mücehhez / مجهز / مُجَهَّزْ Cihazlı, donanmış.
(ﻣﺠﻬّﺰ) sıf. (Ar. techіz “donatmak”tan mucehhez) Yapacağı iş için gerekli her türlü malzeme ile donanmış, hazır duruma getirilmiş, donatılmış, techiz edilmiş: Fikr ordusuyuz, meş'al-i irfanla mücehhez / Âyât-ı hakîkat okunur râyetimizde (Tevfik Fikret).
mücerreb / مجرب / مُجَرَّبْ
Tecrübe olunmuş. Sınanmış.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
müzahir - Nişanyan Sözlük. Arapça ẓhr kökünden gelen muẓāhir مظاهر “biri lehine tavır koyan, yardım eden, sponsor” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Kazanılmış olan, istifade edilmiş. Mâna, mefhum.
münafese - منافسه
معارضه کردن و حسد بردن. (غیاث). منافسة.
Arapça kökenli bir sözcük olan müteakip, ek olarak kullanıldığında sonrasında ve devamında anlamına gelir.
Tekaüt kelimesi, Osmanlı bürokrasisinde devletten maaş alan veya maaş karşılığı farklı tahsisatı bulunan görevlilerin hizmet yapamayacak duruma gelmesini ifade eden bir terim anlamı kazanmıştır. Tekaüt olan kimseye mütekāid denir.
(Tekili: Mülahaza) Mülahazalar. Düşünceler. Akıldan geçenler.
(ﻣﻈﻬﺮ) sıf. (Ar. iẓhār “meydana çıkarmak”tan muẓhir) Görünür duruma getiren, âşikâr eden, izhar eden: Seyr edip muzhir ü mazharda olunduk izhâr / Şer'-i muhtâra uyup râz-ı nihân istemeyiz (Osman Şems).
mürtekib / مرتكب
(Rukub. dan) İrtikab eden, kötü iş yapan.
Arapça lec sözcüğünden türetilen mülteci (= iltica eden, yabancı dünyaya gelip sığınan) bugün hukuk ve göç terminolojisinde kullanılan kavramlardandır. Mülteciyân (= sığınanlar), mültecâ (=iltica edilecek, sığınılacak yer), melâz ve melce de Ar. bu anlamada kullanılırken Far.
MÜZİÇ – MÜZ'İC
(ﻣﺰﻋﺞ) sıf. (Ar. iz'āc “rahatsız etmek”ten muz'ic) Rahatsızlık veren, huzursuz eden, sıkıcı, bunaltıcı, bıktırıcı: … Fehm ü dâniş, akl ü istihrâc hep muzlim / Bütün rûhumda müz'ic bir cemâdiyyet olur nâim (Tevfik Fikret).
Müteveffa kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup mevta kelimesinden ortaya çıkmış bir kelime olmaktadır. Müteveffa kelimesi ölmüş kişiler ve ölenleri anmak ve onlara saygı göstermek için kullanılan bir tabirdir. Müteveffa kelimesi eş anlamlısı kelimeler ise merhum ve merhuma şeklinde kullanılmaktadır.
Arapça kökenli sözcüklerden biri olan mütereddit, tereddüt kelimesinden türetilmiştir. Tereddüt, bir şeyi yapıp yapmama konusunda emin olamamak ve bocalamak anlamına gelir. Mütereddit kelimesinin sözlük anlamı ise kararsız ve tereddütlüdür. Bu kelime kaygılı anlamında da kullanılır.
ve Tekaüt Sandığı kadrolu çalışanları ile emeklilerine ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerine kanunla sağlanan hak ve yararlardan az olmamak üzere sağlık ve emeklilik hizmeti sunmak olan bir sosyal güvenlik kuruluşudur.
mülahhas / mülâhhas
Hülâsası, özü çıkarılmış. Telhis edilmiş.
müteharrik / متحرک / مُتَحَرِّكْ
Harekete geçen, kımıldanan. Yerinde durmayıp hareket eden. Devir ve hareket eden.
(ﻣﺴﺘﺒﺎﻥ) sıf. (Ar. istibāne “açık ve anlaşılır olmak”tan mustebān) Açıkça ortaya konmuş olan, şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılan, açık, âşikar, vâzıh: Ne sûretle mükâfat gördüğü “Nasîhatü's-selâtîn”in sutûr-ı âtiyesinden müsteban olur (Âlî Mustafa Efendi).
mütehassis / متحسس
Çok hislenen, duygulanan.
mütehayyir / متحير / مُتَحَيِّرْ
Şaşmış, hayrette kalmış.
Kelime bazında Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit Müfteri kelimesi, 'Karalamacı' biçiminde ifade edilmektedir. Aynı zamanda iftiracı veya yalan söyleyen kişi ya da kişiler biçiminde de bu kelimeyi ele almak mümkün.
(Kavd. dan) İnkiyad eden, boyun eğen, muti olan, itaat eden.
mübayenet / mübâyenet / مُبَايَنَتْ
Ayrılık. Tutmazlık. Başkalık.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri