Metabolizmayı hızlandıran kahve türleri eğer şekersiz tüketilirse diyet listelerine büyük destek olmaktadır. Beslenme uzmanları, diyet yapanlara ara öğünlerde şekersiz ve kremasız kahve içilmesini önerir. Bu öneriye uyanlar ise sağlıklı beslendiği sürece kısa zamanda ödemden ve yağdan kurtulabilir.
Kahvenin yararlı olduğunu düşünerek günde çok sayıda içmenin en büyük hatalardan biri olduğunu kaydeden Ceylan, “Çünkü kahvede bulunan kafein fazla miktarda tüketildiği takdirde vücutta ödem tutmaya başlatır.
En önemli öneri ise su tüketimini artırmaktır. Çay, kahve gibi ürünler vücutta su tutulmasına neden olur. Mümkün olduğunca bu ürünleri tüketmeyin ve tükettiğinizde yanında su da bulundurmaya özen gösterin. Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur.
YÜKSEK MİKTARDA KAFEİN
Kafein, çok fazla tüketildiğinde sodyum emilimini sınırladığı için vücutta ödem yapan besinlerin başında geliyor. Ayrıca kafein sadece kahvenin içinde bulunmuyor; çay, dondurma, çikolata gibi birçok başka besinin içinde de kafein yer alıyor.
Aşırı miktardaki kafein tüketiminin vücutta ödeme sebep olduğu bilinmektedir. Uzmanlar günlük kafein alımının 400 mg'ı geçmemesi gerektiğini sık sık dile getirmektedir. 400 mg'ı aşan kafein alımı vücutta şişkinlik ve ödem başta olmak üzere çeşitli sorunlara neden olabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Eğer metabolizmayı hızlandıran kahve türlerini şekersiz tüketirseniz içtiğiniz kahvenin vücudunuza ödem olarak dönmesine engel olabilirsiniz. Diğer taraftan günlük kahve tüketimini iki fincana indirebilirsiniz. Bunun yanında su tüketimini de arttırarak vücudunuzda oluşacak ödemin önüne geçebilirsiniz.
Maydanoz, adaçayı, ıhlamur, kantaron otu, anason, biberiye, rezene ve nane limon ödem atma konusunda çok iyidir. Günde en az 2 litre su içmeye çalışın.
Ödem belirtileri şunları içerir:
Dokularda, özellikle kol ve bacaklarda, cilt altında ortaya çıkan şişlik. Ciltte gerginlik ve parlama. Şişlik olan bölgelere birkaç saniye baskı yapılıp bırakıldıktan çukurluk oluşması Artmış karın büyüklüğü
Süt, yoğurt ve kefir, içerdikleri zengin kalsiyum sayesinde vücut sıvılarında mineral dengesini sağlayarak ödemin oluşmasını önlüyor. Her gün ortalama 2-3 porsiyon (2-3 su bardağı kadar) süt ve süt ürünü tüketmek hem sağlıklı beslenme hem de şişkinlik oluşumunu önlemede çok yardımcı.
ÖDEM ATICI TARİF
Gece yatmadan önce 1 bardak suya,1 adet kuru hurma koyup bekletin. Sabah hem suyu hem hurmayı tüketin. Bağırsak hareketlerinin hızlanmasını ve ödemin atılmasını sağlar.
Ödem Atıcı Su Nasıl Yapılır? 1 litre suyun içerisine; her biri 250 ml sudan yapılmış yeşil çay, kiraz sapı ve mısır püskülü çayı ekleyin. Suyun içerisine 2-3 adet dilimlenmiş limon atın. Suyu 1 gece buzdolabında dinlenmeye bırakın ve ertesi gün, gün içerisinde az miktarlarda tüketin.
Tuz tüketiminin artması, yüksek karbonhidratlı beslenme, yetersiz su içmek, regl dönemi, hareketsiz bir yaşam ve kilo artışı ödemin başlıca sebeplerini oluşturuyor.
Ödem attırıcı içecekler arasında; limon suyu, yeşil çay, taze pancar suyu, ananasın suyu, salatalığın suyu, narın suyu, maydanozun suyu, kereviz sapı suyu ve elma suyu başta gelmektedir. Bunları içerek fazla ödemi vücudunuzdan atabilirsiniz.
Kabızlıktan kaynaklı meydana gelen şişkinliğin giderilmesini sağlar. Vücuttaki yağların yıkılmasını hızlandırır. Diyeti destekleyen bir besin olduğundan kalıcı kilo vermeye yardımcı olur. Güçlü bir ödem söktürücüdür.
Kilonuzda sıklıkla 1 ila 2 kilogramlık değişiklik oluyorsa dikkat! Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, kişinin vücut ağırlığında sıklıkla 1 ila 2 kilogramlık değişiklik oluyorsa bunun ödem probleminin habercisi olabileceğini belirtti.
“Kilo ile ödem karıştırılır mı?” sorusunu Diyetisyen Gürhan şöyle yanıtlıyor: “Aşırı kiloluysanız, beden kitle indeksiniz 30'u geçtiyse zaten ödemsiz bir anınız olmuyor. Örneğin 20-30 kilo fazlası olan bir kişinin 4-5 kilo ödemi oluyor ve bunun atılması zaman alıyor.
Ödem, vücuttaki en küçük kan damarları olan kılcal damarlar dışarıya sıvı sızdırdığında oluşur. Sızan sıvı, çevredeki dokularda birikerek şişmeye neden olur.
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, regl dönemi, menopoz, fazla kilo, az su tüketimi, fazla karbonhidrat tüketimi, bol tuzlu diyet gibi durumların ödeme neden olabileceğini vurgulayarak, “Ayrıca magnezyum eksikliği/B6 vitamin eksikliği ve tansiyon dengesizliği de ödeme neden olabiliyor” açıklamasında bulundu.
Sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat ederek ödemden kurtulmak mümkündür. Su: Vücut için hayati öneme sahip olan su vücuttaki ödemin atılması açısından da son derece önemlidir kilo başına içilecek 30 ml su, ödemin oluşmasına engel olup vücut suyunu dengelemeye yardımcı olacaktır.
FİZİKSEL AKTİVİTE: Düzenli yapılan egzersiz vücuttaki sıvı dengesininde korunmasına ve düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Gün içinde yapıcağınız 30-45 dk tempolu yürüyüş ödem probleminizi azaltacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri