Yazın bol sulu, elden düşmeyen meyvesi şeftali de içindeki şeker miktarıyla üzmüyor değil. 150 gramlık bir şeftalide -ki bu ağırlık ortalama 1 şeftaliye denk geliyor, 13 gram şeker var.
1 adet orta boy şeftali, ortalama 13 gram şeker içerir. Hem sade bir şekilde, hem de tatlı yapımında kullanılabilir. Hafif ekşi bir tada sahip olan böğürtlen, çok zengin bir lif kaynağıdır ve uzun süre tok tutar. Bir kase böğürtlen, yaklaşık 7 gram şeker içerir.
En çok şeker içeren yoğurtlar şöyle sıralandı: - Tatlı yoğurtlarda her 100 gram için ortalama 16.4 gram şeker bulunuyor. - Organik yoğurtlar ise her 100 gram başına 13.1 gram şeker içeriyor. - Çocuk yoğurtları da 100 gram başına 10.8 gram şeker içeriyor ve bu iki küp şekere eşdeğer geliyor.
Örneği şeker oranı en yüksek meyve üzüm olarak bilinir. Bunun yanında en şekerli meyve hangisidir sorusunun cevabı üzümle birlikte karpuz da olabilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Şeftali glisemik indeksi ve yükü düşük olan bir meyvedir. Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez.
Peynir,içerdiği yüksek protein , düşük karbonhidrat sayesinde sağlıklı glikoz seviyeleri korunmasına yardımcı olabilir. Glisemik indeks, besinleri kan şekerini ne kadar hızlı yükselttiklerine göre derecelendirir. Çoğu peynir çok az karbonhidrat içerir. Bu yüzden, glisemik indeksleri düşüktür.
Öğünlere günde ortalama 38 gramdan fazla yumurta katmanın diyabet riskini yaklaşık olarak yüzde 25 oranında artırdığı ortaya çıktı. Günde (bir yumurtanın eşdeğeri olan) 50 gramdan fazla yiyenlerin hasta olma riski ise yüzde 60 arttı.
Şeker hastalarının uzak durması gereken meyveler:
Muz. Balkabağı Karpuz. İncir.
Nişasta ve Lif: Beyaz ve tatlı patates hem nişasta hem de diyet lifinin zengin kaynağıdır. 100 gram beyaz patates 29 g karbonhidrat ve 2 gram şeker içerirken, tatlı patates 24 g karbonhidrat ve 7 gram şeker içerir.
Buna karşın protein içeriğinin yüksek olması nedeniyle kan şekerini düşüren besinler arasında üst sıralarda yer alan yoğurt, diyabet hastaları tarafından düzenli olarak tüketilmelidir.
Glisemik indeksi yüksek, yani kan şekeri değerlerini hızlı değiştirebilen üzüm, incir, muz, kavun, karpuz ve kuru meyvelerin tüketimi bazı kişiler için sakıncalı hale gelebilir. Diğer meyvelerin lif oranları yüksek olduğu için ara öğünlerde tüketilen meyveler kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
Ahududu: 5,4 gr şeker (Bütün olarak 1 su bardağı) Böğürtlen: 7.0 g şeker (Bütün olarak 1 su bardağı) Çilek: 7,4 gr şeker (Bütün olarak 1 su bardağı) Karpuz: 9,4 gr şeker (Küp küp 1 su bardağı)
Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturuyor.
Nişasta içermeye bir sebze olan domates, bu özelliği sayesinde kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Diğer karbonhidrat içeren yiyecekler gibi patates de kan şekerini yükseltir.
Kan şekerini dengede tutuyor
Turşu gibi fermente yiyecekler öğünlerle birlikte tüketildiğinde, içeriklerinde yer alan sirke sayesinde insülin salınımını dengeleyerek daha kontrollü bir kan şekeri sağlıyorlar.
KAN ŞEKERİNİ DENGEDE TUTUYOR
Yine içerdiği sirke sebebiyle turşu suyu yemek sonrası kan şekeri seviyesini dengeliyor.
Şeker hastalarının sağlığını tehdit eden bir unsur da kandaki yüksek sodyum miktarıdır. Yemeklerin yanında turşu tüketmek istediğinizde düşük sodyumlu ve tuzsuz turşuları tercih edebilirsiniz. Turşu tüketimi tansiyon ve şeker hastaları için ölçülü olmalıdır. Günlük turşuları tüketebilirsiniz.
Nar - 14 gram şeker.
Ortalama bir domates, yaklaşık 22 kalori olup 5 gram karbonhidrat, 3 gram şeker, 1,5 gram lif içerir.
Başlıca ilave şeker kaynakları; şekerli içecekler (kola, gazlı içecek, limonata, hazır meyve suyu vb.), şeker, şekerleme, kek, pasta, turta, kurabiye, hazır meyve suları, hamur işi ve sütlü tatlılar, helva, dondurma, reçel, marmelat, çikolata ve şeker ilaveli tahıllardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri