Satış iskontosu, peşin alınan veya belirlenen şartlara uyulan alışverişlerde mal bedeli üzerinden yapılan indirimdir. Böylelikle birçok işletme satış süreçlerini hızlandırabilir. Bankacılık sektöründe de kredi ve borçlar üzerinden belirlenen indirim tutarıdır.
İskonto Formülü
İskontoyu hesaplamak için formül aşağıdaki şekildedir: İskonto = Liste Fiyatı – Satış Fiyatı İskonto (%) = (İndirim/Liste Fiyatı) × 100.
Örneğin; satış fiyatı 400 TL olan ürün için %20 iskonto uygulanmak istediğinde, 400 x (100-20)/100 şeklinde formüle edilerek hesaplama yapılır. İşlem sonucunda ürünün iskontolu fiyatı 320 TL olarak hesaplanır.
Örneğin bir malın fiyatını 50 TL olarak hesaplayalım ve yapacağımız indirim oranı yüzde 10 olsun. 50'nin 10'da birini aldığımız zaman indirim miktarı 5 TL olarak çıkar ve siz ürününüzü iskontolu olarak 45 TL'ye satmış olursunuz.
İskonto, ticari işlemlerde kullanılan bir indirim yöntemidir. Genellikle mal veya hizmet satışlarında, belirli bir süre içinde veya belirli bir miktar alım karşılığında uygulanmaktadır. İskonto, satıcı ve alıcı arasındaki anlaşmaya dayanır ve genellikle satış fiyatından düşülerek hesaplanmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Yapılma nedenine göre iskonto çeşitleri; satış iskontosu, peşin ödeme iskontosu, erken ödeme iskontosu, miktar iskontosu, ciro iskontosu olarak sıralanabilir.
Türkçe kullanışı üzerinden iskonto kelimesine bakıldığı vakit bu kelimenin anlamı indirim ya da kırdırma şekilde ifade edilmektedir.
İskonto Tutarı: Vade tarihinden önce paraya çevrilen senedin, kredi değeri üzerinden düşülmek üzere, vade tarihine kadar olan süre için hesaplanan faiz tutarıdır. Başka bir deyişle, senet kırdırma işleminde kredi kurumuna bırakılan miktar olup kredi değeri ile peşin değer arasındaki farktır.
Genellikle sayısal bir oran ya da miktar olarak ifade edilen iskonto, en basit haliyle indirim miktarının satış fiyatından düşülerek net ödeme miktarının belirlenmesi şeklinde açıklanabilir.
Örnek verecek olursak, ürünün normal fiyatı 100 TL, indirim oranı %30 olsun. 100x%30=30 TL, bu fiyat yapılan indirimdir. 100-30=70 TL, ürünün indirimli fiyatıdır. Hızlı ve basit şekilde indirimli fiyatı bulmak için “liste fiyatı x (100-oran)/100” formülünü kullanarak sonuca ulaşabilirsiniz.
Paranın zaman değeri arttıkça, gelecekte elimize geçeceği varsayılan paranın bugünkü değeri azalır. zaman değeri denildiği, paranın zaman değerinin de iskonto oranı ve dönem sayısı arttıkça artacağı daha önceden belirtilmişti.
Yapılan iskonto oranını hesaplayabilmek için öncelikle ürünün ilk fiyatından, indirimli fiyatını çıkarmalısınız. Ardından elde ettiğiniz sonucu ise ilk fiyata bölebilirsiniz. Bölme işleminin ardından bulduğunuz sonucu 100 sayısı ile çarparak, yapılan iskonto oranını elde edebilirsiniz.
Örnek verilecek olursa, 300'ün yüzde 50'si hesaplayabilmek için, 300 sayısını 50 ile çarpmak ve daha sonra 100'e bölmek gerekmektedir. 15000/100=150 sonucuna ulaşılmaktadır. Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
İskonto fatura üzerinde gösterilmişse, iskonto tutarı fatura toplamından düşülür ve kalan meblağ KDV matrahını oluşturur. İskontonun KDV matrahından düşülebilmesi için, yapılan iskontonun ticari teamüller çerçevesinde yapılması, faturada ayrıca gösterilmesi esastır.
Örneğin, 50 TL'lik bir ürünün %10 indirimli fiyatını hesaplamak istediğimizde; önce 50'i hesap makinesine giriyoruz, ardından "x" veya "" tuşuna basıyoruz. %10'u da hesap makinesine girip "=" tuşuna basıyoruz ve sonuç olarak karşımıza 45 TL çıkıyor.
Diyelim ki, 100 TL değerindeki bir ürünü 80 TL'ye alıyorsunuz. İlk adımda, 100 TL'den 80 TL'yi çıkarırsınız ve 20 TL indirim elde edersiniz. Daha sonra, 20 TL'yi 100 TL'ye bölerek 0,2 oranını bulursunuz.
İskonto çoğu zaman ürün satışlarında mevsimsel ya da sezon için yapılmaktadır. Özellikle toplu alım söz konusuysa iskontonun boyutu da büyüyebilir. Finans ve muhasebe gibi hizmet alanlarında iskonto yapılmasının temel sebebi ise, ödenecek olan borçların daha hızlı bir şekilde geriye döndürülmesidir.
Toplam bedel üzerinden ıskonto düşükdükten sonra kalan tutar üzerinden kdv hesaplanır. Örnek olarak 110TL toplamı olan bir faturaya 10TL ıskonto yaparsak ara toplam 100TL olur. %18 kdv oranını 100TL üzerinden hesaplarız. Genel toplam 118TL olur.
İskonto, ticari işlemlerde özellikle alacak ve borç işlemlerinde yaygın olarak kullanılır ve ödeme süresi henüz gelmemiş borçların tahsilatında teşvik edici bir faktör olarak işlev görür.
Erken ödeme veya başka bir gerekçeyle alış sırasında değilde alıştan daha sonra yapılan indirimler alış iskontosu olarak değerlendirilir. Alış iskontosu ticari malların maliyetini azaltır. Alış iskontosu maliyet azalışına neden olduğu için Ticari Mallar Hesabı'nın alacağına kaydedilir.
İSKONTO ORANI NEDİR, NASIL HESAPLANIR? İskonto Oranı yatırım kararlarını vermede yatırımda kullandıgınız fonların ağırlık ortalamasıdır. WACC tekniği ile belirlenir. NPV hesaplarken, IRR hesapladıktan sonra özellikle iskonto oranı belirleme karşımıza çıkmaktadır.
Buna göre, satışlarda uygulanan iskontoların “611- Satış İskontoları” hesabında takip edilmesi ve iskonto öncesi satış bedelinin tam açıklama kavramı gereği brüt tutarının "60 Brüt Satışlar" hesap grubunda yer alan hesaplarda takip edilmesi gerekmektedir.
611 Hesap'ta satışla ilgili faturanın düzenlenip satışın gerçekleşmesinden sonra yapılan her türlü kasa ve miktar iskontoları yer alır. Kasa iskontosu, kredili satışlarda alıcının mal bedelini vadesinden önce ödemesi dolayısıyla, bu peşin ödeme karşılığında alıcıya belirli oranlarda indirim yapılmasıdır.
İskonto-İştira Kredileri, ticari işlemlerden doğmuş ve vadesi gelmemiş çek ve senetlerinizi nakde çevirmenizi sağlayan kredi ürünüdür. Nakit ihtiyaçlarınızı karşılamak amacıyla tahsil kabiliyeti yüksek ve vadesi gelmemiş çek ve senetlerinizi iskonto edebilir, nakit ihtiyacınızı vade beklemeden karşılayabilirsiniz.
Yüzde hesaplama işleminde, X miktarın %10'u hesaplanmak istenirse X sayısı ile 10 çarpılır, elde sonuç ise 100 sayısına bölünür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri