Sedasyon ve genel anestezi, farklı anestezi tipleridir. Sedasyon işleminde hasta tamamen uykuya dalmadan işlem yapılırken, genel anestezide hasta tamamen uyku durumuna geçer. Sedasyonda hastanın solunumu kendi kendine sağlar ve hastayla iletişim kurulabilir. İşlem sırasında acı hissetmeden rahat bir şekilde uygulanır.
Sedasyon anestezi ile uyutulan kişi, her ne kadar derin uykuda olsa da söylenenleri anlayabiliyor, verilen komutları uygulayabiliyor. Uygulama sırasında kişinin ağrı duyması engellenmiyor fakat rahatlaması sağlanıyor. Bu da özellikle diş hekiminden korkan kişiler için kolaylık sağlayabiliyor.
Sedasyon nasıl bir duygu? Bu, verilen ilacın miktarına bağlı olarak kişiden kişiye göre değişir. Derin sedasyonda uykuda olacaksınız ancak hafif ve orta derecede sedasyonda genellikle hoş bir şekilde rahatlamış hissedersiniz.
Kanama dahil tüm işlemler kontrol edildikten sonra hasta anestezi uzmanı tarafından uyandırma odasında 5-10 dakika içerisinde uyandırılır. Uyandırma işlemi boyunca hastanın kendisine gelmesi beklenir ve dinlendirilir.
Minimal (Hafif) Sedasyon: Bedensel duyular üzerinde minimum düzeyde etki oluşturan minimal sedasyon, bir tür yatıştırıcıdır. Özellikle kaygı, panik atak gibi durumların yatıştırılması ve rahat bir tıbbi işlemin geçirilmesi açısından tercih edilen hafif sedasyonda hasta kendini rahat ve uykulu hisseder.
İlgili 43 soru bulundu
İşlemden altı saat öncesine kadar hastanın yeme içmeye son vermesi gerekir. İşlem sırasında; kişilerin kalp hızı, kan basıncı ve oksijen düzeyi sürekli olarak ölçülür. Sedasyon işlemi, kişide rahatlama ve uyuşma hissi yaratır.
Hastalara anestezi, sedasyon veya ağır hastalık durumunda solunum desteği sağlamak için entübasyon işlemi uygulanır.
Sedasyon kaç saat uyutur? Süre, hastanın geçireceği operasyona ve ilaçların dozuna bağlı olarak değişebilmektedir. Küçük çaplı operasyonlarda, örneğin 15 dakikalık bir uyku hali yeterli olacaksa hasta yaklaşık yarım saat sonra uyanacak şekilde ilaçlar uygulanabilir.
Sedasyon Vücuttan Ne Zaman Atılır? Ortalama 24 saat içinde anestezi ilaçları dışarı atılabilir. Bu durum sedasyon yöntemi ve hastaya göre değişiklik gösterebilir.
Yani dolgular için beklemek gerekmez, çekim için kanamanın kontrol altında olmasını takiben 2 saat sonra birşeyler yiyebilir. Sedasyon yönünden hastanın yutkunma sorununun olmaması ve cerrahi ya da diş çekiminden sonra ağızda kanama kontrolünün yapılmış olması gereklidir.
Solunum sıkıntısı olan hastalarda, Uykuda solunum durma öyküsü olan hastalarda, Soğuk algınlığı , ateş, kulak enfeksiyonu veya burnu tıkalı olan hastalarda sedasyon tedavisi tercih edilmez.
Sedasyon, diş tedavileri esnasında görülebilecek olan ağrı, endişe, korku ve mide bulantısını önlemek amacıyla genel anestezi uzman ve teknisyenlerinin yaptığı bir anestezi yöntemidir.
Sedasyon yapılması gereken çocuklar için sistemik olarak var olan bir hastalığı engel olmadığı sürece yaş sınırlaması yoktur.
Bilinçli sedasyon, hastaya uygulanan sedatif ilaçlar vasıtasıyla hastanın rahatlamasının ve sakinleşmesinin sağlandığı ve hastanın bilincinin açık olduğu sedasyon türüdür. Bilinçli sedasyonda hastanın bilinci açıktır ve hasta kendisine söylenenleri anlayabilir ve komutlara yanıt verebilir, hatta diyaloğa geçebilir.
Operasyon öncesinde sadece lokal veya bölgesel anestezi uygulamak, hastanın acı hissetmesini engeller ancak tüm operasyonu görmesini engellemez. Sedasyon verilen hastalarda ise hasta yapılan operasyonu hatırlamaz ve fark etmez.
Entübe edilecek hastaya ilk olarak anestezik maddeler verilir. Bu sayede hastanın entübe işlemi sırasında acı çekmesi önlenir. Anestezik maddeler ile hastanın solunum yolundaki kasların gevşemesi sağlanır ve hasta uyutulur.
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder.
Hastanın entübe olarak kaldığı süreç ne kadar uzarsa komplikasyon gelişme olasılığı da o oranda artar. Uzun süre entübasyon altında kalan hastalarda hava yollarında daralma ve akciğerlerin solunum desteğine bağımlı hale gelmesi gibi riskler gelişir.
Ağız ve diş sağlığı tedavileri genel olarak lokal anestezi ile yani yalnızca işlem yapılacak olan bölgenin uyuşturularak ağrıya duyarsız hale getirilmesi ile gerçekleştirilmekte ise de günümüzde gerekli görülen hallerde hasta uyutularak da tamamlanabilmektedir.
Çocuğuna Sedasyon Yaptıran Var mı? Çocuğuna bu uygulamayı yaptıranların sayısı fazladır. Çünkü çocuklarda meydana gelen diş hekimi korkusu yapılması gereken tedavinin aksamasına neden olur. Bu aksama karşısında bireylerin korkusunu durdurmak gerekir.
Günümüzde diş hekimliği uygulamalarında teda- viler lokal anestezi, sedasyon veya genel anestezi altında yapılmaktadır.
Sedasyon ve genel anestezi, farklı anestezi tipleridir. Sedasyon işleminde hasta tamamen uykuya dalmadan işlem yapılırken, genel anestezide hasta tamamen uyku durumuna geçer. Sedasyonda hastanın solunumu kendi kendine sağlar ve hastayla iletişim kurulabilir. İşlem sırasında acı hissetmeden rahat bir şekilde uygulanır.
Anestezi uzmanı tarafından sedasyon anestezinin etki süresi belirlenir ve ayarlanabilir. Yani istendiğinde etki süresinin 3 – 4 saate kadar uzatılması mümkün olabiliyor. Elbette daha kısa sürecek olan bir tedavide anestezinin etki süresinin de çok daha kısa olması sağlanıyor.
Sedasyon işlemi sırasında alerjik reaksiyon olur mu? Hayır, bilimsel olarak sedatif ilaçlara karşı alerji gelişimi çok nadirdir.
Sedasyon, İstanbul devlet hastanelerinde pek yapılmamaktadır. Çocuk hastalar için bazı üniversite hastanelerinde genel anestezi yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri