Sözlükte “umumdan ayrılmak (tek başına kalmak)” mânasındaki şezz (şüzûz) kökünden türeyen şâz kelimesini, özellikle son dönem hadis âlimleri “sika bir râvinin diğer sika râvilere veya kendisinden daha sika olan bir râviye aykırı olarak tek başına
Tek, eşsiz, benzersiz, kaide dışı. Hadis ilminde şâzz tür hadis çeşididir.
643/1245), şâz hadisi "Güvenilir bir râvinin, cemaatin rivayetine noksanlık veya ziyade ile sened veya metinde aykırı olarak rivayet ettiği hadis" şeklinde tanımlamaktadır.
Sözlükte “genel kabule ve kurala aykırı olmak” anlamındaki şezz (şüzûz) kökünden türeyen şâzz Arap filolojisinde az veya çok kullanılmasına bakılmaksızın dil kurallarına yaygın kullanıma ve kıyasa aykırı olan kelime ve yapıları” ifade eder; i'lâl kuralına uymayan ”قود“ (kısas) kelimesi, ism-i tafdîl anlamında ...
Bu çalışmada ele aldığımız hadislerde ilk bakışta fark edilmeyen yahut herkesin göremediği kusurlar anlamına gelen illet ve yaygın olarak bilinen rivayetlere aykırı düşen güvenilir ravilerin rivayetleri anlamındaki şâz kavramları da söz konusu prensipler içerisinde çok önemli bir yere sahiptir.
İlgili 39 soru bulundu
Sözlükte “umumdan ayrılmak (tek başına kalmak)” mânasındaki şezz (şüzûz) kökünden türeyen şâz kelimesini, özellikle son dönem hadis âlimleri “sika bir râvinin diğer sika râvilere veya kendisinden daha sika olan bir râviye aykırı olarak tek başına rivayet ettiği hadis” şeklinde tanımlamaktadır.
Şari, hüküm koyan kişi demektir. İslam fıkhında şari olarak nitelendirilen kişilerin kanun yapma, değiştirme ve kaldırma yetkisi vardır.
şaz / şâz. Kural dışı, kurala uymayan, genel düzenden ayrılmış olan.
Kıraatlerin tasnifinden sonra pek çok âlimin[209] kıraati ile birlikte ileride bahsedileceği gibi on dörtlü kıraat tasnifi içerisinde yer alan İbn Muhaysm, Yezîdî, Hasan-ı Basrî ve A'meş'in kıraati de şâz olarak adlandırılmıştır.
Bir hadisin sened veya metninde illetin bulunduğu bilinmediği sürece hadis kusursuz yani sahih kabul edilir. Fakat hatanın ortaya çıkmasından sonra hadis muallel adını alır ve zayıf sayılır.
Yaşar Kandemir, Ankara 1981, s. 119). 2. Sahih hadis şazz olmamalıdır. Şazz hadis, ravileri adâlet ve zabt yönünden güvenilir, muttasıl isnadla gelmiş olan, fakat daha kuvvetli isnadla gelen aynı hadisin diğer rivayetine veya rivayetlerine muhalefetle münferid kalan hadistir.
Bunlara "müttefekun aleyh" denir. Bu konuda yapılmış bazı çalışmalar bulunmaktadır. En son çalışma Muhammed Fuad Abdülbakî tarafından "el-Lü'lü ve'l-Mercân fima't-tefaka aleyhiş-Şeyhân" adıyla yapılmıştır. Bu çalışma Türkçe'ye de tercüme edilmiştir.
GİRİŞ Âdil ve zâbıt ravilerin muttasıl olarak rivayet ettiği şaz ve muallel olmayan hadise “Sahih Hadis” denir. Buna göre sahih hadiste 5 şart aranmaktadır.
şaz TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Ayrık, kural dışı, müstesna.
Cerh, ravîlerin yalancılık ve fitne gibi uygunsuz durumlarını ve güvenilir ravîlere olan muhalefetleri dolayısıyla hem ravînin, hem rivayetinin reddedilmesi anlamına gelmektedir. Bir anlamda Cerh şahitliğin reddedilmesi anlamına gelmektedir.
Hadis senedinin herhangi bir yerinde râvi sayısının bire düşmesi, sened veya metin yönünden tek kalması, yahut benzerinin başka râviler tarafından rivayet edilmemiş olması. Senedinin bir yerinde râvi sayısı teke düşen hadis için kullanılan terim.
Hicri III. Asır kıraatlerin yediye tahsisi
Daha sonra Ebu Bekr el-İsfehani en-Neysâburî (ö.381/992) bu yedi kıraat imamının kıraatlerine üç sahih kıraat daha ilave ederek kıraat sayısını ona çıkarmıştır. Bunlar meşhur kıraat olarak isimlendirilmiştir.
Günümüzde kıraat kelimesi genellikle Kur'an okuma manasında kullanılmaktadır. Yapılan kıraat sesli, sessiz nağmeli ya da nağmesiz okuma şekillerinde olabilmektedir.
Kral anlamına gelmektedir. Zamanla İslam aleminde hükümdar anlamında yaygın olarak kullanılagelmiştir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Şavk kelimesi, ''şevk'' kökünden türetilmiştir. Şevk, hem istek ve arzu hem de parlak anlamına gelir. Halk arasında yaygın olarak kullanılan şavk kelimesinin sözlük anlamı ise ışıktır. Bu kelime genellikle ay sözcüğüyle birlikte kullanılır.
Sevgili, sevilen güzel.
Şura (Arapça: شُورَىٰ, shūrā) "danışma" için kullanılan Arapça bir kelimedir. Kuran, Müslümanları işlerini birbirleriyle istişare ederek karar vermeye teşvik eder. Şura ilkesi örneğin bir konsey veya referandum şeklini alabilir.
Sözlükte “mutlak tereddüt” anlamına gelen şek usul bilginlerine göre bir şeyin olup olmadığı hususunda aklın tereddüt gösterip iki taraftan birini diğerine tercih edememesi durumunu anlatır.
Şeriat, Kur'an ve Hz.Muhammed'in sözlerinden veya eylemlerinden yola çıkılarak oluşturulan bir dini hukuk sistemini ifade eder. Şeriat, Müslümanların yaşadıkları dönem ve coğrafyaya göre ilahi mesajı yorumlayarak ortaya koydukları hukuk sistemine verilen isim olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri