Cevap: Şeker pancarından şeker elde edilirken özütleme yöntemi kullanılır.
Difüzör ters akım prensibine göre çalışır. Şekeri alınmış kıyım (pancar posası) çıkışından, sıcak su ve prese suyu 70-75 ºC da girer. Kıyım baş taraftan girer. Kıyım içindeki şekeri çözen sıcak su ve prese suyu difüzörün kıyım giriş tarafındaki süzgeçten ham şerbet olarak sistemden çıkar.
% 10-22 arasında sakaroz içeren şeker pancarları, V kesitli kıyımlar halinde kesilerek hücreyi saran protoplâzmanın, şeker için geçirgen hâle gel- mesi amacıyla, sıcak şerbetle haşlanırlar. Haşlanmış kıyımlar ters akım prensibi ile çalışan cihazlarda sıcak su kullanıla- rak, ekstraksiyona tâbi tutulurlar.
Ispanakgiller familyasından olan şeker pancarı, etli kökünden şeker elde edilen bir tarım bitkisidir. Yetiştiği yere, tür ve iklime göre boyu 85 ila 180 cm arasında değişen şeker pancarı, dünyada şeker üretiminin %23'ünü üstlenir.
Yaklaşık olarak %75 şeker kamışı ve %25 şeker pancarı sayesinde üretilen şeker miktarı %99 gibi bir orana sahiptir. Şeker pancarından temel olarak şeker, yan ürün olarak ise melas ve yaş pancar posası elde edilir.
İlgili 30 soru bulundu
Dolayısıyla şeker pancarından şeker elde edilmesi bir kimyasal değişime örnektir.
Nişasta bazlı şekerler; şeker pancarı ve şeker kamışından üretilen şekerlerin (sakaroz) dışında, mısır, buğday, patates gibi hammaddelerden nişastanın ayrıştırılması ve çeşitli enzimatik yollarla yapıtaşı olan glikoz, izoglikoz, fruktoz ve türevlerinin eldesiyle oluşur.
ŞEKER ÜRETİM PROSESİ
Pancardan şeker üretimi, pancardaki istenmeyen maddelerin ayrılması, yıkama, dilimleme, ekstraksiyon, presleme, saflaştırma, buharlaştırma, kristalleştirme ve ambalajlama aşamalarını içerir.
Pancar şekeri sakkarozdur. sakkaroz pancarın içinde doğal halde bulunur. Pancar şekeri başka bir deyişle sofra şekeri, pancarda doğal olarak bulunan sakkarozun, pancar içinde bulunan diğer maddelerden ayrılarak saf hale getirilmesiyle üretilir.
Şeker üretmede kullanılan pancarın içindeki şeker varlığına bağlı olarak yaklaşık 7-8 kg. pancardan 1 kg. beyaz kristal şeker elde edilir.
Ekstraksiyon, bir çözelti ya da süspansiyon içindeki inorganik veya organik bir maddeyi bir başka çözücü yardımıyla ayırma işlemidir. Kimyada bilinenin aksine bir saflaştırma değil ayırma yöntemi olarak kullanılır.
Ekstraksiyon (Özütleme-Çekme) yöntemiyle ayırma (KATI-SIVI HOMOJEN KARIŞIMLAR): Katı veya sıvı bir karışımın eklenen çözücü yardımıyla karıştığı diğer katı ve sıvıdan ayrılması işlemine ekstraksiyon (özütleme, çekme) denir.
Ekstraksiyon Yöntemleri ve Örnekleri Nelerdir? Günümüzde parfüm, kozmetik, ilaç, gıda, biyoyakıt, malzeme veya ince kimya endüstrilerinde ekstraksiyon işlemlerinin kullanılmadığı bir üretim süreci yoktur. Kimya laboratuvarında, bir ayırma hunisi yardımı ile sıvı - sıvı ekstraksiyonunun kullanılması en yaygın olanıdır.
Rafine şeker, mısır, şeker pancarı ve şeker kamışı gibi gıdalarda doğal olarak bulunan şekerin çıkarılması ve işlenmesiyle yapılır. Bu rafine şeker daha sonra, lezzeti artırmak da dahil olmak üzere çeşitli amaçlarla gıdalara eklenir.
Rafine şeker, şeker kamışı veya şeker pancarının işlenmesi ile elde edilir. Saf bir karbonhidrattır: %99.5 oranında sadece şeker içerir, ne bir besleyici öge, ne mineral ne de vitamin barındırır. 1 Sükroz= 1 Glikoz + 1 Fruktoz bileşimi ile meydana gelir.
Şeker pancarı, yapraklarıyla beraber kaynatılarak turşu suyu ve şalgam gibi bir içecek elde edilir. Şeker pancarı küspesi doğrudan hayvan yemi olarak kullanılabilir. İlaç, otomobil ve silah geliştirme alanlarında ihtiyaç duyulan etil alkol üretiminde de şeker pancarı kullanılır.
Şeker pancarı içerisinde çok fazla şeker bulunmasından kaynaklı olarak fazla tüketilmesi zararlı olan bir besindir. Şeker pancarı az ve düzenli bir şekilde tüketildiğinde bir sorun yoktur ancak fazla tüketiminde bazı sorunlara yol açar.
pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Türkiye'de şekerin ana hammaddesi şeker pancarıdır. Nişasta bazlı şekerler; şeker pancarı ve şeker kamışından üretilen şekerlerin (sakaroz) dışında, nişasta bazlı hammaddelerden (mısır,buğday, patates) çeşitli kimyasal yollarla üretilen genel olarak glikoz, izoglikoz, fruktoz ve türevlerinden oluşur.
Konsantre edilen yani bizim bildiğimiz pekmez kıvamındaki şeker kamışının bir müddet sonra kristalleştiğini keşfettikten sonra da dibe çöken bu kristalleri alıp suyunu buharlaştırıp kristal şeker elde etmişler. İşte bugün bildiğimiz “kristal toz şekerin” geleneksel doğal yolla elde edilme şekli budur.
Bir glukoz molekülü ile bir fruktoz molekülünden oluşan bir disakarittir ve doğada başlıca şeker kamışı ve şeker pancarından elde edilir.
İklimin çok sert olmadığı, ideal yağış alan ve çok fazla sulama gerektirmeyen iç anadolu gibi bölgelerde kök verimi ve şeker oranı en yüksek şeker pancarları üretilir. Yani şeker pancarı ekiminde toprakta ideal sıcaklık 5-7°C arası iken bu durum ilkbahar aylarında havada 15°C ile 35°C arasındadır.
Şeker kamışı, dünyada ilk olarak MÖ.8000'lerde Yeni Gine'de ve MÖ.6000'lerde de Hindistan'da çiğnenerek ve emilerek tüketilmiş ya da ilkel yöntemlerle ezilerek ve özsuyu çıkarılarak içindeki şekerden faydalanılmıştır (Avcı, 1991: 5,6).
Şeker pancarının en çok yetiştiği ve rekoltesinin yüksek olduğu bölgeler; Ege bölgesi, İç Anadolu bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesidir.
Sofra şekeri, toz şeker veya normal şeker olarak da adlandırılan beyaz şeker, Kuzey Amerika ve Avrupa'da yaygın olarak kullanılan, rafine etme işlemi geçirmiş olan şeker pancarı veya şeker kamışından yapılan şekerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri