- Su, oda sıcaklığında ya da soğuk olmalıdır. İçeriğindeki vitaminin yok olmaması açısından suyun sıcak olmaması çok önemlidir.
Mümkünse tek seferde bütün su bekletilmeden içilmelidir. Vitamini çözdüreceğiniz su sıcak olmamalıdır. Oda sıcaklığında ya da soğuk suda çözünmelidir. Suda eritilerek vücuda alınan vitaminler gün içerisinde ter ya da idrar yolu ile atıldığı için vücutta depolanması mümkün değildir.
Kaynatılan sebzelerin içindeki suda çözünen vitaminler %50-60 oranında azalmaktadır. Daha az oranlarda olmakla birlikte bazı mineraller ve A vitamini de pişirme sırasında kaybolur. Yağda eriyen vitaminler D, E ve K ise neredeyse hiç etkilenmez.
65 derecede pişirilen bir ıspanağın vitaminlerinin % 90'ı kaybolur. Bunun yerine 95'lik ısıda pişirildiğinde kayıp % 18'de kalacaktır. Koparıldıktan sonra ortaya çıkan vitamin canavarları, özellikle 50-60 derecede aktif olurken 95'te etkisiz hale gelirler.
7.3.VitaminlerinÖzellikleri 7.3.2.IsıyaKarşıVitaminlerinDuyarlılığı Isıya karşı hassas olan tüm vitaminler yüksek sıcaklıktan etkilenirler veya tamamen tahrip olurlar.
İlgili 25 soru bulundu
- Su, oda sıcaklığında ya da soğuk olmalıdır. İçeriğindeki vitaminin yok olmaması açısından suyun sıcak olmaması çok önemlidir.
Unutulmamalıdır ki, C vitamini hem 25 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda hem de buzdolabı ısısı olan 2-8 derece sıcaklıkta kontrolsüz saklanırsa yapısında bozulmalar meydana gelir."
Maydanoz ve biber zengin birer C vitamini kaynağı olduğu için çiğ yemelisiniz. Eğer biberi hazmetmekte güçlük çekerseniz buharda pişirin. Bu pişirme yöntemi C vitamininin kaybolmasını önlüyor.
Çiğ meyve ve sebzelerin en büyük avantajı, tadını ve besinsel değerlerini koruması. Çünkü bazı vitamin ve mineraller ısınınca yok oluyor. Örneğin C vitamini ısıya dayanıksız olduğu için turunçgiller, kivi ve çileğin çiğ tüketilmesi gerekiyor. E ve B6 vitaminleri de ısınma sonucunda etkisini kaybediyor.
D vitamini yağda eriyen bir vitamindir. Isıya ve oksidasyona karşı dayanıklıdır.
C VİTAMİNİ Suda erir, ısıya dayanıksızdır, hava ile maruz kaldığında okside olur. Vücutta bir çok enzimatik tepkimede görev alır.
Sebze ve meyveler mümkün olduğunca kısa sürede ve diriliğini koruyacak şeklide pişirilmelidir. Çünkü B ve C vitamini gibi vitaminler ısıyla kolayca kayba uğrar.
C vitamini nedir? C vitamini veya askorbik asit, suda çözünen bir vitamindir. Birçok enzimatik tepkimede görev alabilen C vitamini ısıya dayanaksızdır. Yapılan çeşitli araştırmalar, C vitamininin vücudun her bölgesindeki dokuların büyümesi ve onarımı için gerekli olduğunu göstermektedir.
Soğuk su metabolizmayı hızlandırmaya ve daha zinde kalmaya yardımcı olurken ılık veya sıcak su mide-bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirimi destekleyebiliyor. Bu nedenle sıcak suyun mu soğuk suyun mu daha faydalı olduğundan ziyade, vücudunuzun hangisine daha çok ihtiyacı olduğuna odaklanabilirsiniz.
1.Suda çözülen vitaminler
Suda eriyen vitamin türlerinin emilimi kan dolaşımı sırasında gerçekleşir. Bu vitamin türlerinin suda çözülerek kan dolaşımımız sırasında emilimi, enerji oluşumunda oldukça önemli bir yardımcıdır. Suda çözülenler; B, C, vitamin türleri ve folat'tan oluşur.
C vitamini (veya tıbbi adıyla askorbik asit) suda eriyen bir vitamin türüdür. Yani vücudumuzda depolanamaz ve fazlası ter, idrarla birlikte vücuttan atılır. Bu nedenle her gün yeniden alınması gerekir.
Suda Çözünen Vitaminler (B grubu ve C vitamini)
Beslenme veya takviye ile fazla miktarda alındığında; idrar yolu ile dışarı atılırlar. Böylelikle suda çözünen vitaminlerin fazlalığının vücutta muhtemel bir toksik etkiye sebep olmadığı bildirilmiştir. Suda çözünen vitaminler koenzimler gibi hareket ederler.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker sebzeler bol suda haşlanır ve haşlama suları dökülürse vitamin ile mineral içeriğinin kayba uğrayacağını belirterek, “Bu yüzden sebzeleri bol suyla haşlamak yerine az suda, düşük sıcaklıkta, buharda veya kendi suyu ile sote ederek pişirin. Kızartmalardan ise uzak durun.
Uzun yıllardan beri güneş ışığı vitamini olarak kabul edilen D vitamini, beyaz, kristal yapıda, oksidasyon ve ısıya karşı oldukça dayanıklıdır.
Allinaz enzimi ısı ile görevini kaybedeceğinden sarımsağın sağlığa yararlı etkilerinin korunması için ezilip çiğ yenilmesi önerilir. Pişirmek kaçınılmaz olduğunda ise kaybı biraz olsun önlemek için ezilmiş sarımsağı en az 10 dakika kadar bekletip daha sonra pişirilmek üzere yemeğe eklenmesi önerilir.
3) Lezzetini Koruma: sebzenin lezzeti pişerken oluşan asit ve kükürtlü moleküllere bağlı olarak değişir. Soğan, karnabahar, lahana gibi sebzelerde bulunan kükürtlü ögelerin lezzeti daha keskindir. Özellikle lahana ve karnabaharda pişirme süresi uzun tutulursa lezzet hoşa gitmez.
Havuç - Pişmiş Genelde çiğ yediğimiz havuç, bünyesindeki beta karoten seviyesi arttığından pişirilip yenmeli. Kıvırcık, sağlıklı bir cilt ve bağışıklık sistemi için gerekli olan A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Pişirildiğinde bu C vitamini etkinliğini yitireceğinden çiğ yenmesi önerilir.
Güneş ışınları, sıcak ve nem besin desteklerinin etkinliğini azaltabilir. Serin, karanlık ve kuru bir yerde saklamak daha iyidir. Nemli olduğu için banyoda, şişe açıldıktan sonra da buzdolabında saklamak doğru değildir. Açıldıktan sonra buzdolabında saklanan ürünlerin içinde zarar veren nem yoğunlaşır.
Bazı ilaçlar var ki örneğin B vitamin kompleksleri, folik asit gibi etken maddeleri içeren preperatlar için sadece uygun saklama sıcaklığını sağlamak yeterli olmayıp ışıktan mutlaka korumak gerekmektedir.
Vitamin C, oksijene karşı hassasiyet gösterir ve bu yüzden portakal suyundaki vitamin C konsantrasyonu, oksijene maruz kalınması durumunda düşer. Vitamin C konsantrasyonundaki düşüş, portakal suyu elde edilmesinden hemen sonra başlar. Bu durumda oluşan reaksiyon, aynı zamanda sıcaklığa ve asitliğe de bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri