Günde Kaç Saat Takmam Lazım? Şeffaf plaklar yemekler dışında gece uyurken de dahil olmak üzere tüm gün boyunca takılmalıdır. Hasta plakları günde en az 20-22 saat boyunca kullanmalıdır.
Gece plağını günlük yaşamda da kullanmanız mümkün olmaktadır. Eğer gün içerisinde strese maruz kaldıkça dişlerinizi gıcırdatıyorsanız bu plakları sizde kullanabilirsiniz. Ancak plak kullanımının 24 saatlik zaman içerisinde 12 saatten daha fazla kullanılması uygun bulunmamaktadır.
Hasta, diş hekimine görünüp gerekli muayeneler yapıldıktan sonra hastanın ağız ve diş ölçüleri alınır ve uygun şekilde koruyucu gece plağı yapılır. Şeffaf plaklar, hem gündüz hem gece kullanımına uygundur. Bunlar, daha çok gündüzleri de çene ekleminde istemsiz hareketlerin var olduğu hastalar için önerilmektedir.
Şeffaf Plaklar Günde Kaç Saat Takılır? Plaklar günün büyük bir kısmında dişlerde kalmalıdır. Yaklaşık 20 ile 22 saat arası dişlerde olması gerekir.
Böylece şeffaf plakların tüketilen gıdalarla deforme olmalarının önüne geçilebilir. Şeffaf plakların ilk bir yıl boyunca her gece takılması, sonraki yıl haftada 3 gece takılması, bir sonraki yıl haftada 2 gece takılması ve son olarak dördüncü yılda da haftada 1 gece takılması önerilir.
İlgili 30 soru bulundu
2023 yılında şeffaf plak fiyatları 12.000 TL ile 20.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Şeffaf plaklar 15 günde bir değiştirilir. Örneğin tedaviniz için 20 plak üretilmiş ise tedaviniz 10 aylık bir süreye denk gelecektir. Kontrol seansları geleneksel tedavi yöntemlerine göre daha azdır, böylece yurt dışından gelen hastalar için büyük avantaj oluşturmaktadır.
Gece Plağı ve Beslenme
Beslenme dışında ağızda kalması tedavinin sağlığı açısından daha faydalıdır. Şeffaf oldukları için gece plakları gündüz de kullanılabilir, başkaları tarafından fark edilmez.
Gece plağı diş sıkma şikayeti olan hastalardan dişlerinin ölçüsü alındıktan sonra, laboratuvar ortamında hazırlanan ve genellikle üst çeneye uygulanan şeffaf bir apareydir.
Şeffaf plaklarınızı kutusuna yerleştirirken üst üste koymayınız. İç içe geçecek şekilde yan yana olacak şekilde yerleştiriniz. Şeffaf plaklarınız takılıyken sıcak olmayan içecekler tüketilebilir. Sıcak içecekler kullanılan plağın formunu bozabildiği için tavsiye edilmemektedir.
Gece plağı, hastanın şikayetine bağlı olarak alt çeneye ya da üst çeneye uygulanabilen şeffaf bir apareydir.
17 May Bruksizm Tedavisinde Gece Plağı
Gece plakları bu hastalığın tedavisinde yardımcı olmaktadır fakat ne yazık ki tam olarak tedavi ettiği söylenemez. Gece uyurken kullanılan plaklar dişleri korumak için etkili bir seçenektir. Asıl tedavi hastanın stres faktörlerinden uzak durmasıdır.
Gece plağı özellikle uykuda kullanıldığından dolayı gece diş gıcırdatma ve sıkmayı engeller, bu sebepten dolayı daha rahat ve sorunsuz bir uyku çekmenize yardımcı olur. Uyku sırasında kişinin kendi diş gıcırdatmasına uyanmasını engeller, kişinin uyandığında çene ağrısı yaşamasını engeller.
Ancak genel olarak 6 ay ile 3 yıl arasında kullanılabilmektedir. Bu süre üzerinde etkili olan faktörler aşağıdaki gibidir: Diş gıcırdatmanın şiddeti. Sahip olduğunuz gece plağının kalitesi ve türü
Yiyecek kalıntılarını temizlemek için protez dişleri ılık suyla iyice yıkayın. Bir protez diş temizleyicisi kullanın. (Geleneksel diş macunu, çamaşır suyu, sirke ve sabun protez diş temizliği için tasarlanmamıştır ve bazı durumlarda zarar verebilir.
Kişiye özel olarak üretilmesi ve farklı malzemelerden yapılabiliyor olması sebebiyle gece plağı fiyatları 400 TL ile 800 TL arasında 2022 yılında değişkenlik gösterebilmektedir.
Aşınmaması için yalnızca suyla temizleme yöntemi kullanılmalıdır. Ayrıca yumuşak bir diş fırçası ile sadece su ile fırçalayabilirsiniz. Soğuk veya ılık suyla yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla nazikçe fırçalayarak kolayca temizlenmelidir. Böylece gece uyku sırasında plak üzerine yapışmış tüm kalıntılar giderilmiş olur.
Şeffaf plakların uygulandığı ortodontik bozukluklar çok çeşitli olmaktadır. Dişlerdeki çapraşıklık, aralıklı dişler, yanlış kapanışın tedavisinde çene genişletilmesi gibi birçok ortodontik bozukluklarda kullanılır.
Öğr. Üyesi Cansın Çelebi, “Diş sıkma ve gıcırdatma tedavisi için kullanılan gece plağının hijyenine dikkat edilmediği taktirde ağız kokusu ve uzun dönemde diş çürükleri ve diş eti iltihapları gelişebilir.” ifadelerini kullandı.
Mikrobiyal Dental Plak:
Bakteri plağı, her gün yeterli ağız bakımı yapılıp temizlenmezse birikebilir. Uzun süre biriken plak içerisindeki bakteriler, kötü koku oluşmasına neden olabilir.
Devlet hastanelerinin diş hekimliklerinde çene dişlerinize gece plakları ücretsiz yapılmaktadır.
Bu plaklar, dişlerinizi düzeltirken birçok avantaj sunar, ancak ağız kokusu gibi sorunlarla ilişkilendirilmemelidir. Şeffaf plaklar doğru bir şekilde temizlendiğinde ve ağız hijyeni kurallarına uyulduğunda ağız kokusu yapmamalıdır.
İlk kez dişlere plak geçtiği oluşan bu ağrı tamamen normal kabul edilir. Belirli bir zaman sonra dişler zaten bu plaklara uyum sağlayacağı için gittikçe hafifleyen bir acı yaşarsınız. BU acı metal diş tellerine kıyasla çok daha azdır ve geçicidir. Şeffaf plak tedavisi konforludur.
İlk plak en zoru olmakla beraber, yeni plaklara geçildiği zaman 1-2 saat kuvvet hissediliyor ancak sonra geçiyor. (ipucu olarak vermek gerekirse, hastalar bu kuvvetten mutlu oluyorlar çünkü tedavinin işlediğini bu kuvveti hissettikleri zaman daha fazla anladıklarını belirtiyorlar.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri