Agave şurubu çok şaşıracaksınız ama bir kaktüs türünden elde edilir. Bu tatlandırıcının da görüntüsü bala benzer ancak daha aromasız bir tadı vardır. Şeker hastaları için en uygun tatlandırıcılardan birisidir.
1 su bardağı pudra şekeri için 1 su bardağı toz şeker ile 1 yemek kaşığı mısır nişastasını robottan çekmeniz yeterli olur. Sıvı alternatifler de şekerin yerini tutmada oldukça iyidir. Bal, agave şurubu, akçaağaç şurubu gibi alternatiflerin her biri için doğru ölçü 1 su bardağından 2 yemek kaşığı eksik şeklindedir.
Tatlı tariflerinizde ve ara öğünlerinizde kullanabileceğiniz, şeker yerine geçen alternatif bir çok farklı gıda türü var. Mutfağımızda en çok yer alan; bal, stevia, agave şurubu, hurma, akçaağaç şurubunu sıralayabiliriz.
İlgili 18 soru bulundu
Fruktoz, meyvede doğal olarak bulunan şekerdir. Toz halinde bulunduğu için tariflerde rahatlıkla kullanılır. 100 gram şeker yerine sadece 60 gram fruktoz yeterli olacaktır.
Doğal Tatlandırıcılar
Yaygın doğal tatlandırıcıları bal, stevia, agave şurubu, akçaağaç şurubu, hurma suyu ve Hindistan cevizi şekeri olarak sıralayabiliriz.
Hurma şurubu ayrıca akçaağaç şurubu veya baldan 10 kat daha fazla antioksidan içerir. Şekerden daha tatlı bir şeker ikamesi arıyorsanız, stevia'yı deneyin. Stevia kullanmak için kahvenize birkaç damla sıvı stevia ekleyin veya küçük bir kaşık stevia özü tozu karıştırın.
Şekersiz kahve günde 2-3 bardak içildiğinde şeker hastalığı oluşumunu yüzde 25 ile yüzde 50 oranında azaltarak, kan şekerinin yükselmesini engelliyor. Kafein içeriğine bağlı olmaksızın şekersiz kahve tüketmek de tip 2 diyabet riskini azaltıyor.”
Bir yemek kaşığı kuru stevia yaprağı, bir bardak toz şekere eşdeğer tattadır.
Günümüzde ise keçiboynuzu pekmezi, keçiboynuzu kürlerinin yanında tozu da görülmeye başlanmıştır. Keçiboynuzu tozu içerisinde bulunduğu yüksek oranda şekerle, çikolata ya da şekerleme alternatifi olarak kullanılmaktadır.
Pekmez de şekere alternatif olarak kullanabileceğiniz malzemelerden biri. Özellikle harnup pekmezi, hurma pekmezi gibi daha tatlı pekmezleri kullanmak tatlılarınızın lezzeti açısından daha bir şahane olacaktır.
* Şeker hastaları şekersiz gıdalarla beslenme düzenine sahiptir. Kan şekerini yükseltmeyen besinlerden biri de steviadır. * Stevianın olduğu öğünlerle beslenen kişiler, vücudundaki insülini dengeler.
Sıvı stevia daha çok çay, kahve, salata ve tatlı soslarında tercih edilir. Toz formunda olan stevia tıpkı sofra şekeri gibi tüm tariflerde rahatlıkla kullanılabilir. Ancak stevia, normal şekere göre çok daha tatlıdır.
Eritritolün kan şekeri ve insülin seviyeleri üzerinde anlamlı bir etkisi yoktur. Stevia'ya kıyasla sofra şekerine en yakın tat olması/tüketim sonrası damakta acı tat bırakmaması nedeniyle daha sık tercih edilir.
Şeker Yerine Kullanabileceğiniz Stevia Otu Hakkında Bilmeniz Gerekenler. Favorilerinize Ekleyin. İşlenmiş şekerden 100-300 kat daha tatlı olan ve birçok üründe tatlandırıcı madde olarak kullanılan doğal bir bitki stevia.
Yoğun tatlı aromaya sahip olan stevia, bazı kişilerde yutkunmada güçlük yaşatabilir. Alerjik reaksiyon gösterme ihtimali de unutulmamalıdır. Papatya çayı gibi bitkilere alerjisi olanların stevia tüketiminden uzak kalması gerekir. Stevia, çok yoğun miktarda tüketilmemelidir.
Bu nedenle şeker yerine bal kullanırken dikkat etmemiz gereken husus, balın 45 derecenin üzerinde sıcaklıktaki içecek veya gıdalara karıştırılmamasıdır. Bu kurala dikkat ederek her zaman beslenmemizde şeker yerine balı rahatlıkla kullanabiliriz.
Şeker Yoksunluğu Nedir? Şekeri hayatınızdan tamamen çıkardığınızda şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, kramplar ve mide bulantısı gibi sizi yorgun düşüren problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Bu değer 60 mg/dl ve altında olduğu durumda hipoglisemi durumu söz konusudur. Hipoglisemi tehlikeli bir durum olduğundan düşüklük derecesine göre acil tedavi edilmelidir. Açlık kan şekeri, 125 mg/dl'in üzerinde olduğunda ise şeker hastalığının önemli bir göstergesidir.
Sebze: Sebzeler, yüksek miktarda lif içerir ve bu da kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. Özellikle kuru fasulye, lahana ve havuç gibi sebzeler lif içeriği açısından zengindir. Tam tahıllı ekmek: Buğday, arpa ve diğer tam tahıllar, kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir.
Şeker hastalarının kaçınmaları gereken en önemli gıdalar; doymuş yağlar, trans yağlar, kolesterol ve tuzdur. Doymuş yağlar, yüksek oranda yağ içeren süt ürünlerinde, hayvansal proteinlerde, bifteklerde, sosislerde ve salam gibi yiyeceklerde bulunur. İlla ki alınacaksa da belirli orandan fazlası tüketilmemelidir.
Şeker hastalığında glisemik endeks başrolde olduğu için düşük endeks oranlarına sahip ekmekleri tercih etmek gerekli. Yüksek lifli ve tam tahıllı olan bu ekmekler arasında mısır unu, badem unu, Hindistan cevizi unu, soya unu ile yapılmış ekmekler öne çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri