikayetler ilaçla giderilebilir. Beyin sarsıntısından sonra, hem fiziksel hem de zihinsel olarak 1 ila 2 gün dinlenme önemlidir.
2 yaşından küçük çocukların kafa arkasına düşmesi sonrasında bebek mutlaka takip edilmelidir. Özellikle kusma ve göz kayması gibi sorunlar yaşanır ise hemen bir acil servise götürülmesi gerekilir.
Gevşek bebek hastalığının tedavisi hastalığın oluşum nedenine göre farklılık gösterir. Neden SMA hastalığı ise tedavi zorlaşmaktadır. SMA hastalığının olması yanı sıra diğer nedenler ile oluşan hipotonik bebek hastalığına karşı nedene göre tedavi yapılır.
Bu döneme kadar gelişimleri normal olan bebeklerin, SMA belirtilerinin fark edilmesi ergenlik dönemini bulabilir. Ancak gelişimi akranlarından yavaştır. Hastalık ilerledikçe ve kas güçsüzlükleri geliştikçe ayağa kalkmakta zorluk, merdiven çıkamama, sık sık düşme, ani kramplar, koşamama gibi güçlüklerle karşılaşılır.
Bu durum bebeğin gelişme evrelerinde kaslarını kontrol edememesi, vücudunu dik tutamaması (gevşek bebek), yaşına göre yapması gereken hareket seviyelerine ulaşamaması (örneğin başını tutamaması, oturamaması vb) anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri