Isı ve nemdeki hızlı artış burun içerisini döşeyen dokunun şişmesine, burundaki etlerin dolgunlaşmasına neden oluyor. Bu durum, burnumuzun tıkanmasına dolayısıyla rahat nefes alamamayla sonuçlanıyor.
Alerjik rinit - sinüzit ilişkisi
Devamlı ve mevsimsel görülen alerjik rinitler yüzde 10-20 oranında sinüzite yol açıyor. Alerjiye bağlı burun mukozasının ödemi konkaların şişmesine ve burun hava yolunun daralmasına sebep oluyor. Bunun sonucunda sinüs ağzı yolları daralarak viral ve bakteri enfeksiyonunu arttırıyor.
Klimalı ya da kaloriferli ortamlarda hava kuruduğu için burun içi kuruluğu ve buna bağlı olarak tıkanıklık sıkıntısı yaşanabilir.
Buhar: Sıcak buhar, burun mukozasını yumuşatarak tıkanıklığın azalmasına yardımcı olur. Buhar banyosu yapmak, kaynar suyun üzerine bir havlu koyarak yüzünüze tutarak buhar solumak veya nemlendirici cihaz kullanmak etkili olabilir.
Tuzlu suyu buruna çekmek, bol su içmek, buhar solumak, sıcak kompres uygulamak ve bulunduğunuz ortamda nemlendirici bulundurmak burun tıkanıklığını gidermenin en hızlı yollarıdır. Burun tıkanıklığını geçirmeye yönelik uygulayabileceğiniz yöntemler şunlardır: Buruna tuzlu su çekin. Bulunduğunuz ortamı nemlendirin.
İlgili 31 soru bulundu
Yatak odasının havalandırılması, nem dengesinin sağlanması, gece oluşan burun tıkanıklıklarının azalmasını sağlayabilir. Kişinin genel sağlığının bozulmasıyla birlikte gelişen gece burun tıkanıklığı vakalarında ise uzman bir hekime görünerek odak hastalığın tedavi edilmesi önerilir.
Burun boşluklarındaki iltihaplanmanın oluşturduğu basıncı azaltmak ve nefes almayı kolaylaştırmak için başınızı normalden daha yüksekte tutarak uyumak. Müzik dinlemek veya kitap okumak gibi eğlenceli aktivitelerle zihin ve bedeni gevşetmek doğal olarak uykuya yatkın hale getirir ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Uzun süreli burun tıkanıklığı genellikle burun orta direğinin eğriliği (Deviasyon), burun eti (Konka) büyüklüğü, Geniz eti büyümesi, nazal polip( alerji veya sinüzit kaynaklı olabilir), Kronik sinüzit yıllardan beri olan burun tıkanıklığının bir sebebi olarak karşımıza çıkabilir.
Baş parmaklarınızla burun köprüsüne hafifçe baskı yaparak masaj yapabilirsiniz. Ayrıca, burun kanatlarına ve gözlerin altındaki sinüs bölgesine de hafifçe masaj yapabilirsiniz. Bu, mukusun daha kolay hareket etmesini sağlayarak tıkanıklığı azaltabilir.
Burnun boşalmasına yardımcı olması için bebeğinizi yan çevirin ve akan mukusu bir mendil ile tutun. Bu esnada bu mukusu öksürebilir veya hapşırabilir. Tuzlu su burun tıkanıklığına iyi gelir.
Koyu kıvamlı burun akıntısına eşlik eden burun tıkanıklığı ve yüz bölgesinde ağrı, dolgunluk ya da basınç hissi bu 3 belirtiyi oluşturur. Tek başına baş ağrısı akut sinüzit için tanısal öneme sahip değilken, yüzde dolgunluk hissi bazen akut sinüzit tanısı için tek başına yeterli olabilir.
Alerjik Rinit, burun mukozasının (burun iç yüzünü örten zarın) enflamasyonu (ödemi - enfeksiyona bağlı olmayan iltihabı) olarak tanımlanır. Burunda kaşıntı, hapşırık, sulu burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile karakterizedir. Baş ağrısı, koku alma bozukluğu ve konjuktivit gibi bulgular da eşlik edebilir.
Alerjik reaksiyonlara bağlı burun mukozası şişmeleri diğer sık görülen tıkanıklık nedenidir. Alerjik nezlesi olan hastalarda tıkanıklığın yanı sıra burunda kaşıntı, hapşuruk ve sulu, berrak burun ve geniz akıntısı da bulunmaktadır.
Özetlemek Gerekirse: Güneş alerjisi, cildimizin güneş ışınlarına karşı aşırı bir hassasiyet göstermesi sonucu oluşan nadir görülen bir kurdeşen türüdür. Cildin güneşe maruz kalan bölgelerinde tekrarlayan kurdeşen ataklarıyla kendini gösterir.
Tıkanık burun; sinüzit, kulak iltihabı, kulakta sıvı birikimi, farenjit(boğaz tahrişi), larenjit(ses kısıklığı), bronşit(bronş iltihabı), yumuşak damak sarkması, horlama ve uykuda nefes durması hastalıklarına neden olabilir.
İlk olarak, nemli hava solumak, nemlendirici veya buhar makinesi kullanmak, geniz akıntısının azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, bol su içmek vücudu nemli tutar, mukusu inceltir ve geniz akıntısını hafifletebilir. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğazı yatıştırabilir ve mukusu temizleyebilir.
Sebebi çok çeşitli olan burun tıkanıklıkları hasta için sıkıntılı bir durum yaratarak hayat kalitesini ciddi oranda azaltır. Burun tıkanıklığında şikayetçi olan kişi mutlaka bir Kulak, Burun, Boğaz (KBB) uzmanı hekime başvurmalıdır.
Burun tıkanıklığını tetikleyen faktörler arasında; soğuk algınlığı, grip, alerjik rinit, sinüzit, burun polipleri, deviasyon (burun eğriliği), burun kanaması, ilaç kullanımı, sigara içimi ve hatta bazı psikolojik faktörler yer almaktadır.
Burun tıkanıklığı soğan ile sadece birkaç dakika içerisinde giderilebilir.
Wee baby, Sterimar, Bebedor, Optibebe, Altiva, Otribebe, Sinomarin gibi birçok markanın en kaliteli ve etkili burun açıcı damla ve sprey ürünlerini KırmızıbeyazZ'da bulabilirsiniz. Hem bebekler hem de yetişkinler için uygun olan bu ürünler, burun tıkanıklığını açarak daha rahat bir nefes almanıza yardımcı olur.
Geceleri, yatar pozisyonda oluşan burun tıkanıklıklarının nedeni genellikle alt burun etlerindeki zengin damar ağı içinde kan birikmesidir. Ayakta iken yer çekiminin de etkisi ile alt burun etleri içindeki kan kalbe daha rahat dönmekte ve etler küçülmektedir.
Isı ve nemdeki hızlı artış burun içerisini döşeyen dokunun şişmesine, burundaki etlerin dolgunlaşmasına neden oluyor. Bu durum, burnumuzun tıkanmasına dolayısıyla rahat nefes alamamayla sonuçlanıyor.
Değindiğimiz gibi nezle nasıl geçer İbrahim Saraçoğlu tarafından yanıtlanan bir sorudur ve Saraçoğlu en etkili yöntem olarak soğan kürünü önermektedir. Kabuklarını soyup dörde bölerek kaynattığınız soğanın suyunu hem hastalığı daha kolay atlatmak hem de tekrar nezle olmamak için tüketebilirsiniz.
Bir pamuklu çubuk kullanarak her bir burun deliği içine sürülecek biraz vazelin, burnunuza kuruluğu önleyip tıkanıklığa fayda sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri