Kıraat ilminde sıhhat şartlarından en az birini taşımayan kıraate şâz kıraat denilmiştir (bk. KIRAAT).
Hicri III. Asır kıraatlerin yediye tahsisi
Daha sonra Ebu Bekr el-İsfehani en-Neysâburî (ö.381/992) bu yedi kıraat imamının kıraatlerine üç sahih kıraat daha ilave ederek kıraat sayısını ona çıkarmıştır. Bunlar meşhur kıraat olarak isimlendirilmiştir.
Okumak anlamına gelen kıraat, İslami açıdan namaz üzerinde Kur'an'dan ayet okumak manalarına gelir. Namazdayken Kur'an-ı Kerim'den ayet okumak farz olarak görüldüğünden, kıraat etmek farz olarak kabul edilir. Kıraat Nedir? Kıraat, namazda ayaktayken Kur'an'dan bir ayet alınıp okunmasına denir.
Hanefi mezhebine bağlı olan Türkler, Kufe kıraat imamı olan Asım'ın kıraatini takip etmektedirler.
İlgili 27 soru bulundu
Kıraatte ufak farklılıklar neticesinde yedi (daha sonra on) civarında kıraat imamı hüccet kabul edilmiştir. Bu zevatın içerisinde Hanefi fıkhının hâkim olduğu memleketimizde ise Asım kıraati revaç bulmuştur.
İmam Ebû Hanîfe, 699 yılında Kûfe'de doğdu. Aslen Türk veya Fârisî olduğu yönünde görüşler vardır. Hanefî mezhebi muhitinde “İmâm-ı Âzam” (büyük imam) lakabı ile anılır. İslam dininin dört fıkıh mezhebinden birisi olan Hanefi mezhebinin kurucusu ve Sünni fıkhının en büyük üstâdı sayılan İslam fıkıh ve hadis bilginidir.
Kıraât (Arapça: قراءة qıraeh-Okuma, okuyuş), Kuran'ın farklı rivayetlerle gelen okunuş farklılıklarını ve kurallarını, bunların kaynağı olan kıraat alimleri ve rivayet zincirleriyle ilgilenen ilim dalıdır.
Kur'ân-ı Kerîm'in okunuş keyfiyeti, kıraat âlimlerine nisbet edilen okuyuşlar, bunlarla ilgili ilim dalı. İslâm dininin kutsal kitabı. Kur'ân-ı Kerîm'in tecvid ve tertîl üzere okunması anlamında terim.
Kıraat, namazda Kur'an okumak demektir. Namaz kılacak kadar yani namaz sahih olacak kadar Kur'an'ı Kerim'den bölümler ezberlemek ve okumak her Müslüman üzerine farzdır. Namazda Kur'an, kıyam halinde iken yani ayakta dururken okunur.
"Yedi Harf" Müslümanlara Kur'an-ı Kerimi iyice okuyup anlamaları için verilmiş bir ruhsattır. Nitekim konu ile ilgili hadislerde; bu durum açıkça vurgulanmaktadır. Bu ruhsatla Kur'an'ın süratle yayılması ve Müslümanların dini kolayca anlayıp benimsemeleri hedeflenmiş olmalıdır.
Kuran'da yer alan surelerden bir miktarını namaz sırasında okumak ve Kuran okumak anlamına gelir. Namazın rükünlerinden biri kıraattir. Farz olan namazlarda iki rekatta, diğer namazlarda ise her rekatta, kıyamdayken Kuran'dan bir miktar sure okumanın farz olduğu bildirilmiştir.
Kur'ân-ı Kerîm'in okunuş keyfiyeti, kıraat âlimlerine nisbet edilen okuyuşlar, bunlarla ilgili ilim dalı.
Kıraat namazı oluşturan ana unsurlardan biri olup iki rek'atlı farz namazların, sünnet ve nâfile namazlarla vitir namazının her rek'atında farzdır.
Meşhur on kıraat imamına nisbet edilen kıraatler ve bunları konu alan ilim dalı için kullanılan bir terim. Kur'ân-ı Kerîm'in okunuş keyfiyeti, kıraat âlimlerine nisbet edilen okuyuşlar, bunlarla ilgili ilim dalı.
Günümüzde dünyada en yaygın 2 Kuran Mushaf'ı vardır. Warsh (Varş) Mushaf'ı Afrika ülkelerinde basılırken Hafs Mushaf'ı Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde yaygındır.
Hz. Peygamber de şöyle buyurmuştur: "Kıraatsiz namaz olmaz" (Müslim, Salât, 42; Ebû Dâvud, Salât, 132, 167). Farz olan kıraat miktarı Ebû Hanîfe'ye göre, en az altı harfli bir âyet kadar olmalıdır.
Kıraat kelimesi anlam olarak, Kur'an-ı Kerim'i tecvid kuralları esas alınarak ve tekniğine uygun bir şekilde okumak olarak ifade edilmektedir. Kur'an-ı Kerim, üç teknik üzerine okunmaktadır. Bu teknikler; tahkik, tedvir ve hadr'dır.
Kıraat farklılıkları ise bazı durumlarda, Kur'an ayetlerinin anlamlarını etkilemektedir. Manaya etki etmesi yönüyle kıraat farklılıkları Kur'an lafızlarının okunuş şekliyle ilgili olduğu gibi, ayetleri oluşturan kelimelerin farklı lafızlar, değişik kalıplar ve çeşitli ilavelerle okunması ile de alakalıdır.
Gündüz kılınan nafile namazlarda da gizli okumak aynı şekilde vaciptir. Cemaatle kılınan sabah, cuma, bayram, teravih ve vitir namazlarının bütün rekâtlarında, akşam ve yatsı namazlarının ilk iki rekâtında kıraatı cehrî yapmak, yani sesli okumak vaciptir.
Yalnız kılan, her rekatte aynı miktarda okuyabilir. Her namazda, ikinci rekatte, birinciden üç âyet uzun okumak mekruhtur. İmamın aynı namazların aynı rekatlerinde, aynı âyetleri okumayı adet edinmesi mekruhtur. Yalnız kılanlar için de her namaz için böyledir denildi.
Değerli kardeşimiz, Farz namazlarının ilk iki rekatında Fatiha'dan sonra en az üç kısa âyet veya üç kısa âyet uzunluğunda bir uzun âyet okumak yeterlidir. Nâfile ve vitir namazının bütün rekatlarında, farz namazların ise herhangi iki rekatinde kıraat farzdır.
Şîa mezhebi İslam'da akide ayrılığının sonucu olarak ortaya çıkan ilk mezheplerdendir. İmametin Hz. Ali ve nesline ait olduğunu düşünen İmamiy- ye, Şîa mezhebinin bir koludur.
Hanefi mezhebi, İslam dini içerisinde sünni fıkıh mezheplerinden birisini oluşturmaktadır. Hanefi mezhebi ismini kurucusundan almış bir mezheptir. Hanefi mezhebi, 4 sünni mezhebinin en fazla nüfusa sahip olan mezheplerinden birisidir. İslam aleminin yaklaşık %60'ı hanefi mezhebinden gelmektedir.
Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur. Türkler arasında Şafii mezhebine mensup olana pek rastlanmamaktadır. Kürtler'in ise büyük bir bölümü Şafii mezhebinden olup, az bir kısmı Hanefi mezhebini takip etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri