Diyabet hastalarına getirilen imkânlar arasında malulen emeklilik de bulunuyor. Şeker hastalığının en az üç organına zarar verdiği ve çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybettiği tespit edilen hastalar, en az 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim gününe sahip olmaları halinde SGK'den malulen emekli olabiliyor.
Diyabet Hemşiresi maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 15 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Diyabet Hemşiresi maaşları 14240 TL'dir. En düşük Diyabet Hemşiresi maaşı 11400 TL iken, en yüksek Diyabet Hemşiresi maaşı 19220 TL'dir.
Şeker ölçümü, kanda bulunan glikoz miktarını belirlemek için yapılan bir testtir. Kan şekerinin yüksek veya düşük değerlerde olması sağlık için risk oluşturabilir. Bu nedenle özellikle diyabet hastalarının kandaki glikoz seviyesinin düzenli olarak izlenmesi gerekir.
Tip 2 Diyabetin Tanısı Nasıl Konur? Herhangi bir zamanda ölçülen kan şekeri 200 mg/dl üzerindeyse, Açlık şekeri 126 mg/dl üzerinde ise, Oral glukoz tolerans testi (glukoz yüklemesinde 2. saat kan şekeri 200 mg/dl üzeri olması).
Bu değer 60 mg/dl altında ise hipoglisemi söz konusudur. Tehlikeli olduğundan tedavi edilmelidir. Eğer bu değer 125 mg/dl üzerinde ise şeker hastalığının habercisidir.
İlgili 20 soru bulundu
Şeker hastalığının en az üç organına zarar verdiği ve çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybettiği tespit edilen hastalar, en az 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim gününe sahip olmaları halinde SGK'den malulen emekli olabiliyor.
SGK Malullük yönetmeliğinde şeker hastalarının da malül sayılacağını belirtiliyor. Ancak şartlara bağlanmış. Burası çok önemli. Yani sigortalı birisi, şeker hastalığı için getirilen sağlık kriterlerini de karşılamış olmak ve diyabete bağlı yüzde 60 çalışma gücü kaybına uğramış olmak kaydıyla aylığa hak kazanır.
HbA1c, son iki ila üç aydaki ortalama kan şekeri seviyelerinizdir. Diyabetiniz varsa ideal HbA1c düzeyi 48 mmol/mol (%6,5) veya altıdır. Tip 2 diyabet geliştirme riskiniz varsa, hedef HbA1c seviyeniz 42 mmol/mol'ün (%6) altında olmalıdır.
Yasaya göre, çalışma kabiliyetinin asgari yüzde 80'ini kaybetmiş kişiler 1.Derece Engelli, yüzde 60'ını kaybetmiş kişiler 2.Derece Engelli, yüzde 40'ını kaybetmiş kişiler ise 3.Derece Engelli olarak değerlendirilmektedir.
Tip 1 diyabette insülin üretimi yoktur, Tip2 diyabette ise insülin üretimi vardır ancak bazı nedenlerden dolayı, insülini kullanamaz. Bu yüzden kan şekerleri hep yüksektir. Yüksek kan şekeri yaşayan bireyde önce damarlar ardından organlarda hasar meydana gelir. Tip 2 diyabetliler genelde şişman kişilerdir.
b) Sağlık Kurulu raporunda hastalığın tipi, varsa özelliği ve komplikasyonları ile kendi kendine veya yakınlarınca kontrol yeteneği kazanmış oldukları belirtilecektir. c) Hastalar şeker ölçüm cihazlarını kendileri temin edeceklerdir.
Tip 2 diyabet vücutta damarın olduğu her organı etkileyen ve ömür boyu süren bir hastalık olduğu için, Tip 2 diyabetli bireylerde iyi bir bakım sağlanmasının ön şartı bir ekip gerekliliğidir.
Sağlık raporunu alabilmek için engellinin bizzat kendisi, velisi, vasisi yada raporu isteyen kurumca başvuru yapılabilir. Kamu kurum ve kuruluşları da gerekli gördükleri durumda sevk yolu ile talep edebilir. Sevk yolu ile başvurma ile bizzat başvurma arasında bir fark yoktur.
Engell aylığı halen yüzde 40-69 oranında engelliler için 1738 TL. Yüzde 70 ve üzeri oranında engelliler için 2 bin 609 TL olarak uygulanıyor. Yüzde 35 zam olursa: Yüzde 40 ve üzeri engelli için 2 bin 346 lira, yüzde 70 ve üzeri engelli için 3 bin 522 liraya yükselecek.
%90 ve bu oranın altında engellilik derecesi olan bireylerden ilk araç alımlarında ÖTV ödemesi alınmaz. Ancak engellilik derecesi %90'dan az olan görme engelli, zihinsel engelli, işitme engelli, kalp hastası ve böbrek hastası bireyler ÖTV avantajından faydalanamaz.
Şeker hastalığı ameliyatı olabilmeniz için Tip 2 şeker hastalığına sahip olup, kolestrol yüksekliği, tansiyon yüksekliği gibi metabolik hastalık belirtileri ile birlikte; vücut kitle indeksinizin 30 kg/m2 ve üzeri olması gerekmektedir.
Engelli aylığından faydalanmak isteyen kişinin rapor oranı en az %40 olmalıdır. Soru 19: Engelli aylığından faydalanmak isteyen kişinin yaşı önemli midir? Evet önemlidir. Kişi 18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük olmalıdır. 65 yaşından büyük olması halinde en az %70 oranında engelinin bulunması gerekmektedir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
Engel Türleri; zihinsel engelli, işitme engelli, görme engelli, ortopedik engelli, dil ve konuşma engelli, ruhsal ve duygusal hastalığı olanlar, süreğen hastalıklı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olanlar olarak sekiz gruba ayrılmaktadır.
Tokluk kan şekeri yani besin alımından 2 saat sonra ölçülen kan şekeri değeri 140 mg/dl'ye kadar normal kabul edilir. Bu değer 140-200 mg/dl arasında olduğunda pre-diyabet (gizli şeker) durumu söz konusudur. Tokluk kan şekerinin 200 mg/dl'nin üzerine çıkması ise şeker hastalığını ifade eder.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
Eğer HbA1c test sonucunuz, %6, 5 veya daha yüksek bir değerde ise, şeker hastalığınız var demektir. %8'in üzerinde bir HbA1c seviyesi varsa, diyabetin iyi kontrol edilmediği ve diyabet komplikasyonları geliştirme riskinizin daha yüksek olduğu manasına gelir.
Diyabet hastalığının teşhisine ilişkin tetkikler ve teşhis sonrası diyabet tedavisi ve diyabet hastalığından kaynaklı komplikasyonların tedavileri Kurumumuz tarafından karşılanmaktadır.
Bakan Yanık, kan şekeri seviyesinin normal seviyede seyretmesinin diyabet hastaları açısından önemli olduğunu, bu kapsamda sosyal yardım faydalanıcısı hanelerdeki diyabet hastası çocukların yaşam kalitelerinin yükseltilmesi için Şeker Ölçüm Cihazı Yardımı'nı hayata geçirdiklerini belirtti.
Sağlık raporu; Özel hastaneler, Aile hekimleri, Özel tıp merkezleri ve polikliniklerden alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri