Hem sıfır km araçlar hem de ikinci el otomobil kredisi kullanılarak satın alınan araçlar, taşıt kredisi vadesi dolmadan önce satılabilir. Bunu engelleyen herhangi yasa yoktur.
Arabaların ipoteği kaldırılmadan ya da devredilmeden satışı yapılamaz. Bu nedenle rehinli aracın satılabilmesi için öncelikle ipoteğe sebep olan borcu ödemeniz gerekir. İpoteğe konu olan borcu ödemek dışında araba ipoteğini kaldırmak için alıcıdan ön ödeme de alabilirsiniz.
Taşıt kredisiyle alınan aracın borcu bitmeden satılabilir mi? Taşıt kredisi ile alınan araçların satışında aranan tek kriter üzerinde ipotek veya haciz olmamasıdır. Bu araçların kredili olması durumunda herhangi bir sorun çıkmayacağı gibi direkt olarak noter üzerinden kredili araç satışı yapılabilmektedir.
Vergi borcu, trafik cezası ya da ipotek gibi araç satışına engel bir durum olup olmadığı kontrol edilir. Satışa engel bir durum bulunmuyorsa satış sözleşmesi, noter görevlileri tarafından hazırlanıp satıcıya ve alıcıya sunulur.
Taşıt kredisi ile alınmış olsa bile üzerinde ipotek olmayan aracın satışı ile ilgili herhangi bir sorun yoktur. İpoteği olmayan kredili araç satışı, noter aracılığı ile kolayca gerçekleştirilebilir. Herhangi bir ikinci el araç satışı ile ipoteksiz kredili araç satışı arasında herhangi bir fark bulunmaz.
İlgili 42 soru bulundu
Tüketicinin borcunu ödememesi halinde ise kredi veren, tüketiciyi temerrüde düşürebilecek olup aynı zamanda sözleşmeden doğan aynen ifa ve temerrüt (gecikme) faizi talep edebilecektir.
Halihazırda geçerli olan yönetmeliğe göre satın alacağınız sıfır kilometre aracın nihai fatura fiyatı ya da kısacası ödeyeceğiniz toplam tutar 400.000 TL'yi aşmıyor ise fatura üzerinde yazan ücretin %70'i kadar taşıt kredisi çekebilirsiniz. Kredinin vadesi ise en fazla 48 ay olabilir.
Madde 106: “Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir.” hükmü gereğince borçlu da hacizli aracının cebren satılmasını isteyebilecektir. Yani haczedilen aracın cebri icra ile ihaleye çıkarılarak icra müdürlüğü eli ile satılmasını isteyebilecektir.
İkinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına 1 Ocak 2024'e kadar kısıtlama getirildi. 15 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan düzenleme, tüm gerçek ve tüzel kişilerin bireysel ve ticari ilanlarını kapsıyor.
Hayır, vergi borcu olan kişi araç satışı yapamaz.
Taşıt kredisi ve ihtiyaç kredisi borcunuz için erken kapama yapabilirsiniz. Bu iki kredi türünde konut kredisinden farklı olarak erken kapama cezası ödemeniz gerekmez.
Bir ürünün satışını senet ile yapmak yasal bir yöntemdir. Dolayısıyla senetle araba satışı yapan bir yerden araç satın almanın yasadışı bir işlem olmadığı bilinmelidir. Süreç tamamen yasalara uygun bir şekilde ilerlediği takdirde herhangi bir güvensiz durum da doğmaz.
Peşinatsız banka kredisiz araba almak sizi zorlamayacak taksitler ile ödemenizi gerçekleştirmek için öncelikle şubelerimize başvurmanız gerekir. Başvurunuzun ardından sizlere ihtiyacınız olan destek sağlanarak arabanızı almanız sağlanır. Size verilen desteği geri ödeme şekli ise taksittir.
Evet, hacizli mal satılır. Hatta üzerindeki haciz ile birlikte satılır ve alınır. Yani bir malın üzerinde haciz var ise bu satışına engel değildir. Hatta olayı biraz daha genişleteyim, hacizli gayrimenkul bile alınıp satılabilir.
E-Devlet uygulamasına T.C. ve şifrenizle giriş yapınız. Ardından Gelir İdaresi Başkanlığı bağlı hizmetler bölümünden "Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)" sayfasına ulaşınız. Burada sorgulama yaptıktan soran araçla ilgili e-haciz işlemleri görüntülenir.
Bir Yılda 4 Araç Satışının Cezası
Dolayısıyla geriye dönük vergi ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkabiliyor. 4 ve üzeri satış söz konu olduğunda ayrıca kanuni sınırı aşan her bir araç için 5 bin TL para cezası kesiliyor.
Ticaret Bakanlığı'nca, otomotiv sektöründe sıfır araçların 6 bin kilometre veya 6 ayı doldurmadan satışını önleyen '6 ay, 6 bin kilometre' kısıtlaması, 1 Ocak 2024 tarihine kadar 6 ay süreyle uzatıldı. Kısıtlama kapsamında bugüne kadar yapılan denetimlerde, toplam 35 milyon 110 bin 527 TL idari para cezası uygulandı.
Ticari faaliyet olarak değerlendirilen bireysel araç satışları için de 6 ay ve 6 bin km sınırı olacak. Araç sahipleri, kendi araçlarını da bu şartlara uymadığı sürece satamayacak.
Borçlunun satış isteme yetkisi İcra ve İflas Kanunu'nun 113. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre: “Alacaklı talep etmeden borçlunun talebiyle de satış yapılabilir.” Görüldüğü üzere bu hüküm sayesinde borçluya da alacaklının talebi olmaksızın satış isteme yetkisi tanınmıştır.
Hacizli Muayeneden Geçer mi? Hacizli araçların üzerinde vize işlemi yapılamadığı için bu araçların muayeneden geçmesi mümkün değildir.
[1] Üzerine haciz konulan araç ayrıca trafiğe yazı çıkartılarak aracın yakalama ve bağlama kararı alınabilmektedir. 6183 sayılı kanunun 62. md hükmü gereğince araçlar üzerine konulan hacizler aynı zamanda trafikteki ruhsatlarına da işlenmektedir.
Bazı özel nedenlerinizden veya bankaların şartlarını sağlayamadığınızdan dolayı, otomobil kredisini sizin için bir başkasının çekmesini isteyebilirsiniz. Ancak bu durum mümkün değildir. Bankalar, araç ruhsatının kredi başvurusu yapan kişinin üzerinde olmasını beklemektedir.
Kredi ile Alınan Araçların Rehini
Bankalar güvence olarak aracın vade süresi boyunca rehin olarak tutar. Olası durumlarda kredi borcunu ödeyemez veya taşıt kredisi başkasına devredilmez ise banka tarafından araç satılamaz.
•0 - 400.000 TL aralığında olan için azami %70'i, •400.000,01 - 800.000 TL aralığında olanlar için azami %50'si, •800.000,01 - 1.200.000 TL aralığında olanlar için azami %30'u, •1.200.000,01 - 2.000.000 TL aralığında olanlar için azami %20'si kadar taşıt kredisi kullandırılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri