Bakteriler, Süt ve süt ürünleri içerisinde çoğalırken bazen gaz üretirler ve bu da pakette şişme gözlenmesine neden olur. Bu durum, ambalaj şiştiğinde ne olduğuna dair en uygun açıklamadır.
Çünkü eritme teknolojisinde peynir 75 derecede yapılıyor ve bunun üzerine çıkılırsa peynir yağını salgılar ve kaşar yapmak mümkün olmaz şeklinde konuştu. Cankurt, söz konusu maddenin özellikle sinirlerde tahribata yol açması nedeniyle tüketicileri şişmiş peynir almamaları hususunda uyardı.
Şişme, peynirin yapımı sırasında, yani baskı, salamurada kalış veya imalathanede bek- leme döneminde ortaya çıktığı gibi, bazende soğuk hava deposunda veya olgunlaşma mah- senlerinde görülür. Peynirin imalatı sırasındaki şişme olayına «erken şişme» denir ve bunun amili koli bakterileridir.
Sağlıklı koşullarda üretilmemiş, paketleme ya da saklama koşullarında sorun olan ürünlerde et, peynir gibi ürünler bakteri üremesi sonucu dışarıya gaz salgılar ve bu nedenle ürünün paketi balon gibi şişer. Bu nedenle özellikle marketlerin yüksek indirimler sunduğu dönemlerde paketi balon gibi şişmiş ürünleri almayın.
Peynirin imalatı sırasındaki şişme olayına “erken şişme” denir ve bunun amili koli bakterileridir. Sonradan olgunlaşma dönemindekine ise “geç şişme” denir ve peynirde bütirik asidi fermentasyonu sonucu meydana gelir.
İlgili 26 soru bulundu
Kaşarın bozulduğunu anlamak için görünüşüne bakmak çoğunlukla yeterli bilgi verir. Kaşarı tüketmeden önce dış yüzeyine iyice göz atmalı ve herhangi bir küf olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer herhangi bir yerinde küflenme başladıysa kaşar bozulmuş demektir.
İsviçre'deki bir ziraat enstitüsüne göre, deliklerin sebebi saman tozları. Agroscope adındaki enstitü, süt sağılırken kovalara düşen "mikroskopik denecek kadar ufak" saman parçacıklarının, peynir olgunlaşırken bu tür deliklere yol açtığını bildirdi.
Alınan su ve tuz miktarı vücutta şişme ve ödem gelişiminde çok önemlidir. Gözle görülür bir ödem yani vücutta su toplaması olduğunda 3 litre kadar fazla sıvı vücutta birikmiş demektir. Ödemin oluşumunda böbrekten su ve tuz tutulumu önem taşır.
Ellerin şişmesi genelde vücutta su toplanmasına veya ellerde doku ya da eklemlerin iltihaplanmasına işaret eder.Adet döneminde ya da hamilelik sırasında vücudun su tutması gibi sıradan bir neden ya da iltihaplı bir hastalık gibi daha ciddi sağlık sorunları ellerin şişmesine yol açabilir.
Dondurucu ve kriyojenik yerine buzdolabının meyve ve sebze kısmında saklanması daha uygundur. Tadını ve görüntüsünü bozmamak için açık bırakılmamalıdır. Kâğıt havlu veya peçeteye sarıldığında peynir bozulmadan uzun süre saklanabilir. En iyi karanlık bir ortamda saklanır.
Telemenin kendi ağırlığıyla biraz daha su kaybetmesi sağlanır, sonrasında ısıtılarak yoğrulur. Tuz bu aşamada verilir ve yoğrulmayla beraber süt proteinleri uzun diziler halinde birbirlerine bağlanmış olur ve kaşar peyniri tekrar ısıtıldığında bu protein zincirleri sayesinde uzar.
Tüketicinin kaliteli taze kaşar peynirini seçerken; sert yapılı, kendine has kokulu, süt tadında ve sarımsı renkte olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Kalitesiz taze kaşarın ise aşırı sarı renkte veya kahverengiye dönük, yumuşak yapılı, margarin tadı verdiğini ve kesim sırasında ise bıçağa yapıştığını belirtiliyor.
Ambalajı kontrol edin.
Bozulmuş, bombaj yapmış, şişmiş, delinmiş, sızma yapmış ve çöküntüye uğramış ambalajlarda bulunan ürünler kesinlikle alınmamalıdır. Bunlar fiziksel etki ya da mikroorganizma faaliyeti sonucu oluşmuş olabilir. Bu yüzden bu tarz ambalajlı ürünler alınmamalıdır.
Bazı insanlar için laktozu sindirmek zordur, bu yüzden gaz ve şişkinlik yapar. Sürekli şişkinlik hissediyor ve her gün peynir, yoğurt, süt veya sütlü tatlılar tüketiyorsanız, 10 gün ara verin. Şişkinlik probleminiz azalırsa, 10 günün sonunda tekrar sütlü ürünler tüketin ve nasıl hissettiğinize dikkat edin.
Vücudun Su Tutması
Özellikle göz altında sabahları görülen şişliğin ana nedeni vücudun su tutmasıdır. Suyun fazla miktarda depolanmasının nedeni aşırı tuzlu beslenme ile kandaki sodyum oranının yükselmesi, çok sıcak ve nemli hava ve güneş yanıkları olabilir.
Özellikle şişme durumlarında soğuk kompres yapılması şişliği azaltacaktır. Bunun dışında verilecek olan ağrı kesici ilaçlar ve kremlerle ağrıların giderilmesi sağlanır.
Özellikle sabahları yaşanan yüz şişmesini en büyük kaynağı vücudun su tutmasıdır. Aşırı tuzlu tüketim, güneşe uzun süre maruz kalma, bir takım ilaçların kullanımı, B vitamini eksikliği, hamilelik, regl ve menopoz vücudun su tutup ödem yapmasına bu durumda haliyle yüz şişmesine neden olmaktadır.
Hava sıcaklığının arttığı bu günlerde ödemin daha yaygın görülmesinin nedeni, sıcağın etkisiyle ciltte bulunan damarların genişlemesidir.
FİZİKSEL AKTİVİTE: Düzenli yapılan egzersiz vücuttaki sıvı dengesininde korunmasına ve düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Gün içinde yapıcağınız 30-45 dk tempolu yürüyüş ödem probleminizi azaltacaktır.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri