Üzerini kapatarak kabın içinde 30-40 dakika daha mayalanmaya bırakın. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Pişirmeden önce ekmeğin üzerini suyla hafifçe ıslatın. Pişirdikten sonra çıkarın, oda sıcaklığında soğutun ve afiyetle tüketin.
Sıcak ekmek, soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanmalıdır. Çünkü ekmek sıcak iken poşete konulduğunda nemlenir. Bu da ekmeğin küflenmesine neden olur. Sıcak havalarda küflenmeyi önlemek için ekmeğin buzdolabında saklanması tercih edilebilir.
Ekmeğin muhafazası:
Fırından çıkar çıkmaz halen pişirme sürecinin devam ettiği unutulmamalıdır. Yaklaşık 2 saat içinde ekmek oluşumunu tamamlar ve bayatlama sürecine geçer.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Ekmeğinizin fırında kabarmasını sağlamak için, pişirme esnasında üst ve alt fırın ısısını kullanın. Fan kullanmamaya özen gösterin, aksi durumda hamurun üstü çok çabuk kuruyacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Sebep 1 Fırın sıcaklığı yetersiz geliyor olabilir. Eğer kabuk kararmış ama iç kısım çiğ kalmışsa fırın çok sıcak olmalı. Sebep 4- Hamurun su oranı, unun kaldırabileceğinden fazla olduğunda yani çok cıvık olduğunda iç kısım hamur kalacaktır.
Köftelerden akan yağların fırın tabanına dökülmemesi için de fırının en altına, içerisine bir miktar su koyduğunuz bir fırın tepsisi koymalısınız.
Ziyan olmuyolar. Öncelikle suyunuzu kaynatın tencereye alın tencerenin üzerine metal süzgeci yerleştirin. Ekmekleri süzgecin içine dizin tencerenin kapağını üzerlerine kapatın. İki dk sonra ekmeklerimiz yumuşacık.
Mayaların Çalışma Prensibi
Mayalar, şekeri bünyelerinde sindirirler. Tıpkı diğer canlılarda olduğu gibi besini sindirip enerjiye dönüştürdükten sonra atık madde ortaya çıkar. Bunlar etil alkol ve karbondioksit gazıdır. Açığa çıkan karbondioksit gazı hamur içerisinde hapsolur ve hamurun kabarmasını sağlar.
Kullanılan un ve kabartma tozu yeterince güçlü değilse hamuru kabartmıyor olabilir. Ekmek unu veya güçlü bir kabartma tozu kullanın. Mayalanma çok hızlı gerçekleşiyorsa veya maya sıcaklığı çok yüksekse çökme sorunu ile karşılaşabilirsiniz.
Pişirdikten sonra ekmeği hemen kesmeyin!
Ekmeğinizi oda sıcaklığında 30 dakika kadar mutlaka dinlendirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında ekmeğin üstü kızarana kadar pişirin. Ekmeği fırından çıkarınca üzerine 2 yemek kaşığı kadar su sürün ve üzerini temiz bir bezle örtün. Ekmek ılıdıktan sonra parçalayarak yiyebilirsiniz.
asla naylon poşete konmamalıdır, zira ekmekten çıkan su buharı naylon üstünde yoğunlaşarak ekmeği yumuşatacaktır. sıcak ekmek içi açıldıktan sonra derin bir nefes alıp koklamak suretiyle tereyağı sürmeye hazır hale getirilir. tercihe göre peynir, dometes, bal vs. konabilir.
Ekmeği birkaç gün içinde tüketiyor ve bu süre içinde en sağlıklı şekilde saklamak istiyorsanız şu adımlara dikkat etmeniz yeterli: Ekmeğinizi buzdolabına koymayın. Çünkü bu, sadece daha hızlı bayatlamasına sebep olacaktır.
15-20 dk sonra fırın kapağı dikkatlice açılarak ekmek içeride yer ve yön değiştirilir. Üst tarafı unlu kalan ekmek, altına elle vurularak tok bir ses duyulunca pişmiş demektir. Dikkatle dışarı alınarak ızgara üzerinde soğutulur, üzerine de pamuklu bez serilerek dinlendirilir.
Ekmek yapışan bir yapıya sahipse ortamda rutubetin fazla olması, aşırı enzim aktivitesi, hamurun çok soğuk olması, yetersiz fermantasyon süresi, pişirme süresinin yetersiz olması gibi nedenlere odaklanmalısınız.
Ekmeğinizi pişirmeden önce dinlenen hamur üzerine biraz su serpebilirsiniz. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı, yoğurt veya süt sürebilirsiniz. Eğer ekmeğinizin parlak bir kabuğu olmasını istiyorsanız, ekmeğinizi fırından çıkardıktan sonra biraz soğuk su ile fırçalayın.
Bu aşamada sabırlı olmakta fayda var. Hamurun sürekli üzerini açarak gözlemlemeye ya da dokunmamaya özen gösterin. Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır.
Ekmeği su serpin ya da kabuğunu nemlendirmek için kabuğun üzerine bir buz küpü sürün. Ekmek somununu doğrudan fırın rafına yerleştirin. Ekmeği 12 ile 15 dakika arasında pişirin; tekrar yumuşamaya başladığından emin olmak için süre 12 dakikaya yaklaştığında ekmeği periyodik olarak kontrol edin.
Fırınızı ısıtmaya başlarken içi su dolu, ısıya dayanıklı bir kap koyduğunuzda o nem dengesi sağlanmış oluyor, ekmeğinizin içerisi yumuşacık pişiyor. Dışı da çıtır çıtır kalıyor. Bu sayede o hep hayalinizi kurduğunuz ekmekleri evlerinizde pişirebilirsiniz.
şimdi buharla yumuşatma işlemi şöyle oluyor: öncelikle bir tencereye biraz su koyuyoruz. üstüne metal makarna süzgecini koyuyoruz. üstüne de tencerenin kapağını kapatıp, ateşin üstüne koyuyoruz. yavaş yavaş kaynayan su, buhar vasıtasıyla ekmeği yumuşacık yapıyor. bayat ekmekten eser kalmıyor.
Üzerini kapatarak kabın içinde 30-40 dakika daha mayalanmaya bırakın. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Pişirmeden önce ekmeğin üzerini suyla hafifçe ıslatın.
Tepsimizi tereyağı ile yağlayıp hamuru tepsiye dökelim hamur tepsi boyuna gelene kadar mayalandıralım, yaklaşık 35-40 dk yeterli olacaktır. Üzerine sıvı yağ gezdirip 150 derecede yaklaşık yarım saat pişirelim. Afiyet olsun.
Temel olarak, çoğu fırına, sıcak havayı ve nemi dışarıya ileten çapraz akışlı fanlar kurulur – bu nedenle, kullanımdan sonra fırın kapağını açmak gerekli değildir ve bazı durumlarda zararlı bile olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri