Tatlının şerbetini çekmesi için, oda sıcaklığında üstü açık bir şekilde bekletin. Tatlı bekledikçe, şerbeti çekebilir. Beklemenize rağmen çekmiyorsa, tatlınızı 100 dereceli fırında ortalama 15 dakika bekletin. Fırından çıkan hafif ısınmış tatlıyı tekrar oda sıcaklığında bekletin.
Yarım saat sonra şerbetini çeken tatlımız yenmeye hazır. 2 saat sonra ise şerbet tam emmiş olur.
Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez.
Şerbetin kıvamını yakalaması için kaynadıktan sonra, 15 dakika kadar bir süre daha kaynatarak koyulaşmasını sağlayabilirsiniz. Yapacağınız tatlıya göre şerbet malzemelerinin miktarında değişiklik yapmanız gerekebilir. Tatlınızın ne kadar şerbet çekebileceğini bilmeniz size avantaj sağlar.
Tatlı sıcakken bir köşede oda sıcaklığında soğuttuğunuz şerbeti üzerine dökeceksiniz ki tatlı dağılmasın, o şerbet her yerine işlesin. Ancak bu kural birkaç tatlı tarifinde değişebiliyor. Mesela şekerpare gibi kurabiyemsi tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor.
İlgili 15 soru bulundu
Baklava şerbeti tatlı sıcakken, şerbetin de oda sıcaklığından olduğu vakit dökülür. Yani şerbetin ılık, baklavanın sıcak olması gerekir. Hazırladığınız şerbet soğuduktan sonra, baklava sıcakken dökmeniz gerekir.
Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir. Şerbeti döktükten sonra tatlının üzerini kapatırsanız daha iyi çeker.
Su, şeker ve limon suyundan elde edilen şerbeti pişirirken ilk etapta şeker ve suyu tencereye alıp ocağın altını açmalı ve şeker eriyene kadar tencereyi karıştırmalısınız. Bunu yapmadığınız takdirde şerbetiniz çabuk şekerlenir.
Hazırlanışı: Şerbet, 5 dk. kaynatılarak Şekerpare üzerine sıcak olarak dökülür. Yarım saat üzeri kapalı olarak Şekerparenin şerbetini çekmesi beklenir.
Pratik bir kıvam testi yapmak isterseniz şerbetten bir kaşık alıp başparmağınızın tırnağına damlatabilirsiniz. Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir.
Koyu şerbet nası inceltilir? Bir nedenle şerbet gereğinden fazla koyulaşmışsa sıcak su ilave edilerek inceltilir. Koyu şerbet bir nedenle incelmişse, şerbeti kaynatarak koyulaştırbilirsiniz.
Baklava şerbeti ölçüsü ve kıvamı nedir? Baklava şerbeti ölçüsü bire birdir, yani şeker ve su oranı eşittir. 1 tepsi baklava şerbeti için 4 bardak su 4 bardak şeker yeterli olacaktır. Bir tepsi baklava yaptıysanız şerbeti için 4 bardak su ve 4 bardak şeker yeterli gelecektir.
İdeal bir tatlı şerbeti için, kullanmanız gereken malzeme kesinlikle limon suyudur. Eğer evde limon kalmadıysa, limon tuzunu da tercih edebilirisiniz.
Şerbeti için tenceremize suyumuzu ve şekerimizi koyuyoruz, karıştırıyoruz. Orta ateşte 10 dakika kadar kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamaya başlayınca limon suyunu damlatıp biraz daha kaynatıyoruz, sonra altını kapatıyoruz. Borcama dizdiğimiz şekerparelerimizin üzerine ilk sıcaklığı çıkan şerbeti döküyoruz.
Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır.
Şeker suda eridikten yani şerbet kaynamaya başladıktan sonra kıvama gelmesi için kısık ateşte ortalama 20 dakika kaynatılır ve ara sıra kaşık testi yapılarak kıvamı kontrol edilir.
Sert olan tatlı nasıl yumuşatılır? Hala tatlı şerbetini çekmemişse fırınınızı 100 derecede ısıtın ve tatlıyı içerisine yerleştirin. Yaklaşık 15 dakika kadar bekletip tatlınızı ısıttıktan sonra da fırından alın. Daha sonra yine oda sıcaklığına alın ve tatlınızı dinlendirmeye bırakın.
Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez.
Herkes irmik sevecek diye bir şey yok, şekerpare irmikli olacak diye bir kaide de yok. İrmiksiz şekerpare tarifi ile içerisinde irmik bulunmayan enfes bir tatlı yiyeceksiniz. Şekerpare, çok sevilen şerbetli tatlılar arasında.
Ev yapımı için, ılınmış veya soğumuş olan şerbet fırından çıkınca sıcak şekerparelerin üzerine kepçe kepçe gezdirilir. Şerbetini çekmesi için bu Şekerpare Tatlısı tepsisinin üzeri bir başka tepsi ile örtülerek kapatılıp dinlenmeye bırakılır.
Şekerpare Tarifi hamuru için
3 su bardağı şeker. 3-3,5 su bardağı su.
Bir diğer yöntem ise yeniden şerbet kaynatıp üzerine dökmek. Bu şekilde şekerler şerbetin etkisiyle eriyecek hem de baklavanız yeniden eski çıtırlığına kavuşacaktır. Şekerlenen baklavalarınızdan muhallebili bir tatlı da yapabilirsiniz.
Şeker eriyene kadar karıştırın.Tecrübelerime dayanarak söyliyeyim;bu ilk karıştırmayı yapmazsanız şerbet daha çabuk şekerleniyor.Tuz da şekerlenmeyi önlemek için etkili bir yöntem.
Şık Bir İkram: Ballı Bayram Şerbetleri
Şerbeti 6 bardak suya, 4 çorba kaşığı ham bal ve 3 tatlı kaşığı toz tarçını katıp iyice karıştırarak elde edebilirsiniz. İkinci önerimiz olan limonlu bal şerbetini; 6 bardak suya, 4 çorba kaşığı ham bal ve 4 adet limonun suyunu ekleyip, iyice karıştırarak elde edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri