Savcı olabilmek için genel olarak Hukuk Fakültesi üzerinden mezun olunur. Bu bağlamda ise Türkçe, matematik ve edebiyat ile tarih ve coğrafya gibi derslerin iyi olması gerekmektedir.
Benzer şekilde hukuk fakülteleri için TYT Türkçe'den 30, matematikten 18, sosyal bilimlerden 12, fen bilimlerden 2, AYT'de ise edebiyattan 32, matematikten de 12 net çıkarmak yeterli.
Adli ve İdari Yargı Hakimlik sınavlarının 65 sorusu ortak derslerden oluşuyor; Türkçe (6), Matematik (6), Tarih (12), Vatandaşlık (6), Anayasa (7), İdare Hukuku (7), İyuk (7), Medeni Hukuk (7), Medeni Usul Hukuku (7) derslerinden oluşmaktadır.
Avukat olabilmek için ilk önce 4 yıllık eğitim veren herhangi bir üniversitenin Hukuk Fakültesini kazanarak, mezun olmak gerekir. Yüksek puanlı bir bölüm olan Hukuk Fakültesine girip avukat olmak için ise; Türkçe, matematik, edebiyat, tarih ve coğrafya derslerinin iyi olması önemlidir.
Sözel dersleri tm ve sayısal bölümlerinin de iyi yaptığını düşündüğümüzde ayırıcı noktanın matematik olduğunu görürüz. Sözel okuyan birinin hukuk kazanabilmesi için sözeli fullemesi ve matematiğinde yarısını yapması gerekmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Hukuk sınırı kaç bin 2023? ÖSYM tarafından alınan karar uyarınca Hukuk 125,000, Tıp 50,000, Diş Hekimliği 80,000, Eczacılık 100,000, Mimarlık 250,000, Mühendislik ve Öğretmenlik Programlarında 300,000 (Müzik Öğretmenliği için TYT 800.000) başarı sırası altında yerleştirme yapılmayacaktır.
Savcılık hem sayısal hem sözel alanda bir meslektir. Hukuk alanında olduğu için eşit ağırlık (TM) alanı seçmelisiniz.
Matematiğin evrensel bir dil olma özelliğinden hukuk alanında yararlanarak kanunlar matematiksel olarak ifade edilebilir. Hukuktaki gelişmelerin uluslararası alanda izlenmesi kolaylaşır. Kanunların matematiksel ifadelere dönüştürülmesi ile yasaları anlayan ve yorumlayanların sayısı da arttırılabilir.
Savcı olabilmek için genel olarak Hukuk Fakültesi üzerinden mezun olunur. Bu bağlamda ise Türkçe, matematik ve edebiyat ile tarih ve coğrafya gibi derslerin iyi olması gerekmektedir.
Sayısal mezunu bir öğrenci hukuk tercih edebilir. Nasıl tercih etmesi gerektiğini ve hukuk kazanmak için neler yapabilmesi gerektiğini yukarıda anlattım. Yapması gereken tek şey AYT sınavında matematik sorularının yanında Türk dili ve edebiyatı testini de çözmek olacak.
Tarihler Şubat 2019'u gösterdiğinde ise Hakimlik Sınavında 70 puan barajı tekrar uygulamaya konuldu. Dolayısıyla şu anda Adli-İdari Yargı Hakimlik ve Savcılık sınavında 70 puan sınırını aşmak zorundasınız.
Savcı olabilmek için bir üst yaş sınırı bulunmaktadır. Hukuk fakültesinden mezun olmuş adayların, Adli Yargı Sınavı'na girebilmeleri için 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir. Avukatların bu sınava girebilmelerinde ise 45 yaşını doldurmamış olmaları şartı aranmaktadır.
Hukuk ya da işletme yine eşit ağırlık (TM) puanından ama farklı türlerinden öğrenci alıyordu. Bu yeni sistemde ise aynı puandan öğrenci alacak." Hukuk bölümü TM alanından öğrenci almaya devam edecek.
Hukuk Fakültesi 1. Sınıf Zor Mu? Hukuk fakültesi 1. sınıf zor bir sınıftır çünkü hukuki düşünce ile ilk defa karşılaşılmaktadır. Buna göre hukukun kendisine özgü bir düşünme mantığı, bir dili, bir öğrenme tarzı mevcuttur. Öğrenci yeni bir ekole adapte olmakta genelde zorlanmaktadır.
Avukat olmak için eşit ağırlık derslerinizin iyi olması gerekiyor. Bu da TYT sınavının yanı sıra AYT'de edebiyat, tarih, coğrafya ve matematik testlerinden başarılı olmanız anlamına geliyor. Eğer bu testlerde bir başarı elde ederseniz iyi bir sıralama yapabilir ve hukuk fakültelerine yerleşme şansı yakalayabilirsiniz.
c) Erkeklerde 170 cm. kadınlarda 160 cm. 'den kısa boylu olmamak, d) Boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13'ten fazla, 17'den az olmamak, (Örneğin; 170 cm boyunda olan bir adayın kilosunun 70+13=83'ten fazla, 70-17=53'ten az olmaması gerekmektedir.)
Savcı olabilmek için 4 yıllık lisans hukuk fakültesi mezunu olmak gerekmektedir. Hemen arkasından adli yargı sınavı ile birlikte alınacak puan üzerinden stajyer olarak savcı olunur. Elbette savcı çeşidine bağlı olarak farklı bölümler üzerinden de 4 yıllık mezun olmak mümkün.
Hukuk fakültesinin en zor sınıfı olarak çoğunluk tarafından 2.sınıfın dillendirilmesindeki en büyük sebep mahşerin üç atlısı: idare hukuku, borçlar hukuku ve ceza hukuku. Fakültenin en zor 3 dersi sayılabilecek bu 3 ders, aynı anda, aynı sınıfta karşımıza çıkıyor. 2.sınıfın diğer dersleri de hiç kolay değil.
Psikoloji Bilimi içinde de matematik gayet önemlidir. Özellikle veriler anlamında psikoloji, matematikle iç içe çalışır. Psikolojide matematiksel psikologlar, psikolojinin duyum, algı, klinik psikoloji, sosyal psikoloji, problem çözme ve müzik psikolojisi alanlarında çalışırlar.
Matematik, temeli mantığa dayanan bir sistemdir ve zihni geliştiren bir araç olarak kişiye rasyonel bakış açısı kazandırır. Kişiye özgür ve ön yargısız bir düşünce ortamı yaratır. İnsanın sistemli, mantıklı, tutarlı düşünmesini sağlar.
Anlatıldığında basit görünse de tahmin edebileceğiniz gibi savcı olmak oldukça zorlu bir süreç. Ayrıca savcı olmak için sahip olmanız gereken kişisel özelliklerin yanı sıra hâkim ve savcı olabilme koşulları, 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nda belirtilmiş durumda.
Bir kişinin cumhuriyet savcısı olabilmesi için üniversitelerin 4 yıllık Hukuk Fakültesini tamamlaması gerekir. Adalet Bakanlığı ve ÖSYM'nin ortaklaşa düzenlediği sınavda başarılı olan hukuk mezunları, stajyer savcı olarak çalıştıktan sonra asli görevli olarak atanır.
Savcı olmak için AYT'de eşit ağırlık puan türüne ait Hukuk taban puanı 353,46010'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri