YABANCI DİL Yabancı dil bilgisi okuma, yazma, konuşma, dinleme becerileri olarak ayrı şekilde derecelendirilmelidir. Varsa sınav puanı eklenebilir. (IELTS, TOEFL, YDS vb.)
YDS puanı yüksek lisans, lisans, doçentlik sınavlarında başta olmak üzere; KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı hesaplanırken, yurt dışı üniversitelerde okuyup Türkiye'de denklik alınırken; memuriyette dil tazminatı alınırken YDS / e-YDS sonuçları kullanılmaktadır.
Eğer YDS ye aynı dilden bir kereden fazla girer ve farklı puanlar alırsanız, aldığınız en yüksek puan geçerli sayılır. Diğer puanlar dikkate alınmaz. ÖSYM Başkanlığı, Akademik kadrolara başvuruda bulunmak isteyen adaylar için YDS puanının süresiz geçerli olacağını ilan etmiştir.
CEFR ölçeğine göre, başlangıç düzeyinden ileri düzeye kadar olan dil becerileriniz (sırasıyla A1, A2, B1, B2, C1 ve C2) belirtilmelidir. Örneğin, İngilizce becerilerinizi 'İngilizce: B2 (İleri Orta Düzey)' şeklinde yazabilirsiniz.
YÖKDİL sınavı sonuçları, yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim, TUS, DUS ve doçentlik başvurularında kullanılabilir. YÖKDİL sınav sonuçları ayrıca üniversitelerde akademik yükseltmelerde gerekli olan dil yeterliliği puanı olarak da kullanılabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Zira YDS hem kamuda hem de özel sektörde geçerlidir.
“YDS'ye mi YÖKDİL'e mi girmem gerekiyor” diye soran adaylara biz de hangi amaçla sınava girmek istediğini soruyoruz. YDS akademik kadro, yükse lisans ve doktora başvurularında kabul edilmektedir ancak akademik hedefleri olan kişilere sınavın nispeten kolay olması münasebetiyle YÖKDİL sınavına girmesini salık veriyoruz.
A2, Başlangıç seviyesinin üzerindeki ilk kısımdır. B1, Yabancı bir firmada çalışabilmeniz için bilmeniz gereken minimum dil seviyesidir ve orta derece olarak adlandırılabilir. B2, İleri İngilizce olarak adlandırılır ve profesyonel olarak çalışma hayatında rahatça kullanabileceğiniz anlamına gelir.
CV hazırlarken çok itinalı bir dil kullanın. CV hazırlarken abartılı ve ağdalı bir dil kullanmamaya özen gösterin. Kendinizi uzman, deneyimli göstermek için gereğinden fazla süslü cümleler kullanmayın. İfadeleriniz, açık, net, yalın ve anlaşılır olmalıdır.
Not ortalamanız yüksekse bunu CV'nizde belirtmenizi öneririz. Genellikle 3.5 ile 4.0 arası yüksek not ortalaması olarak kabul edilir. Not ortalamanız yüksek değilse bunu CV'nizde belirtmenize gerek yoktur.
YDS, "Yabancı Dil Sınavı"nın kısaltmasıdır ve Türkiye'deki üniversitelerin lisansüstü programlarına başvurmak isteyenlerin İngilizce yeterliliklerini ölçmek için yapılan bir sınavdır. YDS, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yönetilir ve her yıl birkaç kez düzenlenir.
56 doğru 70 puan getirir. 60 doğru 75 puan getirir. 64 doğru 80 puan getirir.
ÖSYM mevzuatı üzerinden bakıldığı zaman, geçerli olan birçok farklı kurum adına YDS puanı 5 yıl boyunca kullanılabilmektedir. Aynı zamanda bu durum kurumları mevzuatı içerisindeki geçerlilik süresine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
6* BOTAŞ, TPAO, EPDK, SPK, BDDK, TKDK, YPK, TRT, TPE, TSE ve RTÜK gibi üst kurulları, Tüm Bakanlıklar, Genel Müdürlükleri, Enstitüler, Belediyeler ve İl Özel idareleri Müfettiş ve Müfettiş Yardımcısı Kadrolarına giriş sınavlarında adalardan YDS dil puanı istemektedirler.
Yabancı dil bölümü mezunları; farklı iş alanlarında yabancı dil ile eğitim veren, iletişim sağlayan ve iş yapan her kurumda çalışabilir. Başta öğretmenlik olmak üzere, akademisyenlik, editörlük, çevirmenlik, callcenter elemanı, turist rehberi, tercümanlık, online ders eğitmenliği vardır.
YDS Zor mu? YDS sınavı, yeterli İngilizce bilgiye sahipsen hiç zor değil. YDS, en basit tanımıyla İngilizce anlama becerini ölçen bir sınav. Güncel sınav programına göre sana 80 soru soruluyor ve bu soruları 180 dakika çözebilmen bekleniyor.
✓ Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum gibi bilgiler yazılmamalı. ✓ Uyruğunuzu yurtdışındaki işlere başvuru yaparken yazabilirsiniz. ✓ Mezun olduğunuz programları ters kronolojik sıra ile yazın. ✓ Okurken aldığınız dereceleri ya da önemli başarıları ve genel not ortalamanızı belirtin.
Gittiğiniz dil kurslarını, CV'nizde Kurslar bölümüne dahil edebilirsiniz.
Belirlenen kariyer hedefi kişinin başvurulacak pozisyona uygun kişisel ve mesleki özelliklerini tanıtıp başvuru amacını belirtirken yardımcı olacak önemli bir unsurdur. CV içerisinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, eğitim ve sertifikalar ve referanslara yer verilmelidir.
Resmi seviye tanımlaması "orta seviye üstüdür". Öğrenciler bu seviyede İngilizce konuşulan çeşitli akademik ve profesyonel ortamlarda bağımsız olarak hareket edebilirler, ancak nüans ve doğruluk hususları sınırlıdır.
Eğer başvurduğunuz iş yabancı dil bilmenizi gerektiriyorsa, özgeçmişinizde mutlaka bir "yabancı dil" bölümü bulunmalıdır. Burada, "çok iyi", "iyi", "orta" gibi sıfatlardan kaçınılması tavsiye edilir. Bunun yerine o dil ile alakalı yeteneklerinizin seviyelerini yazmanız önemlidir.
Avrupa Konseyi tarafından kabul edilen belgeye göre C1 seviyesindeki bir insanın neredeyse 6000 kelime, C2 seviyesindeki bir insanın ise neredeyse 8000 kelime bilmesi bekleniyor.
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, yabancı dil puanı olmayan fakat alanında en az 2 yıl deneyimi olan veya yüksek lisans yapmış olanlar https://yoksis.yok.gov.tr/ilansayfa/ adresinden yayınlanan Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi kadrolarına başvuruda bulunabilirler.
YDS sınav sonuçları, ÖSYM tarafından 5 yıl boyunca geçerlidir. Bu süre içinde, sınav sonucuyla başvurulan herhangi bir alanda (üniversite, yüksek lisans programı, iş başvurusu vb.) İngilizce dil yeterliliğini kanıtlamak için kullanılabilir.
Yani, YÖKDİL sınavı, yalnızca yüksek lisans ve doktora programlarına giriş için gereklidir. Ayrıca, YDS'den farklı olarak, YÖKDİL sınavında konuların lisans seviyesinde daha derinlemesine incelendiği ve soruların daha zor olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri