Bir odyolog tarafından hastanın alnına ve kulak arkalarına elektrotlar yerleştirilir. Daha sonra kulaklık/kemik vibratör aracılığıyla işitsel uyaran gönderilerek işitme sisteminin cevabı kaydedilir. Test esnasında hastanın sakin ve hareketsiz kalması, küçük çocukların ve bebeklerin uyuması gerekmektedir.
Çok kısa süren ve sessiz bir ortamda gerçekleştirilen test, genelde bebek uyurken yapılır; çünkü bebeğin test sırasında ağlaması ya da sesler çıkarması, işitme yeteneğini kontrol etmeyi zorlaştırır. Test sırasında anestezik veya sakinleştirici herhangi bir şey kullanılmaz.
Bebek doğal uykusundayken dış kulak yoluna yerleştirilen küçük bir probe ile iç kulağa özel bir ses gönderilir ve iç kulaktaki dış saç hücrelerinin sese tepkisi ölçülür. Bu işlem bebeğe hiçbir zarar vermez ve canını acıtmaz. Birkaç dakika süren basit bir ölçümdür.
Klinik ABR Testi Kime Yapılır? Klinik ABR testi, diğer yöntemlerden farklı olarak hasta uyumundan daha bağımsız bir tekniktir. Bu sebeple özellikle çocuklar ve bebekler olmak üzere her yaş grubunda uygulanabilir. Çocuklarda erken dönemde saptanan işitsel problemlerde etkenin belirlenmesi amacıyla uygulanan prosedürdür.
Yaşadığınız yerde bulunan devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, işitme merkezlerinde odyometristler tarafından yapılacak işitme testi size duyma yetinizle ilgili en sağlıklı bilgiyi yapılan testler sonucunda verecektir. Odyolog ve odyometristler tarafından yapılan testler sessiz oda ve kabinlerde yapılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
2023 yılı itibariyle 18 Yaş Üstü Olanlara devlet hastanesi veya üniversite hastanesi işitme cihazı raporu olması şartıyla, SGK emeklilerin ve yakınlarının işitme cihazının 3028 TL'sini karşılamaktadır. SGK Çalışan sigortalıların ve yakınlarının işitme cihazının 2422 TL'sini karşılamaktadır.
İşitme testi kamu kurumlarında sağlık sigortası kapsamında yapılabilmektedir. Bu nedenle sağlık sigortası olanlar herhangi bir ücret ödemeden işitme testi yaptırabilmektedirler.
Bu test ile işitme sisteminin işitsel uyarana cevabı kaydedilir ve yaklaşık 1 saat sürer. KLİNİK ABR/BERA TESTİ NASIL UYGULANIR? Bir odyolog tarafından hastanın alnına ve kulak arkalarına elektrotlar yerleştirilir.
Bebeğinizin duyma fonksiyonunun nasıl işlediği hakkında en kesin sonucu ise BERA testi vermektedir. Bu test; yenidoğan BERA-ABR testi ve klinik BERA-ABR testi şeklinde uygulanır.
Odyoloji bölümü, Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından yönlendirilen hastaların işitme ve denge hastalıklarının teşhisinde kullanılan pek çok testin yapıldığı bölümdür. Testler odyometrist ve odyologlar tarafından yapılmakta ve KBB uzmanları tarafından değerlendirilmektedir.
Bera Testi sırasında kişinin kulaklarına elektrotlar yerleştirilir ve beyin sapının işitme uyaranlarına nasıl yanıt verdiği kaydedilir. Bu test sırasında sessiz bir odada oturulur ve kulaklara hafif sesler verilir. Beyin sapının bu seslere nasıl tepki verdiği incelenerek işitme kaybının nedeni ve derecesi belirlenir.
40-55 dB arasında ise Hafif Derecede İşitme Kaybı. Düşük şiddetteki sesler duyulamaz, özellikle gürültülü ortamlarda konuşulanların anlaşılmasında zorluk yaşanır. Mutlaka işitme cihazı kullanmaya başlanmalıdır.
Bebeklerin birinci testte kalma nedenleri arasında orta kulakta sıvı bulunması veya dış kulak yolunun dar olması sayılabilir. Bebek ilk testten geçemez ise, iki hafta sonra tarama testi tekrarlanır. Yine geçemez ise, iki hafta sonra bir kez daha tekrarlanır.
İşitmeyi değerlendiren ileri testlerden biri olan Bera testinin Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulanmaya başlanmasıyla bölge halkının bu hizmete daha kolay ulaşması ve objektif bir test olmasından dolayı daha güvenilir sonuç vermesiyle olası işitme kayıplarının önüne geçilmesi hedeflenmektedir.
İşitme testi ses geçirmeyen özel test odalarının bulunduğu hastanelerde ya da işitme merkezlerinde yapılır. Test yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar sürer.
Konuşma odyometrisi testine göre herhangi işitme problemi olmayan kişilerde SRT değeri 20dB, MCL değeri 40-60 dB, SDS değeri %90-100, UCL değeri 100-120 dB'e eşit olmalıdır.
Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir.
Test, bebek 24 saatini doldurduktan sonra yapılabilir. Ancak en uygun zaman, doğum sonrası 48 saatlik olduğundadır. Tercihen bir odiolog (işitme testi uzmanı) ya da bu konuda eğitimli bir hemşireyle birlikte yapılan testte, cihazın hassasiyeti kadar yapan kişinin deneyimi de önemlidir.
Çocuğa kulaklık takılır ve 2-10 dakika süren testle işitip işitmediği anlaşılır. Ancak işitme kaybının derecesi tam olarak tespit edilemez. O durumda da daha ayrıntılı bir test olan beyin sapı odyometrisi uygulanır.
İşitsel beyin sapı davranımı (ABR/BERA) Testi; Objektif, yani hastanın katılımını gerektirmeyen ve odyolojik tanıda yaygın olarak kullanılan en geçerli elektro fizyolojik test yöntemidir. Bebeklere genelde kendi doğal uykularında yapılır. Bera test işlemi bebeğe hiçbir zarar vermez ve canını acıtmaz.
Tarama testi olarak adlandırılan Otoakustik Emisyon Testi'nde, bebeğin kulaklarına belli şiddette sesler verilir ve iç kulak hücrelerinin verdiği cevap ölçülerek duyup duymadığı anlaşılır. Bu test, bebeğe acı vermez, rahatsız etmez.
"Doğduklarında ise seslere, özellikle insan sesine karşı çok hassastırlar. Üç aylıkken seslere gülücükle tepki vermeye, 6 aylıkken “agu” lara başlarlar. İşitmeyen bebekler bu gelişme safhalarından geçerken, kısıtlı ipucu alacak ve çevreleri ile iletişim kurmakta zorlanacaktır.
(11) İşitme cihazı sağlık kurulu raporu ve odyolojik test sonuçları 4 (dört) ay süreyle geçerlidir. (12) İşitme cihazı kulak kalıplarının yenilenmesinin gerektiğinin tek KBB uzman hekimi raporu ile ibraz edilmesi durumunda Kurumca bedelleri karşılanır.
Odyometrist, KBB hekiminin yönlendirmesi ve talimatları üzerine tedavisi süren hastalara çeşitli odyolojik testler uygular ve hastanın işitme yetisini ölçer.
Bunun için ilgili kişi ses geçirmeyen kabine alınır. Ardından da kulaklık takar. Bundan sonra değişik frekanslarda sesler verilerek, kişiden duyduğunda düğmeye basması istenir. Aynı zamanda kemik ve hava yolu işitme dereceleri de burada anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri