Şeker pancarı üreticilerinin özelleştirme sonrası artan sorunlarına şimdi de kota cezası eklendi. Geçtiğimiz sezon kuraklık ve fabrika tarafından verilen tohum ile gübrenin kalitesizliğinden dolayı gerçekleşen verim düşüşü nedeniyle üretici kotayı tutturamadı.
Dış baskılarla ekimi kısıtlanan ve hatta yasaklanan veya kısıtlanan bu üç ürün, çitçi ve köylülerimiz için çok önemli bir gelir kaynağıydı. Bize tütün ekimini yasaklatmak, dünya çapındaki sömürgecilerin ürettiği marka ve sigaralara pazar açmak içindir.
1926. Türkiye'de ilk kez şeker pancarından şeker üretilmeye başlandı.
Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, 2022-2023 pazarlama yılı ülke toplam A kotası 2 milyon 750 bin ton olarak belirlenirken, pancar şekeri A kotası 2 milyon 681 bin 250 ton, B kotası ise bu rakamın yüzde 5'i oranında 134 bin 62 ton oldu.
İlgili 36 soru bulundu
Yasaya göre kurulan Şeker Kurumu şirketler bazında şeker kotalarını belirlemektedir. Bu yasa ile getirilen düzenlemeler hem pancar şekerini hem NBŞ üretimini kota ya bağlamaktadır.
K-Q-ISO-EN-9000 Kalite Yönetim Sistemi Belgesine sahip; Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. bir İktisadi Devlet Teşekkülüdür.
→ Şeker pancarı yetiştirilirken kapasite sorunundan dolayı, çay ise kaliteli olması açısından devlet kontrolüne alınmıştır. → Pirincin yetiştirildiği alanda çok fazla sivrisinek olur ve aynı zamanda üretimi çok zordur, bu nedenle devlet kontrolündedir.
"İnsanlar geçmiste asırlar boyunca, hurma, üzüm, elma ve armut gibi yogun sekerli meyvelerin suyunu sıkarak "seker" niyetine kullanmıslar.
Şeker Kamışı'nın ise tek üretim yeri Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Düzce oldu. Türkiye'de sadece Düzce'de üretimi yapılan Şeker Kamışı'nın üretimi ise 2019 yılı sonu itibari ile 206 ton olarak belirlendi.
İçeriği fruktozdur ve fruktoz, sağlık açısından en zararlı olan şeker türüdür. Karaciğer yağlanmasına, iç organ yağlanmalarına ve yüksek trigliserid oranına sebep olabilir.
Şeker Pancarı Hangi Bölgede Yetişmez? Şeker pancarı, Doğu Karadeniz bölgesinde yetişmez. Bunun sebebi, Doğu Karadeniz bölgesinin her mevsim yağışlı olması, ayrıca ılıman bir iklime sahip olmasıdır. Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise şeker pancarı üretimi diğer bölgelere göre daha azdır.
Örneğin; şeker pancarı şeker yapımında kullanılırken, kırmızı pancar daha çok turşu ve şalgam yapımı için tercih edilmektedir. Pancarın en çok bilinen türleri şunlardır; Şeker Pancarı; Ülkemizde şeker elde etmek için kullanılan bu pancar türünün kökleri oldukça etli ve yumrudur.
Şeker Pancarının Zararları
Şeker pancarı içerisinde çok fazla şeker bulunmasından kaynaklı olarak fazla tüketilmesi zararlı olan bir besindir. Şeker pancarı az ve düzenli bir şekilde tüketildiğinde bir sorun yoktur ancak fazla tüketiminde bazı sorunlara yol açar.
Böylelikle 33 şeker fabrikası; devlete ait 15, özel sektöre ait 12 ve pancar kooperatiflerine ait 6 olmak üzere faaliyet göstermektedir.
pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Şekerin, soframızda yer alması, 16. yüzyılda Osmanlı dönemine dayanmaktadır. Aynı yüzyılda şeker üretilen Suriye, Kıbrıs ve Mısır'ı sınırlarına dahil eden Osmanlı Devleti'nde, şeker üretimi devlet ve özel sektör tarafından gerçekleştirilmiştir.
Bilimsel adı “Sükroz” olan basit bir moleküldür. Rafine şeker, şeker kamışı veya şeker pancarının işlenmesi ile elde edilir. Saf bir karbonhidrattır: %99.5 oranında sadece şeker içerir, ne bir besleyici öge, ne mineral ne de vitamin barındırır. 1 Sükroz= 1 Glikoz + 1 Fruktoz bileşimi ile meydana gelir.
Ülkemiz 2021/22 PY itibarıyla, Rusya, ABD, Almanya ve Fransa'nın ardından dünyanın pancar şekeri üreten 5 inci, Avrupa'nın ise 4 üncü büyük ülkesi olup, Dünya genelinde kamış ve pancardan şeker üreten ülkeler arasında 13 üncü sıradadır.
Sanayii ve Ticaret A.Ş. Türkşeker, ülkemizde halihazırda, kapasiteleri 1750 - 8500 ton pancar/gün arasında değişen 15 şeker fabrikası ile üretim yapmaktadır.
İlkbaharda bölgede etkili olan yağışlar sayesinde verimli bir sezon geçiren çiftçiler, tarlalarda tarım makineleriyle pancar sökümü yapıyor. Dönüm başına ortalama 4-5 ton, bazı bölgelerde ise 7-8 ton civarında ürün alan üreticiler, traktörlere yükledikleri pancarları Kars Şeker Fabrikası'na satıyor.
2003 yılında temeli atılan tamamı öz kaynakla finanse edilerek 2004'te tamamlanan fabrika, dünya şeker sektöründeki en modern tesisler arasında yer alıyor. Hammaddesini 20 km. yarıçaplı bir alandan temin edebilen tesis, Türkiye'nin en büyük şeker fabrikası olma özelliğini taşıyor.
ÖYK'nin bugünkü Resmi Gazete'de yayınlananan kararlarına göre Türkşeker'e ait Erzincan ve Erzurum şeker fabrikalarının 287 milyon lira bedelle en yüksek teklifi veren Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret A.Ş.'ye satışı onaylandı.
Türkşeker Tarım A.Ş.; %51'i Vakıf Katılım Bankası'na %49'u Türkiye Varlık Fonu'na ait, bir Anonim Şirket olarak faaliyetlerine devam etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri