Margarinlerin yapımında hangi yağlar kullanılmaktadır? Türkiye'de üretilen margarinlerde genellikle ayçiçeği, soya, pamuk, kanola, palm ve türevleri gibi bitkisel yağlar kullanılmaktadır.
Margarin, tereyağının yerine kullanılmak üzere üretilmiş olan, çeşitli bitkisel ve hayvansal yağlardan doğal veya kimyasal olarak elde edilen yağ çeşididir.
Margarin, laboratuvar koşullarında doymamış bitkisel yağların hidrojen eklenmek suretiyle doymuş yağ haline getirilmesidir. Trans yağ, doymamış yağ asitlerine verilen yaygın ad.
Margarin bitkisel kökenli,tereyağı ise hayvansal kökenli bir ürün olduğundan arada aroma ve lezzet farkı olsa da hamur işi ve keklerde istenen tokluğu her ikisi de sağlayabilir. Margarin yerine sıvı yağ kullanılması ise pek önerilmez çünkü özellikle hamur işi tariflere sıvı yağ margarinin verdiği tokluğu veremez.
Margarin ise sıvı bitkisel yağlardan üretilir ve doymuş yağ oranı düşüktür, kolesterol içeriği ise yoktur. Ancak margarin hidrojenleştirme (doymamış yağ asitlerinin hidrojenle doyurulması) denilen bir yöntemle üretildiği için trans yağ miktarı yüksektir.
İlgili 20 soru bulundu
Ticari olarak satılan tereyağının en az yüzde 80'i yağ olmalıdır. Kalan yüzdesi ise su ve süt proteinlerinden oluşmalıdır. Margarin ise; yağ, tuz, su ve emülgatörler gibi birkaç ilave bileşenden yapılır. Bitkisel temellidir ve içinde birden fazla bileşen bulunur.
Tereyağı hayvansal yağdan üretilirken margarin bitkisel yağ ile yapılır. Bu fark lezzet, doku ve beslenmeye etki eder.
Margarin sebze yağlarından yapılır, o yüzden kolesterol içermez. Margarin, tereyağına kıyasla “iyi”, yani çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar yönünden de yüksektir. Bu yağ türleri, doymuş yağların yerine kullanıldığında düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), başka deyişle “kötü” kolesterolün düşürmeye yardımcı olur.
Kesin miktar, margarini üretmek için hangi bitkisel yağların kullanıldığına bağlıdır. Örneğin, soya fasulyesi yağı bazlı margarinler yaklaşık olarak %20 oranında çoklu doymamış yağa sahiptir ve çoklu doymamış yağ genellikle sağlıklı kabul edilir. Doymuş yağa kıyasla da kalp sağlığı için faydalı sayılabilir.
Bitkisel margarin, çeşitli bitkisel yağların kısmi hidrojenasyonu sonucu elde edilen sertleştirilmiş rafine yağlardan veya bu yağlara çeşitli bitkisel rafine yağların karıştırılmasıyla elde edilen ve içerisinde emülsiyon halinde su, süt veya sıvı süt ürünleri bulunabilen yağlardır.
Margarinler sağlıklıdır çünkü margarin bitkisel yağlardan üretilir. Kolesterol ve trans yağ içermez, beslenme çeşitliliğine katkı sağlar. Margarin, Omega 3 ve Omega 6 yağları içerir. Ayrıca margarinde A ve D vitaminleri bulunur.
Aslında helal olan bir yiyecek türü bir nedenle, doktor tarafından yenmesi sakıncalı görülürse o yiyecek yenmesi caiz olmayanlar sınıfına girmektedir. Margarin üzerinde yıllardan beri 'sakınca' işaretleri vardır. Damar tıkanmalarına neden olduğu, çocuklara yedirilmemesi tavsiye edildiği bilinmektedir.
Margarin Nedir? Margarin, sertleştirilmiş yağ, su, süt fazı ve katkı maddelerinden oluşan bir emülsiyondur. Su fazı, margarinde yağ fazı içinde dağıtılmış haldedir.
Margarin özellikle hamur işlerinde ve tereyağının kullanıldığı tüm alanlarda kullanılabilir. Ancak özellikle et yemeklerinde kullanılması önerilmez, çok kolay yanabilen bir yağ türüdür. Hamur işlerinde kullanıldığında o tarifin daha geç bayatlamasını sağlar, daha kıyır kıyır ve daha dayanıklı hamurlar yapmanızı sağlar.
* Margarin beslenme çeşitliliğine katkı sağlayan bir besindir. * Margarin; Omega 3 ve Omega 6 yağları içermektedir. * Margarinde A ve D vitaminleri bulunmaktadır. * Margarin iyi bir enerji kaynağıdır.
Bitkisel margarin; çeşitli bitkisel yağ karışımlarının değişik oranlarda su veya süt yağı karıştırılmasıyla elde edilen bir yağdır.
Margarin plastikten yalnızca 1 molekul farklıdır.
“Toplumda margarin gibi katı yağların damarları tıkadığına, zeytinyağı gibi sıvı yağlarınsa daha zararsız olduğuna dair yaygın bir inanış var” diyen uzmanlar, bunun yanlış olduğunu söylüyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Aldığınız tereyağı hakkında kuşkularınız varsa, tereyağından küçük bir parça alıp sıcak suya atın. Gerçek tereyağı tek parçada ufalarak erir, eğer parçalara ayrılarak eriyorsa o tereyağı değil margarindir.
Margarinler; ayçiçek, mısır, palm, kanola ve pamuk yağı gibi 0 saf bitkisel yağlar kullanılarak üretilirler. Tohum ve meyvelerden üretilen yağlar, içerisinde bazı safsızlıkları da bulundurur, bu gibi yağlar 'ham yağ' olarak adlandırılır.
Margarin yerine kullanılabilecek neredeyse tek alternatif tereyağıdır.
Piyasada bulunan birçok üründe de bu yağ çok yüksek sıcaklıklara maruz bırakılarak kullanılmaktadır.Üzerinde yapılan araştırmalar ;yüksek ısıya maruz kalmış bu palm yağının; yüksek doymuş yağ oranı nedeniyle kolestorol seviyesini artırarak, kalp krizi ve felç riskini artırdığını belirtmektedir.
Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlular, zeytinyağı ve avokado yağ yakma üzerinde yararlı etkileri olabilecek sağlıklı yağ kaynaklarından birkaçıdır.
Kahvaltılık margarinle tereyağı arasında ciddi fark var. Pilav yapacak veya kahvaltıda ızgara ekmeğe margarin sürerseniz sorun yok. Türkiye'de üretilen margarinlerin yüzde 90'ında trans yağ yok.
Bu nedenle hamurun içerisinde mutlaka soğuk ya da oda sıcaklığında olacak bir şekilde tereyağı ya da margarin kullanmak gerekiyor. Ancak tart, kiş hatta galette gibi tariflerde genellikle tereyağı kullanılıyor. Çünkü tereyağının daha yoğun bir lezzeti ve hamura verdiği daha tok bir kıvam var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri