'İmar affı' söylentilerine cevap veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bunun 'kesinlikle olmayacağını' söyledi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, imar affının kesinlikle olmayacağını söyledi. Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, bugünkü köşesinde, Çeşme, Antalya ve Bodrum gibi tatil yörelerinde yerel seçim öncesi imar affı beklentisiyle kaçak yapılara başlamayı düşündüğünü yazdı.
Dolayısıyla 31.12.2022 tarihine kadar yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar yapı sahiplerinin 3 Mayıs 2023 tarihine kadar başvurmaları ve belirlenecek kayıt bedelinin 30 Mayıs 2023 tarihine kadar ödenmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilerek hukuka uygun hale getirilecektir.
Ruhsata aykırı yapılara 'yapı kayıt belgesi' verilmesi anlamına gelen imar affı en son Haziran 2018 genel seçimlerinden önce yürürlüğe girdi.
Son olarak 2018 senesinde çıkartılan imar barışı ile 31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen ve ruhsatsız olan ya da ruhsata aykırılık içeren yapılar için af getirilmişti. 6 Haziran 2018 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan 30443 sayılı karar ile imar barışı resmen yürürlüğe alınmış, başvuru yaparak yapı kayıt ...
İlgili 34 soru bulundu
Mevzuata aykırı yapıları kapsayan imar barışı affı, Kabine Toplantısı'nın ardından gündeme geldi. 11 Ekim 2022'de TBMM komisyonuna sevk edilen imar affı düzenlemesinin dokuzuncu kez hayata geçirilmesi bekleniyor.
İmar affı kanunu kaçak, ruhsatsız, iskansız projesine ve imara uygun olmayan ev, işyeri yani her türlü bina, kooperatif ve gecekondunun kayıt altına alınarak vatandaş ile devlet arasındaki mülkiyet sorununu kalıcı olarak çözüme kavuşması amacı ile yürürlüğe girmiştir.
Türkiye'de İmar Affı Uygulamaları
Türkiye'de imar affı ilk kez 1948'de uygulandı, ardından günümüze kadar doğrudan imar affına ilişkin 14 kanun, imar affı anlamına gelen 4 kanun ve imar affının sürelerinin uzatılmasına ilişkin 3 kanun çıkarıldı.
İmar affı son durum ve gelişmeleri ile gündemde yer alıyor. Kurallara aykırı şekilde inşa edilen gecekondu ve kaçak yapılar için geliştirilen düzenleme 30 Temmuz 2022 öncesinde ruhsatsız yapıları kapsayacak.
· İskan sorunu olan, bahçesi, balkonu, otoparkı imara aykırılık içeren ve kat mülkiyeti problemi olan yapılar düzenleme kapsamına girecek. Yani hem mülkiyet ve imar sorunu olan ruhsatsız binalar, hem de ruhsatlı olan fakat mevzuata aykırı eklemeler yapılmış konut ve işyerleri, yasal hale gelecek.
Kaçak Yapı Hapis Cezası TCK m.184
Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
3194 sayılı yürürlükteki İmar Kanunu'na eklenen geçici 16. madde kapsamında ruhsata aykırı olarak inşa edilen ya da ruhsatı olmayan yapıların kayıt altına alınabilmesi ve devletle vatandaşın uzlaşması amacıyla imar barışı düzenlenmiştir. İmar barışı ile bu türdeki yapılar hukuksal açıdan tanınır hale gelmiştir.
Kaçak yapı cezası işlendiğinden itibaren ödenmemesi durumunda, devlet yaptırırım yetkisini kullanmaktadır. Eğer kaçak yapı cezası ödenmez ise ve inşaat alanı aktif olarak yaşama açık olarak kullanılıyorsa inşaat sahibi ya da firma sahibi ilk olarak ceza miktar artırımına sonrasında ise hapis cezasına tutulmaktadır.
Ceza kesildikten sonra eğer ruhsat alınması mümkün ise ilgili yapı bir belediye sınırları içerisinde ise belediyede, eğer herhangi bir belediyenin sınırları içerisinde bulunmuyor ise bağlı olduğu valilikte gerekli işlemler gerçekleştirilerek ruhsat alması sağlanmaktadır.
Müracaatlar e-devlet sistemi üzerinden veya Bakanlığın yetkilendireceği kuruluşlara başvurularak yapılacaktır. Başvurular e-Devlet sistemi üzerinden takip edilebilecektir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bu konuda vatandaşlarımıza her türlü bilgi ve destekte bulunacaktır.
Bakanlık açıklamasında, imar Yönetmeliği'nde depreme karşı ilave önlemler getiren düzenleme, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak. Düzenlemeye göre içerisinde konut bulunan ve zemin hariç 4 kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma yapılması yasaklanacak.
Türkiye'de imar affı ile alakalı düzenleme en son 2018 yılında gerçekleşti. 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların çözüme kavuşması amacıyla İmar Barışı hayata geçirildi.
Kaçak binayı ruhsatlandırma.
Kaçak binalara belli koşullarda ruhsat veriliyor. Kaçak bina ruhsatı, eğer yapı belediye sınırları içindeyse belediyeler, belediye sınırları dışındaysa valilikler tarafından düzenleniyor.
6-) Köylerde tapulu tarla üzerine ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılan bağ, bahçe evleri de imar barışı kapsamında mıdır? Evet, bu yapılarda imar barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi alabilecekler.
1-) İmar Barışı hangi tarihten önceki yapıları kapsar? 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsar.
21 Yıllık AKP İktidarında 8 Kez İmar Affı | KRT Haber - YouTube.
Gecekonduların affının gündeme geldiği ilk yasa 1983 yılında çıkarılırken, “imar affı” ya da “imar barışı” kavramının ilk olarak kullanılması Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde 1984 yılında çıkarılan yasayla birlikte hayatımıza girmiştir.
Bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, yapı için mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek söz konusu bağımsız bölümün tapusu alınabilir.
İskân alınmayan ve/veya iskân alınmaya uygun olmayan bir binanın ekonomik bir değeri bulunmamaktadır. f. Bu durumda, eğer sözleşmede iskân alınması kararlaştırılmış ve iskân alınmamışsa yüklenicinin edimini ifa ettiğini kabul etmek mümkün olmayacaktır.
Bakan Kurum, yaptığı açıklamada, Bakanlıkça uygulamaya konulan İmar Barışı düzenlemesinde Yapı Kayıt Belgesi için 8 Haziran 2018'de başlayan başvuruların 31 Aralık'ta sona ereceğini duyurduklarını hatırlattı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri