Sıcak diske su dökülmez. Balatanız yan sanayi olabilir o yüzden frenler boşalmış olabilir.
Frenlerin periyodik bakımını mutlaka yaptırın. Fren Disk ile balata arasındaki mesafe (fren ayarı) sürekli kontrol ettirilmelidir. Ayrıca bu durum yakıt tüketimini de artırır. Fren Disk ve/veya diskler sıcak iken su ile temastan kaçınılmalıdır.
Balatalar kokacak kadar ısındı ise artık freni yoğun kullanmak doğru değildir, frenler tutmaz duruma geliyor. En iyisi vites küçülme yaparak freni en az seviyede kullanarak yol almaktır. Isındığı için performans kaybı yaşıyorsanız daha kaliteli bir balata ve karbonfiber disk ile sorunu çözebilirsiniz.
Otomobillerin fren balataları ya da fren pabuçları gibi aksamlarında oluşan kir ve özellikle de yağ birikintisi su ile yıkamayla temizlenememektedir. Fren balata temizleme spreyi; fren sistemleri üzerinde oluşan kir, toz ve yağ birikintilerinde temizlenmesinde etkili bir işlev sunar.
Wd40 disk yüzeyine zarar vermez, disk yüzeyi de zımparalanmaz, balatalar sünger gibi wd40' ı emdiği için bu sorun oluşuyor, balataları değişeceksiniz sorun ortadan kalkacak. Yeni balataları takmadan önce diskleri balata spreyiyle wd40' dan iyice arındırın.
İlgili 43 soru bulundu
Balataları ve rotorları temizlemek için uygulanan bir çeşit temizleyici olduğunu söylemek mümkündür. Fren balata spreyi balata ve rotorlardaki fren toz, tortu ve kiri önler. Fren balatası spreyi genellikle balatalar değiştirilirken balatalarını temizlemek ve yağlamak için kullanılan tek kullanımlık bir üründür.
Kurum, yağ, fren tozu ve motor yağı artıklarının temizlenmesinde etkin olarak kullanılır. 404 Balata Temizleme Spreyi hızlı havalanma özelliği sayesinde çabuk ve yüksek temizlik performansı gösterir.
Aracınızın baskı balatasının bitip bitmediğini test etmek için bir diğer yöntemde, el freni çekikken aracı 5. vitese takıyor debriyajı hafif kaldırıp gaz vermeniz gerekiyor. Eğer araç stop ederse baskı balata sağlam, yok stop etmeyip gaz yemeye devam ederse baskı balata arızalı bitmeye yaklaşmış demektir.
Düzgün bir kullanımla baskı balata ömrü 90.000 km'ye kadar çıkabilmektedir. Ancak araç uygunsuz kullanıldığında bu ömür 20.000 km'nin altına inebilir.
Balata Spreyi Balata Sesini Keser Mi? Aracınızın fren balatalarından çıkan sesi kesmenin en iyi yolu, fren balatalarına fren spreyi sıkmaktır.
Herhangi bir ciddi sıcaklık artışı, diskin farklı yerlerindeki disk metalinin bozulmasına neden olabilir. Bu sıcak noktalar balata ile disk arasında aralıklı bir temasa neden olur. Bu da titreşimle sonuçlanır.
Frenleme anındaki yüksek sıcaklık, kampana-balata (veya disk-balata) arasında ani sürtünme kaybına (fading), erken aşınmaya, fren sıvısının buharlaşmasına, termal çatlaklara ve vibrasyona neden olabilir [10-13].
Boşluk çok düşük ayarlandığında, fren balatası ve disk birleşir, sürtünmeye neden olur ve böylece fren sistemi aşırı ısınarak kötü fren performansına, fren sürtünmesine, sese ve hatta kalıcı disk hasarına neden olur.
zaten baskı balata bir süre sonra aşırı sıyırmadan ısınınca şişiyor. öyle olunca da kaçırmaya başlıyor, soğuyana kadar. aynı fren balataları gibi. soğuyunca düzelir.
Debriyaj Balatasından Kaynaklanan Yanık Kokusu
Manuel araçlarda sıkça görülen bu sorun, özellikle dik yokuşlu yollarda sürüş yaparken yaşanabiliyor. Debriyaj sisteminde sürtünmenin artmasıyla ağır bir koku ortaya çıkıyor. Bu durumda yapılması gereken aracı biraz dinlendirmek ve debriyaj balatasının soğumasını beklemek.
Frenleme esnasında diskler 600-700 dereceye kadar ısınabiliyormuş.
Balata yanar mı? : Balata ateşe attığınızda alev alıp yanmaz. Yüksek ısıya dayanıklı imal edilmiştir.
Fren Balatası Ne Zaman Değiştirilmelidir? Fren balatasının ömrüne net bir zaman biçilmese de imalatçılar, 1 yıl kadar bir süre ömür biçmektedirler. Yani 20.000 km. ile 40.000 km arasında bir araç kullanımı yaptığınızda fren balatalarınızı değiştirmeniz gerekecektir.
Fren balatasının ömrü sürüş tarzına ve balatanın malzemesine bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle 40-50 bin km civarlarında değiştirilmesi gerekiyor.
Balatanın bitmesi, frenlerin tutmasını engelleyecektir. Araç sürülürken frene basılması durumunda %75'e kadar bir kayıp yaşanacaktır. Fren balatalarının bitmesi durumunda araç 30 km hız sınırında sürülmelidir. 30 km hız üzerinde araç sürülürse, fren tutmayacak ve büyük kazalara yol açacaktır.
Balatalar bittiğinde, aracınızın frenlerinden ıslığa benzer bir ses gelecektir. Sertleşen balatalar, diske baskı uyguladığı için bir ses çıkacaktır. Bu balataların tekrar kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Eğer sadece frenlerinizden ses gelmesinde şikâyetçiyseniz, balatalarınızı değiştirebilirsiniz.
Fren Balata Spreyini kullanmadan önce belli bir süre çalkalayınız ve uygulama yapmak istediğiniz parçaların üzerine sıktıktan sonra, belli bir müddet bekleyiniz. Daha sonra uygulama yapılan alanı kuru bir bez ile temizleyiniz. Göz ve deri ile temasında, temas edilen bölgeyi bol su ile yıkayın.
Normalde motor temizleyicileri kullanılması önerilir ama biz balata spreyi ile tortulaşmış motor üzerindeki yağları temizledik. Balata spreyleri genelde metal aksam üzerindeki yağlarda daha etkili olmasına karşın plastik aksamlardaki yağları da temizledi.
Aracınızın fren balata, diferansiyel ve şanzıman temizliğinde başlıca yardımcınız olacak olan Würth Balata ve Genel Temizlik Spreyi, yıkama ile çıkmayan inatçı kirlerden kolayca kurtulmanızı sağlıyor. En ağır, yerleşik kirlerde dahi maksimum temizlik vaat eden sprey, temizlediği bölgede yağ ve tortu bırakmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri