“Hatırlanacağı üzere 24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilen seçimler öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öğretmen, polis, hemşire ve imamların ek gösterge rakamlarının 3600'e yükseltileceğini ifade etmişti.
2023 yılındaki seçim sürecinde hem dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1. dereceye gelen tüm memurların ek gösterge rakamlarının 3600'e yükseltileceğini dile getirmişti.
3600 ek gösterge düzenlemesi için çalışmaların devam ettiği biliniyor. Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, düzenlemenin 2024 yılı ilk yarısında tamamlanacağını ve Meclis'e sunulacağını açıklamıştı.
05 Temmuz 2022 tarih ve 31887 sayılı “Torba Yasa” ile 3600 Ek Gösterge kapsamına genişletilmiş ve 1. dereceye gelmiş olmak şartıyla tüm öğretmenlerin, 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu emniyet personeli, 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu tüm sağlık çalışanı ve din görevlileri 3600 Ek Gösterge Kapsamına alınmıştır.
3600 EK GÖSTERGE KİMLERE VERİLECEK, HANGİ MEMURLARI KAPSAR? 3600 ek gösterge düzenlemesi, dört meslek grubunu yani polis, öğretmen, din görevlisi ve hemşireleri kapsayacak. Böylece memurların ek gösterge cetveli belirlenmiş olacak. Bu düzenleme, hem görev ücretine hem de emekli maaşına olumlu yansıyacak.
İlgili 19 soru bulundu
6487 sayılı Kanunla, 657 sayılı Kanuna ekli II sayılı Cetvelde değişiklik yapılarak Başbakanlık ve Bakanlıklardaki genel müdürlük ve başkanlık daire başkanları ile yargı kuruluşları, yükseköğretim kurumları, bağlı ve ilgili kuruluşlarda görev yapan daire başkanlarının ek göstergeleri 3600 olarak belirlenmiştir.
Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, "3600 ek göstergeden 2 yıl ve üzeri üniversite mezunu olanların faydalanmasının mümkün olduğunu söyleyebiliriz. 2 yıl üniversite mezunu olanlar 10. derece 2 dereceden başlamakta birinci dereye kadar yükselmekte. 4 yıllık üniversite mezunu olanlar daha avantajlı çünkü 9. derece 1. ...
3600 Ek Gösterge Düzenlemesinde Adalet Terazisi Bozulmuş, Büyük Bir Çoğunluk 3600 Ek Göstergeye Kavuşurken Başta Şefler Ve Diğer Memurlarımız Kapsam Dışı Bırakılmıştır.
Buna göre, ek göstergenin 2200'den 3600'e çıkmasıyla 25 yıl hizmeti bulunan öğretmen, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin emekli aylıkları 653.15 lira, 30 yıl hizmeti bulunanların 696.69 lira, 35 yıl hizmeti bulunanların da 740.24 lira artacak” dedi.
Yeni torba yasa Meclis'e sunuldu ve içerisinde önemli bir düzenleme dikkat çekiyor. 86 madde arasında öne çıkan detaylardan biri, 3600 ek gösterge düzenlemesi.
3600 EK GÖSTERGE NEDİR? Memurların aylık maaşları, emekli olduktan sonra alacakları aylıkların ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde ek gösterge önemli bir unsurdur. Ek göstergenin yüksek olması emekli aylığı ve emekli ikramiyesinin de yüksek olacağı anlamına geliyor.
Kısaca, birbiri ile konu yönünden ilgisi olmayan ve çok fazla sayıda başka kanunda ek ve değişiklikler yapan kanunlara “torba kanun” adı verilebilir. Bir kanunun torba kanun olup olmadığının temel göstergelerinden birisi, kanun başlığıdır.
Anayasa Mahkemesi (AYM), öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerinin ek göstergesini 3600'e yükselten ve diğer kamu görevlilerinin ek göstergelerini yeniden düzenleme sırasında Cumhurbaşkanına yetki veren maddeyi iptal etti.
Gazetememur.com olarak, 19 Ekim 2022 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan “Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi”nde yaptığımız incelemeye göre, İçişleri Bakanlığı taşra teşkilatına ilk kez 1 inci derece 38 şef kadrosu ihdası yapılmıştır.
Oysa pozisyon gereği şefe bağlı olarak görev yapan sayman ve sayman yardımcıları bile 3600 ek gösterge hakkından yararlanabileceği 7417 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da belirtilmiştir.
2022 yılı Temmuz ayında yürürlüğe giren kanunla, daha önce kendilerine 3600 ek gösterge sözü verilen öğretmen, hemşire, din görevlisi ve polis memurları dahil tüm kamu görevlilerinin ek göstergeleri yeniden belirlenmiştir. Anılan değişiklikler 15.01.2023 tarihinden geçerli olarak uygulanmaya başlayacaktır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, hükümet ile Memur-Sen arasında yılbaşından beri devam eden 3600 ek gösterge düzenlenmesi tamamlandı. Milyonlarca memur ve yüz binlerce memur emeklisini ilgilendiren düzenleme, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunulacak.
En erken Ocak 2024'te yürürlüğe girecek
3600 ek göstergede, memurların bulundukları dilimdeki Tazminat Yansıtma Oranı'nın önemine vurgu yapan Karakaş, "Eğer ki bir memur 2200- 3600 ek göstergeden faydalanıyorsa tazminat oranı sadece yüzde 85'le sınırlı kalır.
En Yüksek Devlet Memuru olarak tanımlanmakta olan Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanının ek göstergesi 8000 iken Genel Kurmay Başkanının ek göstergesi 9000'dir.
Bu minvalde bakanlık daire başkanlarının ek gösterge rakamları 4200 olarak yeniden belirlenmiştir.
Ve bir tartışmadır sürüp gidiyor. Yasal durum şöyle; Toplam 3600 gün prim ödenmiş olmak kaydı ile fiili hizmet süresi 15 yıl olanlar emeklilik gerekçesi ile işten ayrılma ve kıdem tazminatı alabilme hakkına sahiptir.
3600 prim günü ile SGK'lı kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilecek. Yeni düzenlemede kısmi emeklilik formülü ile emekli olanlar da en düşük maaş olan 7.500 TL alabilecek.
3600 Ek Gösterge Konusunda Son Durum
Anayasa Mahkemesi'nin dikkat çeken kararına göre, emekli aylıklarında etkili olan tazminat yansıtma oranlarını üç katına kadar artırma konusunda Cumhurbaşkanı'na verilen yetki, iptal edildi.
Torba yasa maddeleri içerisinde Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması, faizsiz evlilik kredisi ve ev hanımlarına emeklilik gibi düzenlemelerin yanı sıra dövizden elde edilen faize vergi artışı, kişisel veriler devlet tarafından satılabilmesi, sporculardan alınan düşük vergi uzatılması da yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri