Bu kelime için doğru şekilde yazılışı, 'Rastgele' biçimindedir. Tesadüfen denk gelmiş bir durum ya da olay rastgele olarak ifade edilir. Okunuşu ve yazılışı üzerinden yukarıda verildiği gibi ele alınmalıdır. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin doğru şekilde yazılış hali, 'Rastgele' kelimesidir.
“İşiniz rast gitsin” anlamında kullanılan iyi dilek sözünün yazılışı da yine “rastgele” değil “rasgele”dir. Ömer Asım Aksoy da Nijat Özön de Necmiye Alpay da sözcüğün doğru yazımının böyle olduğunu söyler. Ama yeni TDK, pişmiş aşa su katmak ve kafa karıştırmak istercesine sözcüğün yazımını “rastgele”ye çevirmiştir.
İstanbulluların TDK kurallarına göre her zaman bitişik yazılır. Bu kural tüm yapım eki almış kelimeler için geçerlidir. Bu bağlamda Türk Dil Kurumuna göre İstanbulluların doğru yazılışı şu şekildedir: İstanbulluların (doğru kullanım)
TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin,müdahale şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "müdehale" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"müdahale"dir.
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, veya şeklinde birleşik olarak yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazı örneklerde görülen "ve ya gibi yazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı "veya"dır.
İlgili 21 soru bulundu
Pekala Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman bu sözcüğün doğru şekilde yazılış hali, 'Pekala' şeklinde ifade edilmektedir. Türkçe üzerinden anlamına bakıldığı zaman ise 'çok iyi' ifadesi öne çıkmaktadır.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Göz Bebeği Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Ayrı mı Yazılır? Türkçede tamlamalar ayrı, birleşik isimler ise bitişik yazılır. Göz Bebeği kelimesi, bir tamlama olduğu için ayrı yazılması gerekir.
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"müşahede"dir. MÜŞAHEDENE DEMEK? TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı"görme, gözlem"olan müşahede, Arapça kökenlidir.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''varoluş" olarak yazılır. Aşağıda cümle içerisinde doğru örnekleri görebilirsiniz. DOĞRU KULLANIM: Varoluş nedenimi ararken kendimi tasavvufun içinde buldum.
Birdenbire kelimesi birçok kişi tarafından ayrı yazılmaktadır. Bu durumda yazım hatası kabul edilir. Çünkü TDK'ya göre bu kelime birdenbire şeklinde yazılmalıdır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin doğru şekilde yazılış hali, 'Rastgele' kelimesidir.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Bu kelimenin doğru kullanımı rastlantı şeklinde olmalıdır.
Kelimenin çoğulu muharriran şeklinde yazılır. Osmanlı döneminde katiplik mesleğini ifa eden kişilere de muharrir denirdi.
TDK sözlüğüne göre aynı gün içinde yapılan, geceye kalmadan yapılan anlamına gelen günübirlik birleşik yazılır. Günübirlik cins isimdir. Bu nedenle küçük harflerle yazılır ve gelen ekler kesme işaretiyle ayrılmaz.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan kolesterol kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan kolesterol kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Fark Etmek Kelimesinin Doğru yazılışı
Fark etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "fark etmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise farketmek şeklindedir.
Yüz Üstü Kelimesinin Doğru Yazımı
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı yüzüstü olarak bitişik halidir.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Anbean kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "anbean" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise antreman şeklindedir.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri