Oldukça büyük bir halka yapısına sahip olan gezegenin adı, Roma mitolojisinden (Jüpiter'in babası) gelmektedir. Satürn gezegeninin halka yapısı onu en popüler gezegenlerden biri yapar. Sadece gezegenin boyutu göz önüne alındığında Jüpiter'den küçüktür, fakat halkaları dahil, Jüpiter'den oldukça büyüktür.
Satürn (eski Türkçede Sekentir(tiz), Arapçada Zühal), Güneş Sistemi'nin Güneş'e yakınlık sırasına göre 6. gezegenidir. Büyüklük açısından Jüpiter'den sonra ikinci sırada gelir. Adını Yunan mitolojisindeki Kronos'tan alır.
Satürn tıpkı Jüpiter gibi bir gaz devidir ve çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluşur. Yoğun bir atmosferi vardır.Satürn halkaları ile meşhurdur. Bu gezegen aralarında boşluklar olan 7 tane halkaya sahiptir.Satürn'de 1 gün, 10.7 saat sürer. 1 Satürn yılı, 29 Dünya yılına eşittir.
Samanyolu galaksisinin Jüpiter'den sonraki en büyük ikinci gezegeni olan Satürn'ün etrafındaki gaz halkalarının giderek yok olduğu açıklandı. Samanyolu galaksisinin Jüpiter'den sonraki en büyük ikinci gezegeni olan Satürn'ün etrafındaki gaz halkalarının giderek yok olduğu açıklandı.
Dünya'ya en yakın gezegen olan Venüs'ün büyüklüğü ve şekli Dünya'ya çok benzer olduğu için Dünya'nın ikiz kardeşi olarak isimlendirilir. Venüs'ün dışında Merkür, Mars, Jüpiter ve Satürn de gökyüzünde çıplak gözle görülebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Satürn ise Jüpiter'den yaklaşık üç saat önce doğu-güneydoğu yönünde ufkun üzerinden doğuyor ve gece boyunca görülebiliyor. Satürn'ü Kova Takımyıldızı'nda bulabilirsiniz.
Satürn (eski Türkçedeki adıyla "Sekentiz"), Güneş Sistemi'ndeki 6. gezegendir. Gökyüzüne bakıldığında diğer birkaç gezegen gibi çıplak gözle de görülebilen, bir teleskop yardımıyla görkemli halkaları da görünür olan Satürn, Güneş Sistemi'nin en popüler gezegenleri arasındadır.
Roma Mitolojisinde Altınçağ Tanrısı olarak da bilinir. Diğer tanrılar (krallar) gibi gökyüzünde değil yeryüzünde yaşar. Yunan mitolojisindeki karşılığı Kronos'tur. Zamanı kontrol eder, disiplin ve ahlak kurallarını belirler, tarım ve hasat konusunda ise semboldür.
Satürn'ün uydularından sadece Titan küçük teleskoplarla gözlenebilir. Rhea ve Lapetus uyduları 7.5 cm'lik teleskoplar ile gözlenebilirken, daha büyük teleskoplar ile Enceladus, Tethys ve Dione uyduları görülebilir. Son olarak ise Hyperion ve Phoebe uyduları için 20 cm'lik teleskopla gözlem yapılmalıdır.
Satürn, Dünya'dan 1.2 milyar kilometre uzaktadır bu da 8 yıllık bir yolculuk demektir.
Satürn, astrolojide disiplin, sorumluluk ve sınırlar gezegeni olarak bilinir. Olgunlaşma, büyüme ve kişisel gelişimle ilgili zorlukları ve engelleri temsil eder.
Bilim insanları halkaların oluşumunun Satürn'ün uydularıyla ilişkili olabileceğini düşünüyor. Satürn'ün bilinen en az 60 uydusu var. Yakın bir uydusunun, bir asteroidin ya da bir kuyruklu yıldızın Satürn'ün güçlü kütleçekim etkisiyle parçalanarak halkaları oluşturmuş olabileceği tahmin ediliyor.
Kuzey yarımküreden görülebilen en parlak yıldız olan Sirius, tekil değil, bir çift yıldız sistemi aslında. Parlak olanı alfa yada A daha sönük olan ise beta yada B olarak isimlendirilir. Sistem, Sirius A adı verilen normal bir yıldız ve Sirius B isimli bir beyaz cüceden oluşuyor.
Sirius ya da Akyıldız, Büyük Köpek Takımyıldızı'nda yer alan bahar ayında kuzey yarı küreden görülebilen gece gökyüzünün en parlak yıldızıdır.
Sirius A ve Sirius B, Hubble Uzay Teleskobu fotoğrafı. Sirius A, resimdeki ana nesnedir, gece gökyüzündeki en parlak yıldızdır, Sirius B ise küçük Beyaz cüce yıldızdır, fotoğrafın sol alt bölümünde.
Satürn, 7 Mart'ta Balık burcuna geçti ve 25 Mayıs 2025'e kadar bu burçta seyahatine devam edecek. Sonra 2 Eylül 2025-14 Şubat 2026 arası yine Balık burcunda olacak. Satürn'ün burç değiştirdiği zamanlar çok önemlidir.
Satürn gezegeni Güneş'ten ortalama 1.4 milyar kilometre uzaktadır (9.6 AB). Satürn gezegeni kendi ekseni etrafında 10 saat 33 dakikada döner. Yörüngesini 10,759 günde tamamlar. Halkasız haliyle boyutları Jüpiter'e oldukça yakındır (yarıçap 60,268 kilometre).
Gökyüzünde Güneş'e yakın konumda bulunduğundan ve yörüngesi Dünya'nınkine göre Güneş'e daha yakın olduğundan, yeryüzünden sadece Güneş doğmadan önce veya battıktan sonra görülebilir. Bu yüzden Venüs, Akşam Yıldızı, Sabah Yıldızı veya Tan Yıldızı olarak da isimlendirilir. Çoban Yıldızı da denmektedir.
Mite göre Satürn'ün çocuklarından biri, kendisinin babası Caelus'un yerine geçtiği gibi, Satürn'ün yerine geçecekti ve tanrı bunu biliyordu. Satürn bunu engellemek için bütün çocuklarını doğar doğmaz yiyordu.
SATÜRN: BÜYÜK KÖTÜCÜL GEZEGEN
Kova ve Oğlak burçlarını yöneten Satürn aşırı soğuk ve kurudur. Büyük kötücül gezegendir.
Bu burcun yöneticisi Satürn; dalak, mesane, lenf ve kemikler üzerinde etkilidir. Ayrıca uylukları, kemik dokularını, cinsel ve kas gücünü sağlayan bezlerin düzenlenmesini etkiler.
Kemerin altında sıralanmış “üç” yıldız ise Avcı'nın kılıcına işaret eder. Bu üç yıldızı görebilmek için daha karanlık gökyüzüne ihtiyacınız olacak, şehir ışıklarında kılıcı seçemeyebilirsiniz. Kılıcın ortasındaki “yıldız” aslında bir yıldız değil, galaksimizdeki yıldız doğumevlerinden birisi olan Orion Bulutsusu.
Sistemdeki ikinci büyük gezegen olan Satürn aynı zamanda en fotojenik gezegenidir. O, gece gökyüzünde çıplak gözle görülebilen son gezegendir. Tarih öncesi dönemden beri bilinir. Gezegen adını Roma mitolojisindeki tarım ve bereket tanrısından alır.
Satürn, ayın ilk haftasından itibaren Güneş'in doğuşundan önce doğu-güneydoğu yönünde ufkun üzerinde görülebiliyor. Halkalı gezegen mart ayı boyunca ufkun üzerinde çok yükselmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri