Seferi olan bir kimse, bütün sünnet ve nafile namazları, iki ve üç rekatlı farzları ve vitir namazını aynen kılar. Şafi mezhebine göre, zaman değil mesafe geçerlidir. Bu nedenle 90 km. lik bir yolculuğa çıkan kimse seferidir ve dört rekatlı farzları tam kılması daha iyi olmakla beraber, iki olarak kılması da caizdir.
Seferi olduğunuz durumlarda 4 rekatlık farz namazlar (öğle, ikindi, yatsı), 2 rekat kılınır. Sabah, akşam ve vitir namazı aynı kılınır.
Seferi olduğunuz durumlarda 4 rekatlık farz namazlar, 2 rekat kılınır. Sünnetlerin tamamı kılınır, müsait olunmazsa sünnetler terk edilebilir. Seferi iken misafir olan imama, mukim olan (misafir olmayan) kişi uyduğunda, 4 rekatlı namazlarda imam 2 rekatı kıldırdıktan sonra sağına soluna selam verir.
Cevap: Seferi olan kimsenin, dört rekat olan farz namazları iki rekat olarak kılması Hanefi mezhebinde vacip, Maliki mezhebinde sünnet-i müekkede, Şafii mezhebinde ise efdaldir. Seferî, yolcu olan bir kimse, mukim olan imama uyunca, farzları iki değil, mukim gibi dört rekat olarak kılar.
Seferilikte namaz; akşam vakti dışında öğle, ikindi ve yatsı vakitlerinde iki rekat olarak kılınır. Sünnetlerin de tamamı kılınır.
İlgili 32 soru bulundu
Yatsı namazının sadece farzını kılıp, ardından hemen vitir namazını kılmanın sakıncası var mı? Değerli kardeşimiz, Bu şekilde kılmak caizdir. Bununla beraber mazeret olmadan namazların sünnetlerini terketmek mekruhtur.
Hanefilere göre seferi olan birisinin dört rakatlı namazları iki kılması gerekir. Ancak dört olarak da kılsa namazı geçerlidir. Şafilerde ise yolcu bile olsa tam kılmak daha faydalıdır. Farz edelim ki gerçekten seferi olduğumuz halde namazı tam kılsak bile, namazımız geçerlidir.
Hanefîler şöyle demişlerdir: (ed-Dürrü'l-Muhtâr, I, 742) Eğer seferî emniyet içinde bir yerde konaklayıp yerleşmişse, namaz vakitlerine bağlı bulunan sünnetleri de kılar. Fakat, eğer korku ve kaçma durumunda ise, yani işi acele ve yolculuğuna devam etmek zorunda ise, sünnetleri kılmaz.
Hanefi'de sefer mesafesi 104 km, müddeti de 15 gündür. Giriş-çıkış günleri hariç, 15 veya daha fazla gün kalırsa mukim olur. Fakat giriş-çıkış günleri ile beraber 15 gün kalırsa seferi olur. Çünkü giriş-çıkış günleri sayılmadığı için 13 gün kalmış olur.
- Erkek baba evinden ayrılmışsa yolculuk esnasında seferidir. Baba evine varınca dilerse seferi gibi kılar, mukim kılması da caizdir. - Başka bir şehire yerleşmiş şahıs iki şehir arası yolculuk mesafesini aşıyorsa baba evine kadar seferidir.
Değerli kardeşimiz, Seferi olan bir kimse, bütün sünnet ve nafile namazları, iki ve üç rekatlı farzları ve vitir namazını aynen kılar.
Seferi olan kişilerin, dört rekat olan farz namazını iki rekat olarak kılmak için veya seferi namazı kılmak için farklı bir şekilde niyet etmesine gerek olmamaktadır.
Mâlik (ra) Peygamber Efendimizin (sas) yolculuktaki namazı nasıl cem ettiğini şöyle anlatıyordu: "Hz. Peygamber (sas), öğle vakti girmeden sefere çıkacağı zaman öğle namazını ikindi vaktine kadar erteler, sonra iki namazı beraber kılardı. Öğle vaktinden sonra yola çıktığında ise namazını kılar yola öyle çıkardı."
Vitir müstakil namazdır. Gece yarısından sonra kılmak iyidir. Vitir kılınmazsa yatsıyı kaza etmek gerekmez. Vitri kaza etmek gerekir.
Vitir namazı Ebû Hanîfe'den gelen ve Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre vâcip, Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed'in de aralarında bulunduğu fakihlerin çoğunluğuna göre ise müekked sünnettir.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Hamd, yalnızca Allah'adır. Bir müslüman, Vitir namazını kıldıktan sonra gece namaz kılmak istediği zaman (gece namazını) ikişer ikişer kılmalı ve Vitir namazını tekrar kılmamalıdır.
Dolayısıyla gittiği yerde Hanefîlere göre 15, Şâfiîlere göre 4 günden daha az kalmaya niyet ettiği takdirde seferî olur (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 268).
Yani gideceği yer seferilik mesafesinden fazla ise, niyet etmese de seferi olur; seferilik mesafesinden az ise, seferiliğe niyet etse de seferi olmaz. Demek ki, seferiliğin gerçekleşmesi için, hem seferi uzaklık şart, hem de niyet şart.
Seferîlik konusunda bu vatanlar kendi misli ile veya üstü ile bozulur, aşağısı ile bozulmaz. Bu yüzden insanın asıl vatanı olan yer, diğer ikâmet ve süknâ vatanları ile bozulmaz. Yani vatan-ı ikâmette bulunan kimse vatan-ı aslîye dönmekle müsafir olmaz.
Seferi namazı sabah ve akşam namazlarını kapsamadığından öğle, ikindi ve yatsı namazlarını kapsar. Bu vakitlerde de farzlar 4 rekat olduğu için 2 eksilterek farzlar 2 rekat kılınmaktadır. Sünnet namazlarda bir eksiltme yapılmamaktadır. Sünnetleri olduğu gibi kılmak esastır.
Birincisi: İllet ve hikmettir. İllet, gerçek sebep ve gerekçe demektir. Seferde namazı kısaltmanın gerçek sebebi Kur'ân-ı Kerîmde geçen, “sefere çıktığınız zaman ... namazları kısaltmanızda bir sakınca yoktur.” (Nisa Sûresi, 4:101.) âyetidir.
Sual: Hanefi'de seferde iken, iki namazı birleştirmek caiz mi? Hanefi'de seferde iken iki namazı birleştirmek asla caiz değildir. Ancak ihtiyaç ve zaruret olunca diğer üç mezhepten birini taklit ederek kılar. Seferde bir harac yani zorluk yoksa iki namazı birleştirmek haramdır.
Sual: Seferi, unutarak veya kasten 4 rekat kılsa ne yapar? Seferi olan imam, yanılarak dört rekat kılarsa buna uymuş olan mukimin namazı ne olur? Seferi olan farzı dört rekat kılarsa, son iki rekatı nafile olur.
Ulaşım araçlarında farz veya nafile namazlar kılınabilir mi? Otomobil, otobüs, uçak ve tren gibi ulaşım araçlarında nafile namaz kılmak caiz ise de, normal durumlarda farz namazların kılınması uygun görülmemiştir.
Değerli kardeşimiz, Uzun bir yolculukta namazınızı isterseniz kısaltmayıp tam kılabilirsiniz. Seferi (müsafir) olan kimsenin dört rekatlık farz bir namazı kasretmeden tam olarak kılması caizdir. Kılınan bu namazın iki rekatı nafile olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri